Biatlonski uvod sezone pripadel Norvežanom, Slovenci osmi

Norvežani so v Östersundu vpisali dve zmagi. Slovenska štafeta s Fakom, Baurom, Gregorinovo in Malijevo na koncu osma.

Objavljeno
29. november 2015 12.48
Posodobljeno
29. november 2015 14.02
BIATHLON-SWE-WORLD-RELAY
G. L.
G. L.

Östersund - Z novo sezono svetovnega pokala so začeli tudi biatlonci, uvod pa je v popolnosti pripadel Norvežanom. Prvo zmago v novi zimi sta vknjižila Norvežana Lars Birkeland in Kaia Woeien Nicolaisen, ki sta bila najhitrejša na tekmi mešanih parov, zatem pa je bila najboljša tudi norveška mešana štafeta. Na njej so slovenske barve zastopali Jakov Fak, Klemen Bauer, Teja Gregorin in Andreja Mali ter končali na 8. mestu. Rok Tršan in Anja Eržen sta med pari zasedla 20. mesto.

Drugo mesto na današnji štafeti so z zaostankom 33 sekund zasedli Nemci, na tretjo stopničko pa so stopili Čehi (+1:11). Pred Slovenijo, ki je tekmo končala s šestimi popravami (kar štirikrat je zgrešil sicer hitri Fak), so končali še Francozi, Švedi, Rusi in po fotofinišu tudi Belorusi. Fak je beloruskega tekmeca Vladimirja Čepelina tik pred ciljem ujel, pa čeprav je Belorus strelišče zapustil kar 20 sekund pred slovenskim asom. Nazadnje je na sedmem mestu ubranil za konico smučarskega čevlja prednosti.

»Vsekakor zelo vzpodbuden nastop in ob še bolj optimalnem teku bi bilo dosegljivo tudi šesto mesto, saj smo bili zelo blizu Rusom. Vsekakor bo ta izid pomemben za samozavest pred naslednjimi preizkušnjami,« je za STA po tekmi povedal slovenski trener Tomaš Kos in še posebej pohvalil Jakova Faka: »Jakov je na streljanjih tvegal, tako se na štafeti nastopi. Imel je priložnost pridobiti še kakšno mesto in mislim, da se je pravilno odločil. Včasih ti uspe, včasih pa pride do kakšne napake. Navkljub tem zgrešenim strelom je hitro naredil poprave in ni izgubil veliko časa.«

Malijeva nabrala visok zaostanek

V prvi skupini tekmovalcev je Slovenijo zastopala Malijeva, ki je uvodni strelski nastop opravila z eno popravo in tekmo nadaljevala na 16. mestu s slabe pol minute zaostanka za tedaj vodilno Francijo. Streljanje v stoje, ki je sledilo, je opravila brez napake, a bila precej počasnejša v teku, tako da je izgubila še tri mesta. Svoji reprezentančni kolegici je štafeto predala na 19. mestu s kar 1:39 minute zaostanka. Vodila je Francija pred Norveško in Nemčijo.

Druga slovenska predstavnica je na strelskem polju svojo nalogo opravila celo brez napake, v smučini pa hitreje od svoje predhodnice, tako da je pred nadaljevanjem tekme v moški režiji nekoliko pridobila. Z zaostankom 1:57 minute je Slovenija po polovici preizkušnje zasedala 15. mesto. Pri vrhu je veliko izgubila dotlej vodilna Francija, saj je mlada Braisazova kar petkrat ustrelila mimo in s svojo ekipo padla na sedmo mesto. Primat je prevzela Norveška.

Slovenski vzpon se je nadaljeval tudi v tretji predaji, ko se je s sekundami boril Klemen Bauer. Pri svojem prvem strelskem nastopu je resda enkrat sprožil mimo, a bil zato nezgrešljiv v stoječem položaju, tako da je Jakovu Faku predal kot deseti z 2:21 minute zaostanka za vodilnimi Norvežani.

Glavni slovenski adut je bil dobro tekaško razpoložen, precej slabše pa je svojo nalogo opravil na strelišču. S kar štirimi popravami slovenske uvrstitve ni pokvaril, temveč je še pridobil dve mesti in končal na osmem mestu, tik za zadnjim beloruskim predstavnikom

Norvežana zmagala po pribitku Francozoma

Tekma mešanih parov je popestritev v letošnji biatlonski sezoni, ki je v svoji prvi izvedbi pripadla norveškemu dvojcu. Birkeland in Woeien Nicolaisenova sta za 12 sekund ugnala kanadski par, Nathana Smitha in Rosanno Crawford, še sekundo več pa je na tretjem mestu zaostala nemška dvojica z Danielom Böhmom in Maren Hammerschmidt. V cilj sta sicer najhitreje pritekla Francoza Simon Fourcade in povratnica po porodu Marie Dorin Habert, a sta zaradi napake Fourcada prejela štiri kazenske minute in pristala na zadnjem mestu. Tršan in Erženova sta zasedla 20. mesto izmed 26 nastopajočih, za zmagovalcema pa sta zaostala skoraj tri minute.

»Na smučeh niti ni bilo tako velikih razlik, največja razlika se je naredila v času streljanja. Ampak moram pohvaliti oba tekmovalca, saj sta se držala tega, kar smo trenirali. Vemo, da nimata za seboj veliko takšnih tekem oziroma streljanj, tako da mislim, da sta naredila vse kar sta lahko. Pozitivno je to, da sta strelski izkupiček dosegla s časom, ki sta ga sposobna. Naredila sta, kar je bilo treba, ne smemo prehitevati stvari. Začetek je dober,« je za STA povedal slovenski trener Tomaš Kos.

Precejšen minus sicer zanimive novosti je predstavljalo dejstvo, da je po tekmi mešanih parov sledila še preizkušnja mešanih štafet, zato so uvodno dejanje zime izpustila številna odmevna imena. Večina najboljših biatloncev se je odločila za nastop na kasnejši mešani tekmi.

Biatlonska sezona se bo nadaljevala že v sredo, ko moške čaka 20-kilometrska tekma, ženski del karavane pa bo v četrtek nastopil na 15-kilometrski preizkušnji.

 

Izidi:

1. Norveška 1:11,42,6/0
(Fanny Birkeland, Tiril Eckhoff, Johannes Thingnes Boe, Tarjei Boe)

2. Nemčija + 33,6/0
(Franziska Hildebrand, Vanessa Hinz, Benedikt Doll, Simon Schempp)

3. Češka 1:11,5/0
(Veronika Vitkova, Gabriela Soukalova, Michal Šlesingr, Ondrej Moravec)

4. Francija 1:48,2/0

5. Švedska 1:48,5/0

6. Rusija 2:14,3/2

7. Belorusija 2:31,1/1

8. Slovenija 2:31,1/0
(Andreja Mali, Teja Gregorin, Klemen Bauer, Jakov Fak)

9. Kanada 3:08,6/0

10. ZDA 3:09,3/1

Mešani pari:

1. Norveška (Kaia W. Nicolaisen, Lars Helge Birkeland) 36:27,3/1

2. Kanada (Rosanna Crawford, Nathan Smith) + 11,9/0

3. Nemčija (Maren Hammerschmidt, Daniel Böhm) 13,2/1

4. Švedska 24,4/1

5. Rusija 41,8/1

6. Finska 42,3/0

7. Ukrajina 50,4/1

8. Latvija 1:29,0/0

9. Italija 1:30,7/0

10. Japonska 1:34,1/0
...
20. Slovenija (Anja Eržen, Rok Tršan) 2:59,1/0