Bauer do predzadnjega strela blizu odra

Biatlonec Jakov Fak standardno uspešen na strelišču, a nekoliko prepočasen v smučini.

Objavljeno
09. marec 2018 00.46
Janez Porenta
Janez Porenta
Kontiolahti – Na prvi poolimpijski tekmi biatlonskega svetovnega pokala na Finskem je bil v šprintu iz slovenske četverice resda najvišje, na 18. mestu, srebrni Jakov Fak. Ni pa manjkalo veliko, da bi bil junak Klemen Bauer, ki se je dobršen del preizkušnje celo spogledoval z zmagovalnim odrom. A ko je bilo najmanj treba, mu je roka dvakrat zadrhtela.

Bauer se je na progo podal odločno, bil po brezhibnem prvem postanku na strelski preprogi sedmi z le 13 sekundami za vodilnim, izhodišče je zadržal tudi do drugega streljanja. Stoje je prve tri tarče pokril in stopničke so se mu tedaj že svetlikale pred nosom, sploh ker je zadržal tudi dovolj moči v rokah in nogah za zadnji krog v smučini. Toda zadnja dva strela sta se mu sfižila, obakrat je sprožil mimo in ostal brez možnosti za trojico, zanj sploh prvo v karieri. Toda tudi 19. mesto je njegova druga najboljša uvrstitev v svetovnem pokalu v tej zimi, potem ko je v Östersundu na posamični 20-kilometrski preizkušnji ujel deseterico za rep.

»Kazalo je res zelo dobro, počutil sem se odlično in štartal odločno. Šel sem na vse ali nič, podobno kot v Pjongčangu sem bil blizu vrha, nato pa nekoliko preveč neučakan pred streljanjem stoje. Mimo sta šla zadnja dva strela, ki najbolj bolita. Težko sicer rečem, koliko mimo, a zanesljivo dovolj, da tarči nista padli. Izgubljeno sem skušal vsaj deloma izničiti v zadnjem krogu, tudi z jezo, ker me takšni spodrsljaji, ki se mi vedno znova ponavljajo, res skelijo,« je zmajeval z glavo Bauer, ki mu je prikimal tudi glavni trener Tomaš Kos: »Klemen je imel sijajno priložnost za vrhunski rezultat, a jo je vnovič zapravil na strelišču. Malo sem razočaran, ker je prvih osem strelov zadel, zadnja pa zgrešil. Njegov dosežek ni slab, a dosegel bi lahko še precej več.« 

Osmi čas teka

Bauer je dosegel celo osmi najboljši čas teka. Srebrni olimpijec Fak je bil natančnejši na strelski preprogi, saj mu je roka zadrhtela le enkrat, a v smučini je bil za 20 sekund počasnejši od reprezentančnega kolega, ki ga je v cilju pustil za seboj za štiri desetinke. Kos je njegov tekaški nastop ocenil kot soliden, »manjka mu le malenkost«, škoda je bilo le zgrešenega strela leže. »Občutki so slabi, vseeno sem pričakoval več, nisem zadovoljen,« je zmajeval z glavo Jakov, ki je zaostal za obema neposrednima tekmecema za končno tretje mesto v svetovnem pokalu. Zmagovalec, Rus Anton Šipulin, je švignil mimo njega za udobnih 30 točk, Nemec Arnd Peiffer se mu je prilepil na hrbet, saj zaostaja pičlih sedem točk.

»V športu enostavno ne gre, da nekomu ne bi privoščili. Čeprav gre za moje tekmece, jim športno priznam, da so boljši. Moja naloga je popraviti sebe in tako postati še bolj konkurenčen ter premagovati tekmece. Vse do konca bo šlo na nož. Vodilni mesti sta tako oddaljeni, da ostali ne moremo več zraven, od tretjega mesta navzdol pa je zelo tesno. Na zadnjih šestih posamičnih tekmah se bodo izjasnila razmerja, kako kakovosten je lahko kdo,« je dodal Fak. Skupno vodstvo je zadržal Francoz Martin Fourcade, čeravno je moral zaradi prebavnih težav izpustiti včerajšnji šprint in ponuditi Johannesu Thingnesu Bøju priložnost, da bi celo skočil na vrh. Vendar pa ni, končal je kot četrti, zanj sta bili usodni dve nepobeljeni tarči – fantje na stopničkah niso zgrešili niti enkrat.

Danes bo na sporedu ženski šprint s trojico Slovenk – Anjo Eržen, Polono Klemenčič debitantka Nina Zadravec.