Bauer malenkostno pokvaril izhodišče, Fak ga je izboljšal

Zasledovalne zmage na biatlonskem prazniku na Pokljuki se je veselil Schempp, Fourcade ostaja brez slovenske zmage.

Objavljeno
19. december 2015 13.37
Biatlon Pokljuka
J. P.
J. P.

Rudno polje - Za francoskega biatlonskega zvezdnika Martina Fourcada ostaja Pokljuka še naprej zakleta. Tudi po današnji zasledovalni preizkušnji svetovnega pokala namreč ostaja brez zmage na tem tradicionalnem prizorišču svetovnega pokala, ki letos svetovno elito gosti že dvajsetič. Odpihnilo mu jo je zadnje streljanje stoje, ko ni podrl ene tarče in je moral v kazenski krog, tam pa je pustil ravno toliko časa, da se je naposled, enako kot včeraj, veselil nezgrešljivi Nemec Simon Schempp, ki je ciljno črto prečkal 16,6 sekunde prej. Na stopničkah jima je družbo delal še Rus Anton Šipulin, ki je zadnji postanek opravil brezhibno, prepolovil zaostanek in naposled švignil tudi mimo Norvežana Tarjeija Bøja, ki se mu je dolgo časa nasmihalo tretje mesto.

Do točk sta se dokopala dva Slovenca: Klemen Bauer je rahlo pokvaril svoje šprintersko izhodišče, Jakov Fak pa ga je nekoliko izboljšal. Obema se na po dveh ležečih postankih na strelski preprogi roka ni zašibila niti enkrat, stoje pa ni šlo tako gladko. Bauer, ki je bil po polovici tekme še povsem blizu deseterici, je obakrat pustil nepobeljeno po eno tarčo, v obeh poskusih drugo, zaradi česar je glede na četrtkov dosežek nazadoval za dve mesti in končal kot dvajseti z dvema minutama in četrt zaostanka za Schemppom. Faku se je prav tako ponesrečilo prvo streljanje stoje, ko so njegov drugi, tretji in peti poskus leteli v prazno, s čimer je s šestnajstega zdrsnil na 31. mesto in ga zadržal do konca, z razmeroma dobrim tekom pa za zmagovitim Nemcem zaostal tri minute. Miha Dovžan ni ugnal nobenega tekmeca, predvsem na račun povsem ponesrečenega zadnjega postanka, ki ni pobelil niti ene tarče.

Bauer: Borba za vsak strel posebej

»Začelo se je super, umiril sem se in ponovil šprintersko predstavo. Končno streljanje je bilo v redu. Zahtevneje je bilo s fizičnega smisla, večja je bila utrujenost, za vsak strel je bilo težko umiriti puško. V četrtek je bilo streljanje avtomatsko, danes sem se boril za vsak strel posebej,« je strnil vtise Bauer.

»Uvodoma je šlo vse po načrtu, nato se je podrlo. Preveč napak je bilo, da bi se prebil na višja mesta. Štart je bil res odličen, a sem se nato moral vrniti na izhodišče. Ob strelskih postankih je bilo preveč živčnosti. Želel sem si, a sem samega sebe brcnil v rit. Tek je šel na bolje. Mislim, da utegne biti po prelomu leta spet vse v redu. Počutil sem se spočitega,« je komentiral Fak.

»Prvič sem nastopil na tej tekmi, ni pa šlo tako, kot sem si zamislil. Tarče niso bile na moje strani, imel sem trde noge,« je poudaril 21-letnik iz Gorij Dovžan.

»Osredotočil sem se na svoje streljanje. Tudi ko je Martin zgrešil, še nisem bil povsem prepričan o svoji zmagi, zato sem do konca iztisnil vse od sebe,« pa se je smejalo zmagovitemu Nemcu.

Danes ob 13.30 desetkilometrska zasledovalna preizkušnja čaka še dekleta, tudi edino domačo predstavnico Tejo Gregorin, ki bo napadala iz ozadja, jutri pa bosta na sporedu še obe tekmi s skupinskim štartom - 15-kilometrska moška natanko opoldne, 12,5-kilometrska ženska pa ob 14.15.

IZIDI ZASLEDOVANJA NA POKLJUKI

Moški (12,5 km)

1. (1.) Simon Schempp (Nem) 30:46,5 (0)
2. (5.) Martin Fourcade (Fra) + 16,6
3. (6.) Anton Šipulin (Rus) 23,4 (2)
4. (9.) Tarjei Bø (Nor) 25,2 (1)
5. (7.) Quentin Fillon Maillet (Fra) 49,2 (1)
6. (3.) Jevgenij Garaničev (Rus) 55,5 (2)
7. (11.) Emil Hegle Svendsen (Nor) 55,6 (2)
8. (2.) Ole Einar Bjørndalen (Nor) 1:10,2 (2)
9. (14.) Tim Burke (ZDA) 1:21,9 (1)
10. (33.) Simon Fourcade (Fra) 1:31,5 (0)
20. (18.) Klemen Bauer (Slo) 2:16,3 (2)
31. (36.) Jakov Fak (Slo) 2:57,5 (4)
59. (48.) Miha Dovžan (Slo) 8:13,7 (8)