Dekleta pred tekmami v ZDA že v pravi formi

Alpsko smučanje: Slovenke že začele s treningi v ZDA, v Aspnu na dveh slalomih.

Objavljeno
15. november 2015 21.31
Denis Šteharnik, trener ženske A reprezentance Rogla 30.7. 2015
Špela Robnik, šport
Špela Robnik, šport

Ljubljana – Odpoved slaloma v Leviju, kjer bi morali smučarji tekmovati ta konec tedna, ni premešala le njihovega urnika, temveč tudi načrte priprav. Toplo vreme je pač naredilo svoje, si pa v slovenski ženski reprezentanci zdaj čez »lužo« obetajo boljše nadaljevanje. Pred tekmami v Aspnu jih čakajo treningi v Vailu in tudi nekaj pripravljalnih tekem.

Ko so tako s severa Evrope prihajale le vesti o nenavadno visokih temperaturah, je bil trener Denis Šteharnik z dekleti prisiljen ostati na avstrijskih ledenikih, tam pa jim je vreme k sreči dobro postreglo. Na Mölltalu so opravili dva sklopa treningov v odličnih razmerah. »Imeli smo veliko sreče, proge so bile dovolj trde, imeli smo sončno vreme, del manjka, ki smo ga načrtovali za Skandinavijo, smo lahko pokrili. Ne vem pa, kaj bi bilo v nasprotnem primeru, če bi padal sneg ali pritiskala megla. Manjkalo nam je le še nekaj superveleslalomskega treninga, v škodo so nam odpovedi šle tudi zaradi primerjav, saj sem bil dogovorjen za treninge s švedsko ekipo,« je Šteharnik obžaloval zamujeno priložnost za dobre priprave, vseeno pa je bil zadovoljen z delom deklet, ki so zaradi poznega začetka treningov sicer še vedno v zaostanku. »A zdaj končujemo pripravljalno obdobje, začeli bomo povečevati intenzivnost in zmanjševati količino treninga. Dekleta bodo začela počasi prihajati v formo.«

Zdaj se tekmovanja selijo v Severno Ameriko, Ana Drev, Katarina Lavtar, Maruša Ferk, Tina Robnik in Ana Bucik so tako včeraj zjutraj že odletela v Kolorado. Najprej jih čakajo treningi v Vailu, pa tudi nekaj tekem nižje ravni, tudi superveleslalom v Copper Mt., preden se bodo naslednji teden preselile v Aspen, ki bo gostil tudi odpovedani slalom iz Levija. Neznank o štartnih mestih praktično ni, v slalomu bodo nastopile Bucikova, Ferkova in Lavtarjeva, odprto je le četrto mesto v veleslalomu ob Drevovi, Robnikovi in Lavtarjevi. Šteharnik se bo odločil v zadnjih dneh pred tekmo. »Slalom smo v zadnjih dneh dobro trenirali, a nismo tako daleč, da bi imeli specialistke oziroma slalomsko in veleslalomsko ekipo. Za to preprosto nimamo dovolj ljudi. Ne bi želel, da se dekleta prehitro specializirajo, četudi bi morda katera z več usmerjenega treninga lahko dosegla boljši rezultat v določeni disciplini. Zavestno se podajamo v to, ne želimo, da bi tekmovale le v eni disciplini. Toda če se bo pokazalo, da je tista druga disciplina preveč oddaljena od trideseterice, bomo za kakšno leto vseeno morali specializirati tekmovalke,« je razmišljal Šteharnik in menil, da se bo po prvih pripravljalnih tekmah že boljše videlo, kam približno spadajo posamezna dekleta. Tako se bo lažje odločil, ali in katera dekleta bo usmerjal v eno ali dve disciplini.

Po Aspnu je za dekleta na vrsti Lake Louise, a za prve tekme hitrih disciplin sta za zdaj predvideni le Ilka Štuhec in Vanja Brodnik, ki bosta na drugi strani Atlantika začeli trenirati od 20. t. m. naprej v Nakiski. Ob tem nastop Brodnikove še ni potrjen, saj si je Dolenjka po dobrem prvem delu priprav ob padcu lažje poškodovala koleno. Šteharnik pravi, da bo tekmovala le, če bo stoodstotno pripravljena, njeno formo bodo trenerji ocenili po treningu v Pitztalu. Seveda o hitrih disciplinah še vedno vneto razmišlja tudi Ferkova, ki pa bo tokrat izpustila tekme v Kanadi. »Držimo se načrta, da pred to sezono v pripravljalnem obdobju več trenira slalom in veleslalom. Želimo si, da bi se njena tehnika izboljšala in se skozi sezono postopoma vračala v hitre discipline. Vsako leto ji je namreč primanjkovalo tehničnega treninga. Začela bo v Val d'Iseru, sicer pa bo do konca decembra s tehnično ekipo. Verjamem, da bo z napredkom v tehniki tudi na daljših smučeh boljša,« se je nadejal.

Danes se bo v Kanado odpravila tudi moška reprezentanca za hitre discipline pod vodstvom trenerja Petra Pena, v Beaver Creeku se jim bo pridružil še veleslalomist Žan Kranjec, ki se bo čez »lužo« podal ta konec tedna.