Zlato odnesli zadnji zavoji smuka

Tini Maze se je v Garmisch-Partenkirchnu odvalil kamen od srca. Osvojila je že četrto srebrno kolajno. Prva izpred dveh let v Val d'Iseru ji je seveda najbolj pri srcu, a jo je bilo tudi najtežje osvojiti, ker so bili pritiski izjemni.

Objavljeno
12. februar 2011 09.52
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport
Garmisch-Partenkichen – Andrea Massi pravi, da je bila njena druga veleslalomska predstava v Savojskih Alpah, ko se je s 15. mesta povzpela na drugo zmagovalno stopničko, sanjska, za smučarsko zgodovino. Srebrna v Garmisch-Partenkirchnu je po težavnosti, zavoljo težav v zadnjem obdobju, gotovo primerljiva, ker jo je osvojila v zelo utrujajočem smukaško-slalomskem maratonu, vendar ji je bilo, kot je poudarila, s tremi odličji v žepu lažje tekmovati in jo tudi osvojiti.

Ko ste prismučali v cilj ste nekajkrat visoko dvignili roki. Pred vami je bilo še osem tekmovalk. Ste bili že takrat prepričani, da imate kolajno?

To sezono tako dobro še nisem slalomirala. Menila sem, da sem bližje zlatu kot srebru. Fenningerjeva me ni presenetila, ker ji je bilo na manj ledeni progi lažje smučati. Tudi Gutova je smučala izvrstno, a tekme ni končala.

Kje ste zapravili tistih devet stotink sekunde – v smuku ali slalomu?

V smuku sem bila v spodnjem delu v nekaj zadnjih zavojih premalo natančna. Tega dela proge nisem v celoti obvladala niti na treningu, zato sem bila nekolikanj bolj previdna.

Smuk je bil zelo težak. Nekatere smučarke, med njimi tudi zadnje dneve bolna Maria Riesch, so padle po tleh od izčrpanosti. Vi s kondicijo nimate težav in ste v slalomu smučali najbolje to sezono, zagotovo pa daleč najbolje med tekmicami za vrh. Tekma je bila psihično izjemno naporna. Kako ste prenesli vse napetosti?

Bila sem zelo dobro razpoložena in osredotočena na cilj – kolajno. Po zelo utrujajoči smukaški preizkušnji sem v slalomu odmislila vse, kar me je mučilo zadnje tri tedne. Na štartu sem bila sicer živčna, vendar sem imela vse pod nadzorom. Zadovoljstvo je izjemno, četudi ni bilo želene zlate kolajne. Zelo vesela sem, da sem najboljši rezultat kariere v kombinaciji dosegla prav na SP.

Srebrna kolajne je tisto, kar ste potrebovali pred vašo paradno disciplino – veleslalomom. Tuji novinarji so vas največ spraševali o januarskih težavah, ko se niti enkrat niste uvrstili med najboljšo deseterico.

Za menoj je res izjemno težavno obdobje. Precej časa sem potrebovala, da sem se navadila na novega serviserja, da je on dojel, kakšno opremo in smuči potrebujem, itd. Ves januar nisem imela dobrih občutkov. Težko je bilo vse to potisniti vstran in ne misliti na to, da mi smola preprečuje pot v vrh. Poslušala pa sem svojega očeta, ki mi je dejal, da v takih trenutkih pomaga vztrajnost, in vesela sem, da so se njegove besede potrdile. Stvari so se obrnile na bolje v Garmischu na treningu superveleslaloma.

V nedeljo je smuk. Pred SP ste dejali, da boste nastopili v vseh disciplinah, trener Massi pa pravi, da boste o tekmi še razmislili?

Za kolajno nisem konkurenčna. Samo te pa me zanimajo. V strokovnem štabu se bomo pogovorili, ali je bolj modro v celoti se osredotočiti na veleslalom, ali pa nastopiti v smuku.

Po kolani je v vas gotovo več energije. In to tiste pozitivne, ki ste jo zadnji mesec iskali.

Kolajne prinašajo zaupanje v lastne sposobnosti. Zdaj mi bo lažje do konca napadi kolajne v obeh tehničnih disciplinah.