Bronasti Žan Košir ne bo izzival usode

Sezona svetovnega pokala v deskanju na snegu se danes nadaljuje v Turčiji, kjer je bil Rok Marguč predlani drugi.

Objavljeno
03. marec 2018 00.51
Janez Porenta
Janez Porenta
Ljubljana – Za najboljše deskarje na snegu ni počitka, takoj po Pjongčangu nadaljujejo sezono svetovnega pokala z današnjim paralelnim veleslalomom v turškem Kayseriju, ki pa se ga iz slovenskega tabora ne bo udeležil dobitnik olimpijskega brona v tej disciplini Žan Košir. Tekme je selektivno izbiral že pred OI in enako bo po njih.

Že po osvojitvi tretjega odličja z zimskih iger doslej je 33-letni Gorenjec med vrsticami nakazal, da ga ne bo vsaj v Turčiji, kjer v dosedanjih dveh izvedbah ravno tako ni tekmoval, vprašljiv pa je tudi finiš sezone svetovnega pokala v osrčju Evrope. Da želi, da bi bil užitek po osvojenem bronu nekoliko daljši kot v Sočiju, ko je bil sprva zelo intenziven, nato pa hitro izzvenel, je dodal ob vrnitvi v domovino.

Še nič o prihodnosti

»Prezgodaj je še za razmislek o prihodnosti. Vse, kar delam, počnem iz ljubezni do deskanja in z zadovoljstvom, v isti sapi pa se ves čas tudi bojujem s svojim počutjem. Še vedno bom to počel, vprašanje je le, na kakšni ravni. Ali bo to raven, zadovoljiva za svetovni pokal in največja tekmovanja, ne morem napovedati, zagotovo pa deske ne bom za večno postavil v kot. Ko bo lep, sončen in snežen dan, bom šel ven in če bom čutil v nogah, da sem še vedno sposoben biti med najboljšimi, bom šel na tekmo. Ampak vse ob svojem času. Je pa dobro in zgolj koristno, da imaš več obveznosti, ki niso vse vezane na isto točko,« je poudaril bronasti Tržičan.

Na bolečine se je navadil, toda, kadar ni potrebno, usode ne izziva: »Med tekmo imamo na nogi desko, ki tehta 7 kg in pol, čevlji podobno; postavljeni smo v bočni položaj in vmes izgubljamo stik s podlago. Telo je poškodovano, po vsaki tekmi se mišice okrog sklepov poškodujejo. Nekako tako je, kot bi nas kdo zboksal. Potrebuješ nekaj časa, da se sestaviš.« Teden dni po Turčiji bo imel Košir še zadnjo veleslalomsko priložnost v olimpijski zimi, v švicarskem Scuolu, medtem ko bosta sezono svetovnega pokala še teden dni pozneje zapečatili posamična in ekipna preizkušnja v paralelnem slalomu v nemškem Winterbergu. Prav na tem prizorišču je Žan zadnjič doslej (pred tremi leti) nastopil na slalomski tekmi.

Marguč že drugi

Slovenske barve bodo v Kayseriju branili preostali olimpijci Gloria Kotnik, Rok Marguč, Tim Mastnak ter Jure Hafner, ki je v času OI trikrat zapored stal na stopničkah v veleslalomih za točke FIS. »Njegovi dosežki, prav tako rezultati Črta Ikovica in Sare Goltes, so spodbudni, prepričan pa sem, da bo v prihodnje še bolje. Trdo delo prejkoslej obrodi sadove,« je optimist glavni trener Izidor Šušteršič, ki se bo z ekipo iz Turčije vrnil v ponedeljek: »Ob ugodnih vremenskih razmerah bomo dva dni trenirali na Rogli ali v Kranjski Gori, se nato v četrtek selili v Švico, sledilo bo še nekaj malega počitka in priprave za zaključek svetovnega pokala v Nemčiji.«

Na turško prizorišče, ki je med novejšimi v koledarju svetovnega pokala, ima posebej lepe spomine Marguč, ki je tam predlani zasedel 2. mesto, v finalu pa za 22 stotink premoč priznal Avstrijcu Andreasu Prommeggerju, ki je v Kayseriju še neporažen. Rok je še dodatno nabrušen, saj je v Pjongčangu le za stotinko ostal brez načrtovanih izločilnih bojev, ki jih je za rep, kot zadnji, ujel Tim Mastnak. Ta se je predlani v Turčiji prav tako uspešno prebil skozi kvalifikacije: »Preklop z OI na 'običajno' tekmo mi ne povzroča preglavic. Glede na napoved – vreme je tu ponavadi izjemno nepredvidljivo – pričakujem divjo preizkušnjo. A s tem se ne bom obremenjeval, osredotočen bom izključno nase in na svoje nastope.«