Brez fizioterapije ne bi vknjižila rezultata kariere

Ana Drev v Courchevelu navdušila s sedmim mestom v veleslalomu.

Objavljeno
20. december 2015 22.30
Mojca Finc
Mojca Finc

Courchevel – Slovenska ženska smučarska reprezentanca Francijo zapušča s spodbudno popotnico. Po uvrstitvi sezone za povratnico po poškodbi Marušo Ferk na kombinacijski tekmi za svetovni pokal (4.) in Ilko Štuhec v smuku (11.) se je v veleslalomu z izidom kariere izkazala Ana Drev. Po 15. času prve proge in tretjem finala je iztržila 7. mesto.

Drevova pravi, da se je na prvi progi tehnično uštela, imela je še precej rezerve. »Premalo ostro sem se podala v zavoje. Občutek je bil sicer dober, a me je zavedel. Nekatere odseke bi morala drugače odsmučati. Vendar ne uspe vedno vse tako, kot si zadaš. Včasih se tehnične podrobnosti ne sestavijo, v svetovnem pokalu pa se vsaka malenkost pozna. Tekmice se namreč 'vržejo' na progo,« je opisala prvi nastop, po katerem je s trenerji opravila analizo, si ogledala napake in nato v drugem poskusu prikazala predstavo, kakršno si je zamislila. »S telesom sem šla bolj v progo in vrata,« je povedala 30-letnica. Da se na smučeh zares dobro počuti, je potrdila na dveh predelih proge, na katerih so ji v finalu namerili najhitrejši čas.

Po razočaranju na uverturi sezone v Söldnu, kjer je odstopila, je stopnjevala rezultate. V Aspnu je bila 22., v Åreju 12., v Courchevelu je tretjič v karieri dosegla deseterico. »Razlog za neuspeh na prvi postaji sezone je ledena podlaga – nismo namreč imeli možnosti za trening po ledenem. Sem tekmovalka, ki precej smuča na občutek in če tega ne pridobim v nogah, mi je zelo težko. Ta rezultat je vnesel nekaj negotovosti v moje misli, tudi v ZDA se še nisem sestavila. A bolj ko je šla sezona naprej, več kakovostnih treningov sem opravila. Zame je zelo pomembna kakovostna vadba na podlagi, primerni svetovnemu pokalu. Pred tekmo v Åreju in po treningih, ki smo jih tam opravili, sem dobila potrebno zaupanje,« je razmišljala o vzponu.

Resda se je iz Skandinavije odpravila z dobrim vtisom, a bi v Franciji težko iztržila najboljšo uvrstitev na svoji športni poti, če dekletom ne bi na pomoč z masažami priskočil kondicijski trener Uroš Jelen. Reprezentanca zaradi podhranjenega proračuna na tekmah nima fizioterapevta, ki bi ga zelo potrebovala. »Glavni trener ga je izjemoma poklical. Nujno smo potrebovale pomoč, saj smo iz Åreja prišle precej sesute. Brez njegove pomoči ne bi vknjižila rezultata kariere,« se je Jelenu zahvalila Drevova, ki čuti bolečine v hrbtu in kolenu.

Kaj bi na prihodnjih preizkušnjah še rada izboljšala? »V Åreju sem prikazala en dober nastop, drugega v Courchevelu. Želim si, da bi mi oba uspela na isti tekmi,« je razkrila tekmovalka, ki se vedno razveseli tudi uvrstitev med 30 kolegic iz reprezentance. »Več ko nas je, boljše je. Na prvi progi jaz postrežem z informacijami, na drugi one meni. Pomagamo si in to mi veliko pomeni,« je poudarila. Poleg Drevove si je točke na včerajšnjem veleslalomu prismučala tudi Katarina Lavtar na 23. mestu.

Zmago si je zagotovila Avstrijka Eva-Maria Brem pred Norvežanko Nino Løseth in Švicarko Laro Gut, ki sta si delili 2. mesto. »Bremova tehnično odlično smuča,« je Drevova odgovorila, koga od tekmic najraje analizira. Prav tako si rada podrobno ogleda nastope Italijanke Federice Brignone. »Ima malo drugačen slog, zelo nagne smuči, vse skuša narediti iz robnika na robnik,« je razkrila, pri komu najde koristne smernice.

S kolegicami iz ekipe se bo danes odpeljala na dvodnevni trening v Alta Badio. Pred zadnjimi preizkušnjami v tem letu v Lienzu pa se bodo dekleta za božič regenerirala doma. Vendar le za kratek čas.