Cene Prevc med elito, Peter v »2. svetovni ligi«

Poletni »svetovni pokal« v smučarskih skokih s petimi Slovenkami in sedmimi Slovenci.

Objavljeno
19. september 2014 01.49
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Ljubljana – Po skoraj enomesečnem premoru se bo ta konec tedna v Almatiju nadaljevala velika nagrada FIS v smučarskih skokih. V tamkajšnjem sodobnem centru, ki bo v začetku februarja prihodnje leto gostil mladinsko SP v nordijskem smučanju, bo od danes do nedelje sila živahno, saj se bodo ob najboljših skakalcih za točke poletnega »svetovnega pokala« dvakrat potegovale tudi skakalke.

Za dekleta bosta to tudi edini preizkušnji (sobotna se bo začela ob 11. uri, nedeljska pa ob 9.30 po našem času) najvišje ravni v tem poletju, zato se peterici Slovenk (Urši Bogataj, Evi Logar, Katji Požun, Špeli Rogelj in Maji Vtič) pod vodstvom novega trenerja Staneta Baloga ponuja sijajna priložnost za visoko skupno uvrstitev.

V igri zanjo ostaja tudi Jernej Damjan, ki v seštevku petih tekem (od devetih) deli odlično drugo mesto z Norvežanom Danielom-Andrejem Tandejem, čigar rojak Phillip Sjøen ima kot vodilni pred njima 95 točk naskoka. Ob 31-letnem Ljubljančanu bodo v največjem kazahstanskem mestu pod slovensko zastavo (v soboto od 15., v nedeljo od 14. ure naprej) skakali še Nejc Dežman, Robert Kranjec, Tomaž Naglič, Matjaž Pungertar, Jurij Tepeš in Cene Prevc, ki bo prestal ognjeni krst v veliki nagradi FIS.

»Če sodim po zadnjih treningih v Planici, je Cene ohranil visoko raven. Menim, da bo močan,« je dal glavni trener naše reprezentance Goran Janus, ki je vodenje ekipe v Almatiju prepustil svojemu pomočniku Nejcu Franku, vedeti, da nedavni maturantski izlet srednjemu od bratov Prevc ni pustil kakšnih posledic.

V zelo solidni formi naj bi bila še vedno tudi Damjan in Kranjec, medtem ko se je, denimo, Tepeš po slabšem štartu v zadnjem obdobju precej izboljšal. Na vprašanje, kaj torej pričakuje od Almatija, je Janus odvrnil, da bi bilo lepo, če bi se Damjan v skupni razvrstitvi obdržal pri vrhu, nakar je pristavil, da so – kar zadeva letošnji »svetovni pokal« na plastiki – že presegli zastavljene cilje.

»Moja največja želja za to poletje ostaja osvojitev sedme kvote za uvodni ciklus zimskega svetovnega pokala oziroma do novoletne turneje in za zdaj nam pri tem po zaslugi Petra Prevca in Anžeta Laniška kaže res sijajno,« je glavni trener naše reprezentance nadvse zadovoljen s tem, kako se je minuli konec tedna začel drugi poletni ciklus v celinskem pokalu. Peter Prevc in Lanišek bosta skušala jutri in pojutrišnjem v Stamsu ponoviti odlične nastope iz Klingenthala in storiti še korak naprej k dodatni »prenosni vstopnici« za slovensko udeležbo med elito. Ob njima bodo med »2. svetovno ligo« v Avstriji naše barve branili še Mitja Mežnar, Andraž Pograjc, Jure Šinkovec in Miran Zupančič.