Cas potrdil začasne kazni ruskim tekačem

Aleksander Legkov, Maksim Vilegžanin, Jevgenij Belov, Aleksej Petuhov, Julija Ivanova in Jevgenija Šapovalova so decembra lani dobili začasno prepoved.

Objavljeno
29. maj 2017 20.56
A. V., STA
A. V., STA
Lozana - Športno razsodišče Cas v Lozani je danes potrdilo začasne prepovedi nastopanja za šesterico ruskih smučarjev tekačev, tudi nekdanjega olimpijskega prvaka Aleksandra Legkova. Cas je zavrnil njihovo pritožbo, a obenem podaljšal kazen največ do konca oktobra letos.

Aleksander Legkov, Maksim Vilegžanin, Jevgenij Belov, Aleksej Petuhov, Julija Ivanova in Jevgenija Šapovalova so decembra lani dobili začasno prepoved nastopanja krovne smučarske zveze Fis zaradi suma kršenja protidopinških pravil.

Fis je tekače suspendirala zaradi znanega McLarnovega poročila, v katerem so si precej pozornosti pri očitkih sistematičnega dopinga v Rusiji prislužili tudi tekači. Med kršitelji, ki jih obremenjuje poročilo, je tudi olimpijski zmagovalec iz Sočija 2014 Legkov, ki je takrat slavil na 50-kilometrski preizkušnji.

Legkov in druščina so se na to odločitev enkrat že pritožili, ker so želeli priti do februarskega svetovnega prvenstva v Lahtiju. že takrat so bili neuspešni, pozneje pa so na Cas naslovili novo pritožbo.

V Lozani so danes določili, da začasna prepoved nastopov ostaja veljavna, dokler Fis ne konča preiskave, vendar so obenem določili skrajni rok, do katerega prepoved še velja, to je 31. oktober letos. "Če Fis do takrat ne bo končala preiskave in dobila ustreznih ugotovitev oziroma dokazov za dopinške prekrške, bodo tekmovalci spet lahko nastopili," so sporočili iz Lozane.