Bo Damjan vzel, kar mu je lani spolzelo skozi prste?

Smučarski skakalec Jernej Damjan se pred zadnjima tekmama za VN FIS ne obremenjuje z matematiko.

Objavljeno
25. september 2014 01.46
bsa damjan
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Ljubljana – Jernej Damjan je na najboljši poti, da si kot prvi slovenski smučarski skakalec zagotovi naziv poletnega »kralja«. Kot drugouvrščeni v skupnem seštevku velike nagrade Mednarodne smučarske zveze (FIS) za vodilnim Phillipom Sjøenom zaostaja za pičle štiri točke, toda mladi Norvežan je že sporočil, da bo izpustil zadnji tekmi v Hinzenbachu (28. t. m.) in Klingenthalu (4. 10.).

Sjøen, ki bo 24. decembra dopolnil 19 let, je nase prvič resneje opozoril sredi avgusta, ko je v Courchevelu osvojil 2. mesto. Odlično formo je zatem v Hakubi potrdil z dvema zmagama, s katerima je odsotnemu Petru Prevcu slekel rumeno majico vodilnega v poletnem »svetovnem pokalu«. Po 9. in 3. mestu minuli konec tedna v Almatiju pa se je Norvežanova prednost pred Damjanom (1. in 2.) stopila na vsega štiri točke, tako da je pred sklepnima preizkušnjama v Avstriji in Nemčiji vse kazalo na njun ogorčen medsebojni dvoboj za skupno zmago. A potem je Sjøen v ponedeljek presenetil z novico, da končuje poletno sezono, ker se bo povsem osredotočil na priprave za zimo.

Če to ni bil le del taktike, ima 31-letni Ljubljančan tako rekoč prosto pot do lovorike. Ob zdajšnji formi pač ne gre dvomiti, da bo na zadnjih dveh tekmah osvojil (precej) več kot štiri točke in prehitel Sjøena (v primeru enakega števila točk bi bil zaradi dveh zmag v prednosti 18-letni Norvežan) ter ubranil prednost, ki jo ima pred zasledovalci. Tako ima pred skupno tretjeuvrščenim Japoncem Takujem Takeučijem že 128 točk naskoka, četrtouvrščeni Norvežan Daniel-Andre Tande za njim zaostaja že za 180 točk, petouvrščenega Japonca Junšira Kobajašija, zadnjega, ki ima še teoretične možnosti za osvojitev skupne zmage, pa od skakalca ihanskega Sama loči še pet točk več.

A Damjan si s tovrstno matematiko ne razbija glave. »Že lani so vsi govorili, da imam lovoriko že v žepu, pa smo potem videli, kako se je razpletlo,« se je izkušeni Ljubljančan spomnil smole, ki jo je imel pred letom dni. Takrat je imel namreč pred velikim finalom v Klingenthalu 79 točk naskoka pred Andreasom Wellingerjem, pri katerem je nato tekmovalno razsodišče v uvodni seriji počakalo na vzgornik (- 4,1 točke), medtem ko je Damjanu prižgalo zeleno luč v vzvratniku (+ 16,1 točke). Zaradi tega ni imel možnosti za preboj v finale, kar je mladi Nemec znal unovčiti in mu z zmago izpred nosa speljati naziv poletnega »kralja«.

»Zato tokrat, dokler lovorike ne bom imel v rokah, ne bom razpredal o njej. Se bom pa seveda potrudil in skušal prikazati svoje najboljše skoke. Če se mi bo ponudila priložnost, pa jo bom izkoristil in vzel tisto, kar mi je lani spolzelo skozi prste,« je poudaril skakalec ihanskega Sama, ki po eni strani obžaluje, da na zadnjih dveh postajah ne bo Sjøena, saj tako z njim ne bo imel neposrednega dvoboja za skupno zmago. Ob tem je vnovič pripomnil, da ima tudi sam ves čas pred očmi zimo, na katero se – kot so ga izučile izkušnje – najbolje pripravi, če je čim dlje v tekmovalnem ritmu in ima tako odlično primerjavo s konkurenti. »Navsezadnje so tekme najboljši trening,« je še pred jutrišnjim odhodom v Hinzenbach dejal Damjan.