Åre popravni izpit za Slovenke

Ameriška alpska smučarka Mikaela Shiffrin na Švedskem šampionsko po novih 200 točk?

Objavljeno
11. december 2015 23.07
Vito Divac
Vito Divac

Åre – Pred veleslalomom na Švedskem so imeli največ dela serviserji, ki so morali pripraviti opremo za zelo posebne razmere v »polarnem krogu«. Vreme je namreč spomladansko, snežna podlaga na progah v Åreju pa zelo groba, grbinasta in zahtevna. Strokovnjaki menijo, da ženske nekaj centimetrov debele ledene skorje vendarle ne bodo prebile.

»Povrhu piha tudi močan veter, tako da utegnejo danes štart prestaviti nižje. V nedeljskem slalomu pričakujejo prave zimske razmere. Temperatura naj bi se spustila globoko pod ničlo,« je povedal o težavah pred tretjim veleslalomom sezone trener slovenskih smučark Denis Šteharnik. Dobra priprava deklet na tekmo sicer ni bila mogoča, vendar so bile vse reprezentance na istem.

Šteharnik je zadovoljen s treningom pred prihodom na Švedsko, ki so ga Slovenke opravile v Alta Badii. Udeležile so se ga vse štiri reprezentantke, ki bodo nastopile v Åreju – Ana Drev, Katarina Lavtar, Tina Robnik in Ana Bucik. »Želim si, da bi bila dekleta srčna na tekmi, da bi pokazala, kar res znajo. Žal imamo na ledenih progah težave. V Dolomitih so na vadbi delovale bolje kot v Aspnu, vendar pa to nič ne pomeni, če ne bodo dobre na tekmi,« Šteharnik upa na boljše izide kot na začetku sezone, ko sta na treh tekmah v tehničnih disciplinah veleslalomske točke osvojili le Drevova v Aspnu (22.) in Lavtarjeva v Söldnu (27.). Drevova pravi, da je že pred Söldnom in Aspnom smučala precej bolje, kot je pokazal rezultat. »Trudim se, da bi sestavila tehnične podrobnosti v dobro predstavo,« upa, da se bo to zgodilo prav na prizorišču, kjer je bila na zadnjih dveh tekmah 14. in 11.

V središču pozornosti bo Mikaela Shiffrin, v veleslalomu pa tudi njena rojakinja Lindsey Vonn. Prav zanimivo bo videti, koliko je kraljica hitrih disciplin konkurenčna v svoji tretji disciplini. Po nastopih v Söldnu in Aspnu sodeč se bo Shiffrinova borila za popoln izkupiček – torej 200 točk.

Mlada Američanka je v slalomu slavila že pet zaporednih zmag, nazadnje pa je ostala brez prvega mesta 13. januarja v Flachauu, ko sta jo prehiteli Frida Hansdotter in Tina Maze. V Åreju je že trikrat zmagala v slalomu, v veleslalomu pa še ni stala na odru za zmagovalce. Vonnova je nazadnje v veleslalomu na Švedskem nastopila pred tremi leti, ko je tudi slavila eno izmed treh zmag v tej disciplini.