Bauer trpel, Gregorinovo nesla ničla

Pokljuka 2015: v zasledovanju najvišja slovenska uvrstitev 20. mesto. Zmagi v Nemčijo.

Objavljeno
20. december 2015 00.23
Saša Verčič
Saša Verčič
Pokljuka – Prelepo sončno vreme in slabih 6000 gledalcev, ki so pripravili odlično razpoloženje, so bili izjemna kulisa za tretjo in četrto pokljuško biatlonsko tekmo, moško in žensko zasledovanje. Za piko na i je manjkal le še vrhunski slovenski rezultat, a za to so naši tekmovalci možnosti zapravili že v četrtkovem oziroma petkovem šprintu. Z dvajsetim mestom je bil najboljši Klemen Bauer.

Slovenci si v šprintih niso pripravili dobrih izhodišč, saj so si zasledovanje zagotovili Klemen Bauer (18.), Jakov Fak (36.), presenetljivo Miha Dovžan (48.) in Teja Gregorin (47.), tako da se visoke uvrstitve niso zdele realne. A Bauer in Fak sta odlično začela in po dveh ničlah v streljanju leže sta se pomaknila že na 11. in 16. mesto, deseterica, ki je bila želja našega najboljšega biatlonca, je bila vse bliže. Vendar nadaljevanje ni bilo več na taki ravni, predvsem Fakovo ne, Bauer je s po enim zgrešenim strelom stoje delo opravil povsem solidno, Jakov pač ne, saj je pustil nepokrite kar štiri tarče, tri na tretjem postanku …

»Na začetku je šlo vse po načrtu, potem pa se je začelo podirati. Na tretjem streljanju je bilo preveč živčnosti, ker se mi je začela prikazovati deseterica, ki sem si jo res želel. Sem se pa veliko bolje počutil med tekom in upam, da bo z novim letom vse bolje,« je 31. mesto ocenil Fak, navdušen, da so se kljub slab(š)im slovenskim rezultatom gledalci zbrali v tolikšnem številu in tako bučno navijali. S tem se je zanj prva tekmovalna tretjina končala, seveda daleč za pričakovanji, saj je v skupnem seštevku le 36. Kako zelo pomemben bo začetek sezone za visoko končno uvrstitev, je pred prvim štartom poudaril večkrat … »To je najslabši začetek po dolgih sezonah. Ko se ustališ pri nekem povprečju in narediš nato dva koraka nazaj, je to seveda velik šok. A če ti uspe to preseči, si še močnejši,« je razočaran nad uvodnimi postajami Fak, ki je lov na 1. ali 2. mesto v skupnem seštevku, s katerima bi lahko izboljšal dosežek prejšnje sezone, prečrtal že po štirih zgrešenih strelih v šprintu v Östersundu …

Fak na današnji tekmi s skupinskim štartom (12.00; ženske 14.30) ne bo mogel nastopiti, tako da bo edini Slovenec Bauer, pri čemer je šlo pričakovano tesno, saj si je nastop zagotovil kot 29. (med 30). Med zasledovanjem si je lov na današnjo tekmo želel čim bolj izbrisati iz misli, in to mu je večinoma uspelo, v primerjavi s šprintom pa je izgubil dve mesti, in sicer v drugem delu tekme. »Začetek je bil super, umiril sem misli in ponovil četrtkovo predstavo. Kljub dvema zgrešenima streloma v nadaljevanju sem s predstavo na strelišču zadovoljen, saj vemo, kakšne težave sem imel v preteklosti. Zdaj pa imam nadzor nad streljanjem, je pa bilo tokrat težje, ker sem bil zelo utrujen. Težko je bilo umiriti puško, boril sem se za vsak strel, zato tu nimam pripomb, v teku pa je bil zadnji krog res trpljenje, prikazovala se mi je Marija,« je o utrujenosti dejal Bauer, potem ko je z 20. mestom dosegel najboljšo domačo uvrstitev.

Le mesto slabše se je uvrstila Teja Gregorin, ki je tako napredovala kar 26 mest, predvsem pa se ji je smejalo ob pogledu na popoln strelski izkupiček, medtem ko tek pričakovano ni bil na želeni ravni. »Tako po hitrosti kot po natančnosti je bilo streljanje popolno, tek pa je bil nekoliko boljši le v zadnjem krogu, ko me je ničla na strelišču ponesla in sem nekako še zbrala dodatne moči. Vem, da 21. mesto ni vrhunski rezultat, a če pogledamo, kje sem štartala, je odlično, vesela sem ga, kot če bi bila med peterico,« je priznala Gregorinova, ki ji je seveda žal – tako kot Faku –, da je ne bo na današnji tekmi. Na Pokljuki je bil včeraj nemški dan, saj sta se zmag veselila Laura Dahlmeier in Simon Schempp. Zadnji je ubranil prvo mesto iz šprinta, dvoboj z Martinom Fourcadom pa dobil v neposrednem dvoboju na zadnjem strelskem postanku, na katerem je Francoz enkrat zgrešil. Dahlmeierjeva pa je prehitela najhitrejšo iz šprinta Marie Dorin Habert, ki je tekmici pomagala tudi s padcem.