Če Maruša spet pade, jo čaka palica

Alpsko smučanje: Maruša Ferk leto dni po poškodbi spet na startu smuka v Val d'Isèru. Danes alpska kombinacija.

Objavljeno
17. december 2015 22.34
Maruša Ferk Kranjska Gora 2.2.2014 foto: Tomi Lombar
Špela Robnik
Špela Robnik

Val d'Isère – Padci so sestavni del kariere slovenske smučarke Maruše Ferk, ki se je po letu dni vrnila na progo, kjer si je lani zlomila nogo in hitro končala sezono. Danes bo spet na startu (kombinacijskega) smuka, čeprav je tako rekoč brez treninga hitrih disciplin. A kljub temu smuča zelo spodbudno.

»Z vsakim dnem mi gre bolje, vsaka vožnja mi pride prav, saj sem šele pred enim tednom prvič po poškodbi spet stopila na smukaške smuči,« je uvodoma povedala Ferkova, ki se je sicer »ogrevala« že prejšnji teden na tekmah severnoameriškega pokala v Lake Louisu. A tam začetek ni bil prav obetaven, že na prvem treningu je ... padla. »Nisem vedela, ali bom sploh lahko še smučala. Imela sem bolečine v levi nogi, ob pokostnici, saj mi je stisnilo smučarski čevelj. Kar sama sem se poskušala pozdraviti in v naslednjih dneh je nekako šlo. Malo bolečin še čutim, a saj sem jih vajena. Če ne boli ena, pa boli druga noga,« pravi trdoživa smučarka, ki je v svoji karieri zbrala že kar nekaj grdih padcev.

Resda z njimi dobiva debelo kožo, a po drugi strani ji tudi načenjajo samozavest. V Kanadi se je tako že spraševala, ali vse skupaj sploh še ima smisel. A ker je bilo smučanje na treningih spodbudno, je vztrajala in tako tudi odšla v Val d'Isère, kjer je obudila slabe spomine izpred leta dni. Precej bolj nervozna je bila na štartu obeh treningov kajpak tudi zato, ker ima v nogah tako malo smukaških kilometrov. Toda prvi preizkus je, glede na vse, opravila zelo dobro, z 19. časom je bila celo hitrejša od Ilke Štuhec. »Ko sem na progi, vem, kaj moram narediti. Iz posnetkov je razvidno, da nisem smučala defenzivno, da sem skušala napadati. Na odseku, kjer sem lani padla, sem zajela sapo in se opomnila, naj ne naredim spet kakšne neumnosti, sicer pa je vse bilo precej tekoče,« je povedala in bila presenečena, da ji je takoj uspela tako spodbudna predstava.

A pokazati jo bo treba tudi na tekmi, se je zavedala. Na današnji štart se je dobro pripravila, že na posnetkih natančno študirala progo in posamezne odseke. »Videla sem, kako moram smučati in to mi je na treningu tudi uspelo. Lahko rečem, da sem na tehnično zahtevnejših odsekih zelo zanesljiva in prepričana sama vase. A vseeno sem od lanskega padca šele petič na smukaških smučeh,« je povedala Gorenjka, ki se je v tem pripravljalnem obdobju večinoma držala tehničnih disciplin. Prehod na hitre ji je v velik izziv in veselje, zaveda pa se, da ji bo več tehničnega treninga gotovo koristilo tudi v smuku in superveleslalomu.

Tako bi lahko visoko posegla že v današnji alpski kombinaciji, čeprav ni želela ničesar napovedovati. Najprej mora dobro »preživeti« smuk, je menila in se zavedala, da mora smučati z glavo. »Vem, da se moram brzdati. Ne glede na to, koliko treninga imam za seboj, sem takšna, da grem na polno. Včasih me morajo drugi opomniti, naj bom bolj previdna in da mi ni treba že na prvi tekmi vsega tvegati. Iti moram bolj postopoma. Še dobro, da me sotekmovalke držijo nazaj, pravijo, da če bom še enkrat padla, me bodo s palico počakale v cilju,« je v smehu še dejala Ferkova, ki bo danes v smuku (10.30) štartala s številko 9, Ana Bucik z 8, Ilka Štuhec 17, Vanja Brodnik 20.