Bauer bojkotira nastop v Rusiji: »To preprosto ni prav«

Klemen Bauer se je odločil, da bo protestno izpustil finale svetovnega biatlonskega pokala v Tjumnu.

Objavljeno
21. marec 2018 11.42
mdr zoi
N. Gr., STA
N. Gr., STA
Ljubljana - Nekateri tuji mediji so že pred tedni uvrščali Klemna Bauerja med tiste biatlonce, ki bodo bojkotirali finale svetovnega pokalu v Rusiji, v vodstvu slovenske reprezentance pa tega niso potrdili. V pogovoru za časnik Ekipa je svojo odločitev potrdil kar slovenski tekmovalec sam.

Bauer v pogovoru za Ekipo izpostavlja, da je finale v Rusiji sprt z vso zdravo logiko. »To odločitev sem sprejel v času olimpijskih iger, ko je bilo dokončno potrjeno, da bodo finale organizirali Rusi, saj preprosto mislim, da to ni prav,« je za ekipo dejal Bauer.

Tekmovalec iz Ihana pravi, da cela zgodba sicer sega že v lansko leto. »Še z nekaterimi drugimi tekmovalci sem se precej aktivno boril proti tovrstnim odločitvam IBU. Že lani smo sprožili nekaj pobud za spremembo pravil. Brez takšnih korakov je težko pričakovati večje spremembe. Težko si sicer predstavljam, da bo moja poteza kaj spremenila, morda pa bo pomenila vsaj kamenček v tem mozaiku. Bistveno več so naredili Američani, Kanadčani in Čehi, ki so se kot celota odločili za bojkot finala,« je še dejal Bauer.

Če bi se boril za skupni seštevek ...

Bauer ob tem dodaja, da je za reprezentanco težko sprejeti takšno odločitev, saj gre tudi za finance in politiko. Ta je bila prisotna tudi v vodstvu slovenskega biatlona, kjer še prejšnji teden niso potrdili uradnega bojkota Bauerja, ampak razložili, da se je Bauer za nenastopanje v Rusiji odločil že prej. Nastopanje Slovenije v Rusiji pa je direktor reprezentanc Janez Ožbolt upravičil tudi z razlago, da bi bil za ta korak potreben širši konsenz znotraj Smučarske zveze Slovenije in da odločitev nikakor ni bila prepuščena le biatloncem samim.

Znano je, da tekmi v Rusiji nasprotujejo tudi številni najboljši biatlonci sveta, kot denimo najboljši ta čas Francoz Martin Fourcade, ki pa je v boju za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala prisiljen nastopiti v Rusiji, kjer bo dvoboj z Norvežanom Johannesom Thingnesom Boejem dal končnega zmagovalca sezone. In tudi Bauer priznava, da ne ve, kako bi se odločil, če bi se še vedno lahko potegoval za zelo visoko uvrstitev v skupnem seštevku. »Veliko tekmovalcev je tja odšlo s cmokom v grlu,« pravi.

Vsaj sezono bo še vztrajal

Kot razlog za bojkot slovenski reprezentant, četrti na olimpijskih igrah v Vancouvru 2010, navaja, da Rusija nima urejenih osnovnih organizacijskih in infrastrukturnih zadev na področju dopinga, zato je organizacija finala svetovnega pokala po njegovem mnenju zato povsem napačno sporočilo športu. V zvezi z rusko dopinško afero pa pravi: »Mislim, da sploh še niso nič naredili.«

V pogovoru za Ekipo je Bauer izpostavil še, da ni povsem zadovoljen s sezono, saj je imel na vsaki tekmi še precej rezerv, ki jih ni znal izkoristiti. K temu je dodal, da se je soočal tudi že z mislijo o koncu kariere, a vseeno se bo vsaj za naslednjo sezono še pripravil.