Čebaškova edina svetla točka na severu

Slovenske smučarske tekačice daleč zadaj v štafeti (12.), zdaj na šprint v Davos.

Objavljeno
07. december 2015 01.43
mfe/Cebasek SZS predstavitev
Tanja Volarič
Tanja Volarič
Lillehammer – Skandinavsko turnejo, ki se je včeraj končala s štafetnima preizkušnjama, bodo slovenske tekačice pomnile predvsem po 10. mestu Alenke Čebašek v Kuusamu, medtem ko minuli konec tedna niso zabeležile vidnejših dosežkov. Štafetni nastop, od katerega sicer v reprezentanci v rezultatskem smislu niso veliko pričakovali, so končale na zadnjem, 12. mestu.

Prav Čebaškova je kot prva v postavi sicer začela obetavno in predala kot deveta, že v naslednji predaji pa je Nika Razinger padla na 12. mesto in zadnjega položaja se nato do konca Slovenke niso več mogle otresti. Fabjanova je pozneje priznala, da so imele velike težave z nastopom na ledeni progi, saj so bile precej v krču tudi iz strahu pred padcem, kar je dodatno ohromilo njihov nastop. Potihem so sicer v reprezentanci merili na uvrstitev med osmim in desetim mestom, na koncu pa so celo za predzadnjimi Italijankami zaostale za eno minuto; skoraj šest minut pa za zmagovalno prvo ekipo Norvežank, za katere so tekle Maiken Caspersen Falla, Ingvild Flugstad Østerberg, Therese Johaug in Heidi Weng, ki v tej zimi še bolj delujejo, kot da prihajajo z drugega tekaškega planeta. Med drugim so si zmago pritekle tako prepričljivo, da so morali v cilju nato na zadnjo tekačico iz drugouvrščene finske zasedbe čakati kar dve minuti! A v tem primeru je bil vsaj pogled na zmagovalni oder še zanimiv, saj so bile tretje Američanke, pri moških so namreč nato Norvežani zasedli vsa tri prva mesta, šele nato so prišli na vrsto Rusi …

Slovenski trener Marko Gracer po koncu nastopov na severu Evrope sicer ni skrival, da je bil izplen minulega vikenda manjši od želenega in pričakovanega, v soboto je denimo na skiatlonu nastopila le Lea Einfalt in zasedla 46. mesto. A v isti sapi zatrjuje, da zaradi tega še ni treba prižigati rdečega alarma, tudi sam več pričakuje od naslednje postaje v Davosu, kjer bo konec tedna šprint v prostem slogu, ki si ga je kot enega od svojih mini vrhuncev zime že pred tedni na koledarju označila tudi Vesna Fabjan. Je pa šef slovenske ekipe tokrat tudi sam pristavil piskrček k vsesplošnemu negodovanju drugih držav nad norveško prevlado in opozoril, da takšni razpleti uničujejo panogo, ki se že tako stežka bori za pozornost v konkurenci odmevnejših zimskih športov. »S tem ne iščem opravičil za naš izplen, ta ni bil takšen, kot smo si želeli. Vendar pa bo gledanost tega športa še upadla, če bo šlo tako naprej, saj nikogar ne zanima panoga, v kateri po prihodu prvega v cilj dolgo zeva praznina. Tako pač je, ker Norvežani razpolagajo z velikanskimi zneski pri vlaganju v ta šport, druge države pa jim ne moremo slediti,« je prepričan Gracer. Slovenke se bodo po nekajdnevnem postanku v domovini sredi tedna podale v Švico.