Čas bazičnih priprav, ko trpi telo, ne glava

Reprezentanca A zmanjšana na šest članov, Domen Prevc bo še naprej treniral z Gorazdom Bertoncljem z mlado ekipo.

Objavljeno
23. maj 2017 00.39
Trening skakalce, Peter Prevc, Kranj 22.5.2017 [trening, skakalci, nordijci, peter, prevc]
Saša Verčič
Saša Verčič
Kranj – Tri tedne je, odkar so se slovenski skakalci spet zbrali na skupnih treningih, s katerimi za zdaj še delajo na bazični pripravljenosti, da bi lahko pozimi – tako upajo – spet nizali vrhunske rezultate. Ekipa A se je, tako kot je glavni trener Goran Janus napovedal že na finalu v Planici, zmanjšala na šest skakalcev, od teh Domen Prevc še naprej trenira pod vodstvom Gorazda Bertonclja. 

Ker je bilo v preteklosti v reprezentanci A preveč članov, osredotočenost trenerjev pa tako precej bolj porazdeljena med posameznike, je prišlo do odločitve, da se prva ekipa zmanjša, tako da se lahko stroka na treningu posameznim skakalcem posveča več in bolj kakovostno. Seveda so člani elite zadovoljni ob tej potezi, skupaj se od 3. maja tako potijo Peter Prevc, Robert Kranjec, Anže Lanišek, Anže Semenič in Jurij Tepeš. Maj je mesec za precej nepriljubljen del priprav, treningi so naporni, le dobra osnova lahko vodi tudi k dobrim rezultatom. Šprinti, preskakovanje ovir, dviganje uteži, delo z »medicinkami« so zdaj del vsakdana. Smuči si bodo – z izjemo Kranjca, ki je že opravil nekaj skokov, saj je njegov položaj specifičen, ker je bil v prejšnji sezoni poškodovan – spet nadeli prihodnji teden, zadnjega v mesecu.

»Najhujše je že za nami,« si je oddahnil Peter Prevc in izpostavil nekatere spremembe v primerjavi z lanskimi pripravami. »Začetni treningi so povsem drugačni kot lani, ko smo več tekli, zdaj pa smo to malo opustili. Količina dela se je pri nekaterih stvareh povečala, pri drugih zmanjšala. Predvsem se je povečal obseg tehničnih suhih treningov, ker je treba nekatere stvari izkoreniniti iz glave. Vse skupaj poteka tudi bolj analitično, veliko je sprotnega prilagajanja glede na počutje in formo,« je po včerajšnjem odprtem treningu na kranjskem atletskem štadionu pojasnil najstarejši od bratov Prevc, ki je imel v pretekli sezoni kar nekaj težav z »glavo«.

»Ta si je zdaj odpočila, imel sem veliko prostega časa, en teden sem bil celo samo doma, nikakršnega načrtovanja ni bilo, za eno uro vnaprej nisem vedel, kaj bom delal. Tudi ob teh bazičnih treningih glava ne trpi, ampak telo,« je dodal Prevc in potrdil, da se zmanjšanje ekipe precej pozna, saj je povsem drugače, če trener »svoji dve roki razdeli na devet ali na pet tekmovalcev.«

Da bodo skakalci šele prihodnji teden začeli tudi skakati, ga ne moti. »Očitno nas je več razmišljalo v tej smeri. Šele ko so nam trenerji predstavili program, sem videl, da so prvi skoki na sporedu konec meseca, kar sem želel predlagati tudi sam, tako da mi je ta odločitev zelo všeč. Sicer pa jih ne čakam prav nestrpno, četudi se zavedam, da bo treba začeti. Glede na to, da mi niso najbolje uspevali, sem jih bil pač naveličan, več premora je bilo zelo dobrodošlo,« je še dodal Prevc, ki bo potreboval v novi sezoni še več zaleta, saj bo to vendarle olimpijska zima. Zanj bodo to tretje OI, pri čemer se na prvih ni zavedal njihove veličine, v Sočiju je osvojil dve kolajni, k Pjongčangu mu misli že zdaj večkrat uidejo, še eno tekmovanje pod petimi krogi mu daje še dodaten kanček motivacije.