Domen Prevc svetovni mladinski podprvak, Lampičeva četrta

Na nordijskem mladinskem svetovnem prvenstvu v Rasnovu je Domen Prevc osvojil srebro. Zmagal je Nemec David Siegel.

Objavljeno
23. februar 2016 10.15
Posodobljeno
23. februar 2016 10.15
SKIJUMPING/4HILLS
Š. Ro.
Š. Ro.

Rasnov − Najprijetnejše presenečenje te sezone svetovnega pokala v smučarskih skokih je zagotovo Domen Prevc, ki ima za seboj sanjski debut na tekmah najvišje ravni, po katerem je že stal tudi na zmagovalnem odru. Trenutno 12. skakalec v skupni razvrstitvi svetovnega pokala je tako kajpak veljal za prvega favorita na mladinskem svetovnem prvenstvu v Rasnovu.

Osvojil je srebrno kolajno, za seboj ga je pustil le Nemec David Siegel, in sicer s prednostjo petih točk. Na tretje mesto se je uvrstil Japonec Rjoju Kobajaši. Bor Pavlovčič je bil deseti, Anže Lanišek 16. in Tilen Bartol 27.

Po prvi seriji in daljavi 95 m je bil Prevc v vodstvu skupaj z Japoncem, pol točke za njima je bil Siegel. V drugo je bil Nemec premočan, Prevc (95,5 m) pa je Japonca za seboj pustil za le 0,2 točke.

Tako je 16-letni Domen s srebrom ponovil uspeh starejšega brata Petra. Tudi on je bil svetovni podprvak na prvenstvu v Hinterzartnu leta 2010, takrat je bil star 17 let. To je zanj sicer treja kolajna z večjih tekmovanj, lani je bil na evropskem mladinskem olimpijskem festivalu v Avstriji srebrn na posamični in zlat na ekipni tekmi.

Lampičeva četrta

Na prvenstvu je zelo dobro nastopila tudi tekačica Anamarija Lampič, ki je v kategoriji do 23 let osvojila četrto mesto na 10-kilometrski tekmi. Zmagala je Rusinja Anastazija Sedova (28:49,4) pred Nemko Victorio Carl (+13,1) in Čehinjo Petro Novakovo (+17), Lampičeva pa je za Sedovo zaostala za 21,6 sekunde.

Pri mladinkah je na pet kilometrov dolgi tekmi zmagala Norvežanka Marte Maehlum Johansen, druga je bila rojakinja Lotta Udnes Weng (+5,3), tretja pa Nemka Antonia Fräbel (+10,7). Anita Klemenčič je bila 33. (+1:56,2), Anja Mandeljc pa 35. (+2:02,3).

Klinčeva praznih rok

V Rasnovu je bila tudi tekma smučarskih skakalk. Po osvojitvi zlate kolajne na OI mladih je kajpak visoko kotirala Ema Klinec. Po prvi seriji je bila na drugem mestu (85,5 m), v finalu pa uvrstitev pokvarila (80 m) in pristala na šestem. Le mesto za njo je končala Nika Križnar.

Že z uvodnim skokom 90,5 m je veliko prednost ustvarila Avstrijka Chiara Hölzl in se naposled tudi prepričljivo veselila naslova prvakinje. Na drugem in tretjem mestu sta se ji pridružili Nemka Katharina Althaus in Rusinja Sofija Tihonova.