Alenka že med tekom ni mogla verjeti

Po črnem petku Alenka Čebašek z izvrstnim tekom do desetega mesta na 5 kilometrov.

Objavljeno
29. november 2015 01.23
Sora pri Medvodah, 20.10.2014, smucarska zveza slovenije je predstavila panoge in tekmovalce. Foto: Marko Feist
Tanja Volarič
Tanja Volarič
Ljubljana – Če je uvodni dan svetovnega pokala v smučarskem teku v slovensko reprezentanco prinesel obilo razočaranja, je bil drugi njegovo popolno nasprotje, za to pa je poskrbela Alenka Čebašek, ki je na včerajšnji tekmi na 5 km v prostem slogu pritekla do 10. mesta. Blejka, ki je nekaj podobnih dosežkov sicer nanizala že prejšnjo sezono, je tokrat vendar presegla samo sebe, saj ji po zdravstveni plati letošnje poletje ni bilo naklonjeno.

Prav pri njej se je odpiralo še največ vprašanj, celo več kot pri Vesni Fabjan, ki je po januarski operaciji srca postopno lovila ritem. Čebaškova, ki je doslej slovela kot morda celo najbolj odporna v slovenski izbrani vrsti, je namreč letos med pripravami na novo zimo prvič doživela več zapletov in bila občasno prisiljena izpustiti del priprav. Glavni trener Marko Gracer je bil zato pred štartom na Finskem tudi v dvomih, kako naj oceni njene možnosti. Včeraj je z velikim zadovoljstvom spremljal njen odhod iz štartnega bloka, saj so vmesni časi potrjevali, da je neverjetno hitra, do polovice proge je bila celo na petem mestu, na koncu pa zasedla deseto in se v seštevku finskega toura za zdaj zasidrala na 16. Končno uvrstitev bo kajpak določil današnji nastop na 10 km klasično.

»Še sama sem presenečena nad končnim izplenom. Takšnega rezultata na začetku sezone nisem pričakovala, glede na vse težave, ki so me spremljale med pripravami. Dosežka sem res vesela, hkrati pa sem z njim deloma popravila vtis z uvodne tekme v šprintu, na kateri sem imela tudi nekaj smole,« je včeraj uživala 26-letna članica blejskega kluba, ki velja za najbolj vsestransko v slovenski reprezentanci, vseeno pa ji bolj kot klasični ustreza drsalni korak, zato tudi velika razlika med petkovim nastopom v klasičnem šprintu (36.) in včerajšnjim na 5 km (10.). »Na 'petki' sem res hitro začela, vedela sem, da mi proga ustreza in da ni tako težka. Klanci so sicer dolgi, a so tudi spusti, tako da se je bilo na njih mogoče dobro spočiti. Ko sem vmes od naših dobivala podatke o zaostankih in uvrstitvah, sem jih sprejemala s presenečenjem, pravzaprav sem bila kar šokirana. A sem do konca poskušala iz sebe iztisnili kar največ, rezultat pa je, kakršen je. Ko sem nato gledala rezultate, sem še sama sebi rekla, opa, tokrat si pa res med elito,« se sicer ob takšnem uvodu ni prepuščala evforiji, saj meni, da mora postoriti še precej, potem ko ji poletje ni bilo naklonjeno.

»Seveda pa v tej sezoni računam na boljše rezultate v prostem slogu kot klasiki, čeprav upam, da se tudi v tej tako slab nastop, kot je bil petkov, ne bo več ponovil. Poleg tega v klasiki še nimam občutka, kaj zmorem, samo sebe še preizkušam, zato se zadnji dan Kuusama nadejam dobre uvrstitve. Moj cilj na 10 km je obstanek v trideseterici seštevka mini turneje in nove točke za svetovni pokal. Vsekakor bom poskušala držati korak z drugimi. Če bodo smučke tako dobre kot uvodna dneva, ne bi smela ogromno izgubiti,« je Čebaškova včeraj posebej pohvalila servisno službo, ki ima le dva člana, s čimer so Slovenci močno v podrejenem položaju glede na druge države. Čebaškova je za včerajšnjo zmagovalko, Norvežanko Therese Johaug, zaostala 37 sekund, pri čemer je slednja že drugouvrščeno Charlotte Kalla pustila za seboj za 17 sekund. Druge Slovenke se med dobitnice točk niso prebile, Vesna Fabjan je bila 39., Lea Einfalt 46., Nika Razinger pa 50. Pri moških je zmagal Martin Johnsrud Sundby, Miha Šimenc je bil 86.