Prevc: Če bi ostal na isti ravni kot lani, bi bil šele trideseti

Smučarski skoki: v Klingenthalu jutri prva ekipna, v nedeljo pa še prva posamična tekma svetovnega pokala 2015/16.

Objavljeno
19. november 2015 21.40
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport

Ljubljana – V Klingenthalu, ki leži ob češko-nemški meji na jugu Saške, se bo z jutrišnjo ekipno preizkušnjo že tretje leto zapovrstjo začela sezona svetovnega pokala v smučarskih skokih. Petru Prevcu, ki je kot edini Slovenec uvrščen vnaprej na posamično tekmo, se bodo poskušali na nedeljski preizkušnji pridružiti še njegov najmlajši brat Domen Prevc, Nejc Dežman, Robert Kranjec, Anže Lanišek in Jurij Tepeš.

Kdo bo branil naše barve na jutrišnji moštveni tekmi v areni Vogtland, bo glavni trener Goran Janus določil tik pred zdajci. Za zdaj je v ekipi zanesljivo Peter Prevc, ki je na zadnjih treningih v Kranju potrdil vrhunsko pripravljenost, zato je proti Nemčiji odpotoval popolnoma miren. Zaveda se pač, da je še močnejši, kot je bil v prejšnji zimi, v kateri je na koncu v skupnem seštevku delil prvo mesto z nemškim asom Severinom Freundom.

»Če bi ostal na isti ravni kot lani, bi v svetovnem pokalu težko posegel višje od 30. mesta, saj so korak naprej čez poletje zagotovo naredili tudi tekmeci. Vprašanje je le, koliko so napredovali drugi. Odgovor na to bodo dale že prve tekme,« je pred včerajšnjim odhodom razmišljal 23-letnik iz Dolenje vasi pri Železnikih, ki si predvsem želi v Klingenthalu ujeti dober ritem. »Da bomo vsi zadovoljni; jaz s skoki, vi pa z rezultati ...«

Da je treba vseskozi napredovati, če želiš (ob)držati stik s konkurenco, je jasno tudi najizkušenejšemu slovenskemu reprezentantu Robertu Kranjcu, ki pa po grdem padcu pred mesecem dni v Innsbrucku še ni stoodstotno nared. »Goran me je očitno v ekipo za Klingenthal uvrstil na podlagi poletnih dosežkov. V Kranju sem se sprva na ledeni smučini še zelo lovil, šele zadnji trije skoki so bili za pogledati,« se je z mešanimi občutki na pot odpravil 34-letni Kranjčan.

Leve roke še ne more povsem iztegniti, poleg tega v komolcu, ki je povrhu še vedno zelo zatečen, občasno čuti precejšnjo bolečino. Zaradi tega ima težave v počepu in zraku, težko si zapne tudi čelado in tekmovalni dres. Je pa stanje – tudi zaradi reprezentančnih fizioterapevtov Urbana Jarca in Urbana Komca ter posebne uteži, s pomočjo katere dela vaje za gibljivost – iz dneva v dan boljše, kar mu vliva optimizem.

Kljub temu za preizkušnje v areni Vogtland nima velikih pričakovanj. Kar bo, pa bo. »Sem se pa že odločil, da se bom umaknil na trening, če mi ne bo šlo dobro,« je še zaupal Kranjec, ki je lani v Klingenthalu obtičal že v kvalifikacijah.

Uvodno prizorišče je pred letom dni praznih rok zapustil tudi Jurij Tepeš, ki je posamično tekmo končal na 31. mestu. »V novo sezono bi predvsem rad štartal bolje kot lani, ko mi na začetku nikakor ni šlo po načrtih,« si je zaželel 26-letni Stanežičan in pripomnil, da je njegov prvi cilj za ta konec tedna prebiti se skozi kvalifikacije in se uvrstiti v moštvo za ekipno preizkušnjo.

»Verjamem, da me čaka težko delo, kajti fantje skačejo dobro. To velja zlasti za Petra, bomo videli, kaj bo prinesla tekma,« je radoveden Tepeš, vesel, ker se je lahko skupaj z reprezentančnimi kolegi dva dni pripravljal na ledeni smučini v Kranju in se na ta način privajal razmeram v Klingenthalu.

Na tamkajšnji napravi, ki hitro kaznuje sleherno napako in nagradi dober nastop, si je pred dvema letoma s tretjim mestom priskakal prvo uvrstitev na zmagovalni oder v svetovnem pokalu na »normalni« skakalnici. Za podoben razplet bi verjetno takoj podpisal, skoraj zagotovo tudi preostali naši skakalci ...

Spored v Klingenthalu, danes: 15.30 – uradni trening, 18.00 – kvalifikacije (odpovedano!); jutri: 15.00 – poskusni skok, 16.15 – 1. serija ekipne preizkušnje, sledita finale in slovesna razglasitev; nedelja: 12.45 – poskusni skok kvalifikacije, 14.00 – 1. serija posamične tekme, sledita finale in slovesna razglasitev.