Avstrijski trener s prstom pokazal na Norvežane

Najboljši štart Petra Prevca doslej v sezono. V oči bodejo številne diskvalifikacije Skandinavcev.

Objavljeno
07. december 2015 21.29
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec

Ljubljana – Po uvodnih treh tekmah za svetovni pokal v smučarskih skokih je seveda še prezgodaj za kakršnekoli zaključke, so se pa potrdile nedavne besede glavnega trenerja naše reprezentance Gorana Janusa, češ da je Peter Prevc pripravljen najbolje doslej. Vodilni slovenski skakalec res še v nobeno sezono med elito ni odrinil tako dobro kakor v to.

Peter Prevc ima po dveh drugih mestih in enem enajstem na svojem računu že 184 točk, s katerimi v skupnem seštevku drži visoko tretje mesto. V prejšnji zimi, ki jo je končal na vrhu skupaj z Nemcem Severinom Freundom, je – za primerjavo – na uvodnih treh preizkušnjah zbral 124 točk, kar ga je uvrščalo na peto mesto. Da ima zdaj šestdeset točk več, je vsekakor potrditev dobrega dela in napredka, za nameček številke dokazujejo, da je na pravi poti k uresničitvi svojih želja.

Tega pa za zdaj (še) ne morejo trditi v avstrijskem taboru, še nedolgo nazaj premočnem za vso konkurenco, v katerem imajo ta čas s skupno šestouvrščenim Stefanom Kraftom zgolj enega tekmovalca med elitno deseterico. Za svojimi (visokimi) pričakovanji so rdeče-belo-rdeči »orli« zaostali tudi na nedeljski tekmi v Lillehammerju, na kateri so imeli z Michaelom Hayböckom najboljšega skakalca na osmem mestu.

Tako so Avstrijci še tretjič zapored ostali brez uvrstitve na zmagovalni oder, zaradi česar postajajo ljubitelji skokov v domovini, (raz)vajeni številnih podvigov, čedalje bolj nestrpni. Kritike na račun strokovnega vodstva z glavnim trenerjem Heinzem Kuttinom na čelu so čedalje glasnejše.

Da je bil njihov izkupiček tudi minuli konec tedna na Norveškem manjši od želja, je priznal tudi 44-letni Beljačan. »S svojimi dosežki res ne moremo biti zadovoljni,« je bil samokritičen Kuttin, ki je krivdo za neuspešne nastope svojih izbrancev po eni strani prevzel nase, po drugi pa je v pogovoru za avstrijske medije s prstom pokazal tudi na presenetljivo dobro razpoložene Norvežane.

»Kar zadeva opremo, so deloma čez mejo dovoljenega, to pa zagotovo vpliva na njihove uspehe,« je Kuttin ošvrknil Skandinavce, da si pomagajo tudi na nedovoljen način. V skakalnih krogih ni edini, ki razmišlja tako, je pa za zdaj edini, ki je na to opozoril javno.

Norvežani so dejansko »uspešnica« začetka sezone 2015/16. Od devetih možnih posamičnih stopničk so jih doslej osvojili že pet, od tega dve zmagi, ki sta ju prvič v svetovnem pokalu slavila Daniel-Andre Tande (v Klingenthalu) in Kenneth Gangnes (predvčerajšnjim v Lillehammerju, na fotografiji).

Toda »vikingi« obenem vodijo tudi po številu diskvalifikacij; samo minuli konec tedna so jih zbrali kar pet. V soboto je tako Sepp Gratzer, glavni in odgovorni za nadzor skakalne opreme pri Mednarodni smučarski zvezi (FIS), med drugimi izločil Joachima Hauerja in razveljavil njegovo največjo daljavo dneva (105 m), v nedeljo pa je diskvalifikacija, denimo, doletela celo Andreasa Stjernena, ki je na prvi tekmi osvojil tretje mesto.

Ob tem so mnogi upravičeno podvomili o »čistosti« njegovega sobotnega podviga in tudi uspehov preostalih Norvežanov na začetku te sezone. Navsezadnje ima z diskvalifikacijami že nekaj izkušenj tudi Tande, sicer ne v svetovnem pokalu, temveč predvsem v veliki nagradi FIS.

Kuttin več o (spornih) tekmovalnih dresih severnjakov ni želel komentirati, je pa opazil, da je tudi to načelo samozavest določenih njegovih varovancev. »Če že na štartu zaostaneš za tekmeci, začneš izgubljati zaupanje vase. Potem je iz tekme v tekmo težje, zaostanek poskušaš nadomestiti s silo, kar le še poslabša vse skupaj. V (našem) športu se pač rezultatov ne da izsiliti,« je razložil glavni trener avstrijske skakalne vrste, ki v Nižji Tagil ta konec tedna zaradi slabe forme ne bo vzel s seboj Andreasa Koflerja.

Pa še to: ker se je za to, da ga bo do nadaljnjega pustil doma na treningu, odločil šele po vrnitvi iz Norveške in je postopek pridobitve vizuma za Rusijo izjemno zapleten, bo tja jutri odpotovalo le pet avstrijskih skakalcev.