Žureja ni strah vodenja zveze, to je velik izziv

Novi direktor Smučarske zveze Slovenije Jurij Žurej že ima začrtane prve konkretne naloge.

Objavljeno
03. september 2013 14.57
Slovenija, Ljubljana, 31.05.2011 - Jurij ZZUREJ. Foto: Leon VIDIC/DELO
Špela Robnik, šport
Špela Robnik, šport
Ljubljana – Na direktorski stol Smučarske zveze Slovenije je že sedel Jurij Žurej. Njegova predhodnica Barbara Kürner Čad mu je predala posle, zato približno že ve, kakšne naloge ga čakajo. Najprej se bo lotil najnujnejšega: pogovorov in sklepanja pogodb s potencialnimi pokrovitelji za poolimpijsko obdobje ter poplačevanja kreditov.

»Pred nami je olimpijska sezona z zlato generacijo, zato so pričakovanja razumljivo velika. Zagotoviti bo treba bo zagotoviti čim boljše razmere za delo tekmovalcev ter pomoč klubom. Naša naloga bo, da napolnimo proračun, kar pa glede na razmere v Sloveniji ne bo enostavno,« Žurej na včerajšnji novinarski konferenci ni tratil veliko časa za predstavitev, temveč takoj prešel h konkretnim nalogam. Njegova pogodba bo sicer vezana na mandat predsednika, ki se izteče ob koncu olimpijskega obdobja, ali bo Primož Ulaga ostal na svojem položaju, pa bo razjasnila že volilna skupščina v januarju. Gre torej za direktorja za določen čas, ob čemer se je že porajalo vprašanje, ali ga ne bo to nemara omejevalo pri njegovem delu? »To, da je moja vloga vezana na mandat predsednika, ne bo imelo velikega vpliva. Kar mora delati direktor, so redne naloge, ki potekajo ne glede na to, kdo je fizična oseba. Moje zadolžitve so jasne: gre za pridobivanje sponzorjev za naslednjo poolimpijsko sezono, zagotoviti moram, da programi tečejo normalno, ter pogledati, kaj se da narediti pri viziji in strategiji, ki jo pripravlja smučarska zveza,« je pojasnil.

Kot pravi, se svoje vloge veseli, sicer je ne bi prevzel. Pri svojem delu želi biti profesionalen, enako pričakuje od svojih sodelavcev. Posle je od svoje predhodnice že prevzel, v naslednjih dveh tednih pa bo natančno pregledal dokumentacijo in se lotil dela. Vodenje največje in zato tudi najbolj »težavne« športne zveze ne bo lahka naloga, toda Žurej odgovarja, da ga ni strah. Še več: »V šoli so me učili, da je strah priložnost«.

Med konkretne ukrepe je novi direktor že dodal tudi prestrukturiranje kreditov in plačilo zaostalih finančnih obveznosti. Z idejami o novih pokroviteljih se bolj ozira tudi v tujino, želi si najti večjega, morda novega generalnega sponzorja, ki ga zlasti alpinci že dolgo pogrešajo. »S tem bi si zagotovili večjo finančno varnost, ki bi nam pozneje omogočala nemoteno ukvarjanje s programi,« je še dodal izkušeni pravnik, ki se bo sicer kmalu srečal tudi s stanovskim kolegom Damijanom Terpinom ter se z njim pogovoril o sodelovanju z ekipo najboljše smučarke na svetu Tine Maze. Kürner Čadova je pred njim dobro zgladila nesporazume in spravila obe strani. Upati je, da bo sam še nadgradil njen prispevek.

Odhod prejšnje direktorice, kljub njeni uspešnosti, sicer še vedno zbuja nekatera vprašanja. Ulaga je ob odpovedi pogodbe dejal, da novega direktorja ne bo, saj ga ne potrebujejo. Zakaj je torej prišlo do preobrata? »Težava je v statutu. Če bi sebe predlagal za prevzem teh nalog, ne bi dobil podpore, saj to ni v skladu s pravilnikom. Izvršilni odbor je zahteval, da imamo direktorja in tudi sprejel kandidaturo Jurija Žureja,« je pojasnil Ulaga. Ob tem smo ga spomnili tudi na pretekle obljube o krčenju stroškov na zvezi, brez direktorja bi namreč več denarja ostalo za športnike. »Stroške skupnih služb smo s 35.000 evrov na mesec, kot so znašali ob mojem prihodu, zmanjšali na 20.000,« je odgovoril predsednik, ki se z novim direktorjem nadeja dobrih poslovnih uspehov. »Gospod Žurej je delaven, ima organizacijske sposobnosti, obvladuje pravo ter trženje, kar je v tej situaciji izjemno pomembno. Smo v olimpijski sezoni in obeti so odlični.«