Zwiesel kot zadnje sito za vozovnice za svetovno prvenstvo

Misli in pričakovanja občudovalcev smučarskega cirkusa so morda resda že na SP v Garmisch-Partenkirchnu, a glavnina tekmovalcev v svetovnem pokalu si tega zaenkrat še ne bo privoščila. Smučarke namreč danes in jutri v Zwieslu na Bavarskem čakata še zadnja dva pomembna preizkusa forme v tehničnih disciplinah pred prvenstvom, ki bosta morda še premešala karte med favoriti za odličja in hkrati podelila zadnje vozovnice za tekmo leta.

Objavljeno
04. februar 2011 07.57
Špela Robnik, šport
Špela Robnik, šport
Zwiesel – A upati je, da se bodo tekmovalke od prizorišča ob nemško-češki meji proti prvenstvu sploh podale s kljukico ob sedmem slalomu in petem veleslalomu v sezoni. Po odpovedi tekem v Mariboru in Sestrieru namreč slaba vremenska napoved grozi tudi Zwieslu, kamor so smučarke že v preteklosti nekajkrat prišle zaman. Izvedbo tekem na tem prizorišču je vreme preprečilo že nazadnje, leta 2008, ko je po Evropi pustošil orkan Emma, tudi v tej sezoni pa so prireditelji ob slabih obetih na trnih. V Zwieslu so bile sicer v zadnjih dneh razmere za trening odlične, a so lepo vreme že pregnale padavine in pooblačitev, za danes sta napovedana tudi tudi močan veter in gosta megla. Prav zato se je žirija odločila, da obrne predviden program in danes izvede slalom, jutri pa veleslalom.

Tovrstni obeti niso smučarkam nič kaj po godu. Sploh, ker so specialistke za hitre discipline na štart zaman čakale že minuli konec tedna v Sestriereju, smučarke v tehničnih disciplinah pa v slalomu nazadnje tekmovale pred slabim mesecem dni, v veleslalomu pa šele pred novim letom na Semmeringu. Preizkus kakovosti je tako pred glavno tekmo sezone skorajda nujen, česar se zaveda tudi naša najboljša tekmovalka Tina Maze. Črnjanka je s svojo ekipo iz Sestriera odšla v Pitzstal, kjer se je v dobrih razmerah lahko v miru posvetila vadbi veleslaloma. »Nikakor ni prijetno potovati sem in tja, se pripravljati na tekmo, ki nato odpade. A skušala bom ostati mirna, zelo pomembna bo psihična priprava,« nove tekme že nestrpno pričakuje Mazejeva. Za njo je nekaj kakovostnega treninga, četudi je imel nekaj težav z bolečinami v hrbtu, a kot se zaveda, bo pravi pokazatelj njene pripravljenosti šele tekma sama.

V zadnjem obdobju se dirke v svetovnem pokalu niso razpletale po njenih željah, a Korošica upa, da se je to obdobje zdaj končalo in jo v Nemčiji čakajo svetlejši dnevi. V Zwieslu je nekdaj že blestela, leta 2004 je tam uprizorila presenetljiv skok na zmagovalni oder, potem ko je bila po prvem nastopu šele 21. Tedaj, v časih njenega prvega vzpona med najboljše, je znala najti pravo mero mehkobe in sproščenosti, kar bi ji v zdajšnjih težavnih časih prišlo še kako prav.

Če bo Mazejeva v Zwieslu predvsem preverjala formo, bodo nekatere njene reprezentančne kolegice še iskale pot v Ga-Pa – Katarina Lavtar v slalomu, v veleslalomu pa Ana Drev in Mateja Robnik, ki po odpovedi Zlate lisice še vedno čaka na svojo vrnitev v svetovni pokal, kjer zaradi poškodbe ni tekmovala že skoraj dve leti. Zagotovljen nastop na prvenstvu ima le Ferkova, ki je namesto potovanja v Sestriere raje doma polnila baterije. »Nastopa na zadnjih tekmah sem si sicer zelo želela, a smo se z ekipo odločili, da je zame bolje, da si odpočijem. Odločitev se je izkazala za pravilno, saj so tekme odpadle, jaz pa sem izkoristila nekaj dobrih dni za trening,« je povedala Gorenjka, ki je skupaj z reprezentantkami in trenerjem Jernejem Koblarjem v zadnjih dneh vadila Kranjski Gori.

***

Današnji slalom (ob 10. in 13. uri) bo v Zwieslu odprla Čehinja Šarka Zahrobska, nastopile pa bodo tudi tri Slovenke. Tina Maze bo imela številko 13, Maruša Ferk 58, Katarina Lavtar pa 62.

***

Po hudem padcu na treningu smuka na MSP v Crans Montani je mlada smučarka Tina Robnik prestala operacijo hrbtenice. Ta je po zagotovilih zdravnikov v bolnišnici v Sionu uspela, zato jo bodo konec tedna z letalom najverjetneje že prepeljali v ljubljanski UKC. Mlajša sestra Mateje Robnik je na prvenstvu veliko obetala, ob hudi poškodbi (tri zlomljena vretenca) pa že končala sezono, zdaj jo čaka vsaj leto dni rehabilitacije.