Brignonejeva pokvarila švicarski dan

Kombinacijski globus po četrtem mestu v Švici pripadel Wendy Holdener, Maruša Ferk na 15. mestu.

Objavljeno
04. marec 2018 23.02
Nejc Grilc
Nejc Grilc
Crans Montana – V švicarskem smučarskem središču so si obetali konec tedna po notah domačih smučark, razpletlo pa se ni povsem po željah. Lara Gut je v soboto skorajda že ostala brez superveleslalomskega globusa, v nedeljo je Michelle Gisin za pičle tri stotinke ostala brez zmage.

Gutova je bila dva superveleslaloma pred koncem sezone v najboljšem položaju, a so švicarski gledalci v soboto pospremili zmago glavne tekmice Tine Weirather, domačinka pa je bila šele sedma. »Globus je največ, kar lahko v alpskem smučanju dosežeš. Pomeni še več od olimpijske kolajne, na OI veliko vlogo vedno igra tudi sreča, do globusa pa samo po zaslugi sreče ne moreš priti,« je boj z Laro Gut opisala Weiratherjeva. Pot do sobotne zmage je tlakovala v sredo, ko je v Crans Montani nastopila na tekmi evropskega pokala: »To je zame najtežja proga v svetovnem pokalu, vsakič me kateri od odsekov preseneti, zato je bilo zelo dragoceno, da sem se že v sredo spoznala s progo in vnovič preučila vse pasti.«

Boj za superveleslalomski globus tako še ni končan, Weiratherjeva ima pred finalnim obračunom v Åreju 46 točk naskoka pred Gutovo. Hčerka Hanni Wenzel in Hartija Weiratherja je globus v superveleslalomu po pravi drami dvignila že lani, ko je za pičlih pet točk premagala Ilko Štuhec. Maruša Ferk in Ana Bucik sta superveleslalom končali v ozadju, obe sta se spoznavali s progo za nastop v kombinaciji, a je bila Ferkova po le 42. mestu vseeno razočarana.

Z globusom, a brez zmage

Bucikovi se obramba tretjega mesta v kombinacijskem seštevku ni posrečila. S številko ena se je pognala na superveleslalomsko progo, a je za štiri mesta zgrešila prvo trideseterico in upi na nov vrhunski rezultat so splavali po vodi. Nekoliko bolje je šlo Maruši Ferk, ki je v Pjongčangu s petim mestom po smukaškem delu nakazala, da se njena forma v hitrih disciplinah vzpenja, tokrat je superveleslalom zaključila na 20. mestu.

Na zelo mehki slalomski progi je pridobila pet mest in tekmo sklenila v prvi petnajsterici. »Proga se je predrla, bilo je težko, a bi morala na slalomu smučati vsaj pol sekunde hitreje. Na koncu je bilo dovolj za 15. mesto, a bi bilo lahko tudi bolje,« z dosežkom na drugi in hkrati zadnji letošnji kombinaciji Ferkova ni bila preveč zadovoljna. Precej bolj zanimiv je bil boj za zmago in kombinacijski kristalni globus. Olimpijska prvakinja Michelle Gisin je z novo vrhunsko slalomsko predstavo korakala proti zmagi, slavje pred domačimi gledalci ji je preprečila šele Italijanka Federica Brignone, ki je Gisinovo prehitela za pičle tri stotinke sekunde. Švicarji vseeno niso bili pretirano razočarani, saj je Wendy Holdener s četrtim mestom zadržala vodstvo po zmagi na prvi tekmi in prišla do globusa, Gisinova je bila druga, Brignonejeva pa je z včerajšnjo zmago skočila na tretje mesto. Ana Bucik je za 25. mesto osvojila šest točk, kar je bilo dovolj za kočno peto mesto v kombinacijski razvrstitvi.