Zmaji v Salzburgu poraženi šele po podaljšku

V prvi tekmi končnice hokejske lige EBEl so hokejisti Olimpije v podaljšku izgubili proti ekipi Red Bull Salzburg. Rdeči biki so bili na domačem letu boljši s 4:5 in tako povedli z 1:0 v zmagah. Naslednja tekma bo v torek v Ljubljani.

Objavljeno
27. februar 2011 22.04
Š. Ro., delo.si
Š. Ro., delo.si
Salzburg - Po dveh sušnih sezonah so ljubljanski hokejisti spet v končnici razširjenega avstrijskega prvenstva. Nazadnje so v svoji krstni sezoni 2007/08 presenetljivo prišli do finala, tam pa tudi zaradi administrativnih napak nesrečno izgubili. Tekmeci pa so bili prav Salzburžani, tokrat kot branilci naslova nasprotniki že v prvem izločilnem krogu, piše STA.

Potem ko je strateg zeleno-belih Hannu Jarvenpää na prejšnji tekmi s Celovčani dal prosto vsem nosilcem igre, je bilo v salzburški ledeni areni povsem drugače. Ljubljančani so na led poslali najmočnejšo zasedbo, v vrata pa je Jarvenpää postavil Jana Chabero. Ljubljančani se papirnatih favoritov niso ustrašili in so dvoboj začeli odločno in pogumno. V uvodnih desetih minutah sta bili moštvi nenehno številčno oslabljeni, ko pa so bile moči na ledu izenačene, so prvi udarili gostje. John Hughes je na modri črto odlično zaposlil Tomija Mustonena, ta pa je v prodoru spretno matiral Reinharda Divisa. Na ljubljansko žalost se se Salzburžani hitro pobrali, le pol minute pozneje je Sean Heshka izkoristil podajo pred gol. Ob koncu tretjine so Ljubljančani zaradi poškodbe ostali brez branilca Jeffreyja Toryja.

Druga tretjina je bila v znamenju zeleno-belih. Strelec prvega zadetka Mustonen je izkoristil nespretnost Divisa, ki mu je plošček med nogami ušel za hrbet, ter povišal na 2:1. V 26. minuti so se gostje ubranili ob gneči pred svojim golom, domači so zahtevali ogled posnetka, ki pa je pokazal, da gola ni bilo. Domači so ob zaostanku začeli tudi z nešportnimi vložki, saj je Manuel Latusa sredi tretjine namerno pokosil vratarja Chabero, a ostal nekaznovan. V 33. minuti so domači po strelu Ramzija Abida sicer znova izenačili, zadetek pa ni zmedel Olimpije. Gostje so odlično igrali ob številčnih prednostih domačih, na drugi strani pa je dobro igro zeleno-belih kronal Petr Šachl, ki je plošček neubranljivo poslal pod prečko vrat Salzburga. Aleš Mušič je dve minuti pozneje pobegnil, ko so imeli domači na ledu igralca več, vendar je bil za las prekratek.

Zadnji del je Olimpija začela s prednostjo 5-4, ki pa je ni izkoristila. Počasi so pobudo prevzeli domači, najprej je zapretil Thomas Raffl, isti igralec pa je v 46. minuti prvič na tekmi izkoristil številčno prednost in izenačil. Ko so deset minut pred koncem rdeči biki zadeli za 4:3, hiter prodor je kronal Ryan Duncan, se je za trenutek zdelo, da so zeleno-beli na kolenih, toda bliskovito so se vrnili. Z nekaj sreče je pred golom Matt Higgins spremenil smer ploščku in izid je bil 4:4. V zadnjih minutah so bili za odtenek nevarnejši domači, priložnost za zmago pa imeli gostje, a je Šachl minuto pred koncem meril mimo vrat.

O zmagovalcu je tako odločal podaljšek, ki pa je trajal samo sto sekund. Domači so izkoristili že prvo priložnost in zadeli za zmago na prvi četrtfinalni tekmi.

Red Bull Salzburg - Tilia Olimpija 5:4 (1:1, 1:2, 2:1; 1:0)

* Dvorana Eisarena Salzburg, gledalcev 3000, sodniki: Berneker, Mathis, Zehenthofer (vsi Avstrija).
* Strelci: 0:1 Mustonen (Hughes, Cvetek, 13.), 1:1 Heshka (Koch, 13.), 1:2 Mustonen (Pavlin, Hughes, 24.), 2:2 Abid (Heshka, 34.), 2:3 Šachl (Ž. Pance, Pavlin, 35.), 3:3 Raffl (Trattnig, Duncan, 44.), 4:3 Duncan (Raffl, Pallestrang, 50.), 4:4 Higgins (Mustonen, Henry, 51.), 5:4 Aubin (St. Pierre, Abid, 62.).
* Kazenske minute: Red bull Salzburg 12, Tilia Olimpija 14.

Izidi četrtfinala:

KAC Celovec - Medveščak 3:2 (1:2, 2:0, 0:0)
Celovec vodi z 1:0 v zmagah

Red Bull Salzburg - Tilia Olimpija 5:4 (1:1, 1:2, 2:1; 1:0)
Salzburg vodi z 1:0 v zmagah

Vienna Capitals - Graz 99ers 4:2 (0:1, 2:1, 2:0)
Vienna vodi z 1:0 v zmagah

VSV Beljak - Black Wings Linz 3:0 (2:0, 1:0, 0:0)
Beljak vodi z 1:0 v zmagah