Boljši štart z nekaj kilogrami manj

Filip Flisar v Val Thorensu sodi med kandidate za najvišja mesta.

Objavljeno
10. december 2015 21.43
Špela Robnik
Špela Robnik

Val Thorens – Tradicionalna tekma v Savojskih Alpah svetovnemu prvaku v smučarskem krosu nikdar ni bila posebej pri srcu, z njo je povezoval veliko grenkih spominov. Slabi so bili tako rezultati kot počutje, tako ali tako pa na začetnih tekmah sezone nikdar ni najbolj blestel. A negativni trend v Val Thorensu je Filip Flisar deloma prekinil že lani z 12. mestom, letos pa napovedal celo preboj na vrh.

Po odlično opravljenem kvalifikacijskem dnevu z dvojnim programom (tekmovalci so opravili kvalifikacije tako za današnjo kot za jutrišnjo tekmo) je Mariborčan sijal od zadovoljstva: »Super je bilo, sploh glede na to, da je to Val Thorens.« »Oba kvalifikacijska nastopa sta mi odlično uspela, še zlasti prvi je bil fenomenalen. Pri prvih dveh merjenjih sem imel tudi precej prednosti, šest desetink,« je sporočil s francoskega prizorišča tekme za svetovni pokal, s katerim sta se po neuspehih v zadnjih letih zdaj dokončno zbližala. Dopoldanski preizkus je namreč končal na visokem tretjem mestu, pred njim sta bila le domačina Jean Frederic Chapuis in Bastien Midol, popoldne pa se je uvrstil na deveto mesto (znova je bil najhitrejši Chapuis).

Dobra kvalifikacijska nastopa sta ga navdala z dodatno mero optimizma, da bi se na tem prizorišču prvič zavihtel povsem na vrh. »Seveda bom štartal na polno, potem pa bomo videli. Dal bom vse od sebe, glede na to, da sem bil tako visoko v kvalifikacijah, ostane samo to, da merim na najvišja mesta,« je pred današnjo osmino finala (z začetkom ob 12.30) napovedal Flisar in si kajpak zaželel »dati vetra« Francozom, ki bodo tekmovali tako rekoč v svoji dnevni sobi. »Prirediteljem res močno primanjkuje ustvarjalnosti. Ali pa pač pripravijo progo za Chapuisa, vsako leto je namreč enaka. Letos je malo manj snega, negativni dvignjeni zavoj je zato nekoliko manjši, to pa je tudi edina sprememba. Mi pa gre na tej progi dobro, tudi počutim se odlično in to je najbolj pomembno,« je 28-letni smučar komentiral še progo, na kateri bo danes začel v peti štartni skupini, ob boku z novim reprezentančnim kolegom Italijanom Stefanom Thaneijem in Avstrijcema Johannesom Rohrweckom in Danielom Traxlerjem.

Štart bo seveda znova še kako pomemben, pred sezono se mu je znova veliko posvečal in se tudi precej izboljšal. Že pred prvo tekmo je pravilno napovedal, da bo v tej prvini hitrejši – tudi zato, ker je v ta namen izgubil nekaj kilogramov. »Želel sem se znebiti nekaj teže, na živce mi je šlo, da sem bil počasen. Kondicijsko sem pripravljen bolje kot prejšnjo sezono.« To je hitro dokazal že na prvi tekmi z uvrstitvijo na zmagovalni oder, s čimer je dobil potrditev in zalet za nadaljevanje. »Saj sem čutil, da mi gre dobro, ampak do prve tekme nikoli točno ne veš, kam spadaš. Glede na to, da na prvih tekmah nikoli nisem blestel, je bil to res odličen pokazatelj pripravljenosti. Pomembno se mi zdi predvsem to, da se dobro počutim, da lepo smučam, da sem hiter. Za zdaj vse deluje tako kot mora,« je bil zadovoljen.

Tokrat se je ob koncu kvalifikacij lahko razveselil tudi preboja rojaka Blaža Ogorelca, ki si je po spodletelem poskusu v Montafonu zagotovil nastop na obeh tekmah v Val Thorensu, dosegel je 20. in 24. čas. Še en Štajerec, udeleženec finala minule sezone, je bil že na prvi tekmi zelo blizu, a očitno bo tudi tokrat formo stopnjeval proti nadaljevanju sezone, v katero je sicer vstopil z novim trenerjem Luko Krajncem. Slednji je vskočil po odhodu Primoža Vrhovnika v Kanado. Na tekmah svetovnega pokala naj bi Ogorelca spremljal tudi Matic Masterl, ki pa si je na prvi tekmi poškodoval koleno.