Ameriško-italijanski dvoboj za zmago je dobila - Lara Gut

Vodilni po prvi progi veleslaloma v Aspnu, Mikaela Shiffrin in Federica Brignone, v finalu klecnili. Devet točk Ane Drev.

Objavljeno
27. november 2015 23.23
SPO-WIT-SKI-AUDI-FIS-SKI-NATURE-VALLEY-ASPEN-WINTERNATIONAL---DA
J. P.
J. P.

Aspen - Drugi veleslalom sezone svetovnega pokala alpskih smučark v Aspnu je postregel z dokaj presenetljivim razpletom: po prvi progi je namreč dišalo po dvoboju za zmago med domačo adutinjo Mikaelo Shiffrin in Italijanko Federico Brignone, ki sta bili - resda v obratnem vrstnem redu - najhitrejši že na ledeniškem uvodu v Söldnu, a sta si naposled obe obrisali pod nosom. Brignonejeva, ki je zadržala rdečo majico vodilne veleslalomistke, se je finala lotila premedlo in se morala zadovoljiti s končnim tretjim mestom, Shiffrinova pa je bila še pri zadnjem merjenju vmesnega časa kar 68 stotink spredaj, nato pa zdrsnila troje vrat pred ciljem in ostala brez uvrstitve. S tem je nadaljevala ameriški urok, saj doslej v Aspnu še ni stala na zmagovalnem odru, obenem ni niti ene od dosedanjih 15 zmag v svetovnem pokalu vpisala na domačem, ameriškem snegu.

Zmage - druge veleslalomske, po predlanskem Söldnu - se je torej veselila Švicarka Lara Gut, tretjeuvrščena po prvi progi, ki je zadržala desetinko naskoka pred lansko zmagovalko Evo-Mario Brem, ki je napadala šele z osmega izhodišča, a bila v drugo najhitrejša. S tem je popravila vtis z letošnje ledeniške uverture na Rettenbachu, ko je obtičala pod stopničkami. Na zmagovalni oder se je torej prebila še söldenska zmagovalka Brignonejeva, ki je pohod na stopničke, ki bi bile zanjo prve po 4. januarju 2011, ko je bila tretja na slalomu v Zagrebu, preprečila veteranski rojakinji Manueli Mölgg.

Slovenske barve je zastopala četverica veleslalomistk, do točk pa se je prebila zgolj Ana Drev, ki je bila po prvi progi 28., s čimer je ponovila scenarij z lanske preizkušnje na tem prizorišču. Tedaj se je v finalu izkazala z odlično vožnjo in s celo najboljšim rezultatom napredovala do 14. mesta, tokrat je bila daleč od ponovitve podviga, je pa v drugo - na račun tekmic, ki so odstopile - nekaj malega vendarle pridobila in končala na 22. mestu. Ana Bucik je bil prepočasna v prvem nastopu in je zasedla končno 45. mesto, medtem ko Katarina Lavtar in Tina Robnik nista videli cilja že na prvi progi. Jutri bo v Aspnu na sporedu prvi od dveh slalomov s prvo progo ob 18.15 in finalom tri ure pozneje.

IZIDI ŽENSKEGA VELESLALOMA V ASPNU

1. Lara Gut (Švi) 2:02,51
2. Eva-Maria Brem (Avs) 0,10
3. Federica Brignone (Ita) 0,34
4. Manuela Mölgg (Ita) 0,94
5. Tessa Worley (Fra) 0,98
6. Nina Løseth (Nor) 1,38
7. Viktoria Rebensburg (Nem) 1,64
8. Sara Hector (Šve) 1,80
9. Frida Hansdotter (Šve) 2,13
10. Adeline Baud Mugnier (Fra) 2,18
22. Ana Drev (Slo) 4,38
____________________________________
45. Ana Bucik (Slo)
Katarina Lavtar (Slo) odstop
Tina Robnik (Slo) odstop