Alpinci v zimo z dvema milijonoma evrov 

V smučarsko sezono brez Lavtarjeve in Brodnikove, Šporn, Perko in Debelak z zvezdico.

Objavljeno
16. maj 2017 00.59
Slovenska alpska smučarska reprezentanca pred svetovnim prvenstvom. Ana Drev(D) in Maruša Ferk na novinarski konferenci. Ljubljana, Slovenija 31.januarja 2017. [Drev Ana,Ferk Maruša,Smučarska zveza Slovenije,alpsko smučanje,slovenska
Mojca Finc
Mojca Finc
Ljubljana – S Smučarske zveze Slovenije prihajajo spodbudne novice: alpske discipline so v predolimpijski sezoni presegle načrtovane prihodke. Prav tako so dolg iz preteklosti v istem obdobju zmanjšale za več kot polovico. V novo zimo naj bi vstopile s proračunom 2,1 milijona evrov. S tako visokim v zadnjih devetih letih še niso razpolagale. Obeta se jim še en nov zlati sponzor.

Po razkritju številk v podutiški malhi, s katerimi je na včerajšnjem zasedanju alpskega odbora postregel vodja panoge Miha Verdnik, se alpskim disciplinam obeta svetla (vsaj bližnja) prihodnost tudi v poslovnem smislu. Za izjemen rezultatski iztržek je v minuli zimi v največji meri poskrbela Ilka Štuhec, članica ekipe A, izbrane vrste, ki jo vodi Denis Šteharnik. Poleg Mariborčanke so si mesto v njej zagotovile še Ana Drev, Ana Bucik, Maruša Ferk, Tina Robnik in Meta Hrovat. Dekletom se na treningih s svojim finančnim vložkom pridružuje tudi srbska reprezentantka Nevena Ignjatović.

Trenerski štab je ocenil, da sta Vanja Brodnik in Katarina Lavtar v zadnjih štirih letih pokazali premalo, in ju izključil iz ekipe. Šteharnik, ki stremi k temu, da bi vsaki tekmovalki v najboljši skupini omogočil čim bolj individualno obravnavo, je razkril še, da bo trenerja za hitre discipline v olimpijski zimi Aleša Brezavščka zamenjal Sergej Poljšak. Nov bo tudi kondicijski trener, nad dekleti bo odslej bdel Dani Ošep. V novo zimo reprezentanca vstopa osvežena z ekipo C. Šteharnik poudarja pomembnost povezovanja vseh treh ekip: A, B in C.

Pri moških ni sprememb v trenerski vrsti. Na čelu tehnične ekipe A, v kateri sta Žan Kranjec in Štefan Hadalin, nadaljuje delo Klemen Bergant, ekipo za hitre discipline z Boštjanom Klinetom, Martinom Čatrom, Klemnom Kosijem in Miho Hrobatom pa vodi Peter Pen. Trije tekmovalci imajo ob svojem imenu pripisano zvezdico: Andrej Šporn, Rok Perko in Tilen Debelak se lahko pridružujejo ekipi, vendar ne smejo bremeniti njenega proračuna. »Ne moremo jim zagotoviti prevoza in pripravo smuči,« je povedal Pen, ki je trojici pripravil pravila in etapne cilje.

Proračun, s katerim bo razpolagal Pen znotraj svoje skupine, naj bi znašal 190.000 evrov. »Del sredstev bo namenjen mlajšim, da se bodo priključili našim treningom in tako dobili podporo, kakršno bi morali imeti pri teh letih in v tej ustanovi. Radi bi dvignili njihovo zavest in kakovost treninga. Gre za predstavnike rodu 1996 in mlajše, v katerih so moji sodelavci in nekdanji trenerji prepoznali potencial,« je Pen opozoril, da je že danes treba razmišljati o prihodnosti. Njegovi varovanci so končno dobili tudi stalno podporo fizioterapevta (menjavala se bo trojica iz Medartisa), za kondicijo pa bo skrbela Nika Radjenovič.

Fizioterapevt je prav tako velika pridobitev v ekipi za tehnične discipline, ki bo v novi sezoni imela na voljo 100.000 evrov proračuna. Letos priprav na južni polobli ne bodo opravili v Čilu, ampak v Argentini. »Narava v La Parvi in El Coloradu ne postreže vsakič z odličnimi razmerami kot lani. Ker se smučišči nahajata nad gozdno mejo, je lahko podlaga ob novem snegu mehka. V svetovnem pokalu pa terene pripravljajo z vodo. V Ushuaii je mogoče smučišče politi, zato gremo tja. Drugi razlog pa je sprememba veleslalomske opreme v novi zimi. V Argentini bodo trenirali tudi Italijani in Francozi, ki med sezono postavljajo šest veleslalomov. V Čilu ni nobene tehnične ekipe za svetovni pokal. Jaz pa bi rad imel primerjavo že v avgustu,« je razpredal Bergant.

Novost v ekipi za evropski pokal, ki jo še naprej vodi Rasto Ažnoh, je okrepitev v trenerski vrsti. Nekdanji tekmovalec Mitja Valenčič bo odslej Ažnohov pomočnik in serviser, ki bo ekipo C in mladinsko vrsto povezoval z evropskim pokalom.