Ema Klinec in Bor Pavlovčič mladinska olimpijska zmagovalca

Obetavna slovenska smučarska skakalca v Lillehammerju upravičila vlogo favoritov in zmagala na posamični tekmi.

Objavljeno
16. februar 2016 13.04
Posodobljeno
16. februar 2016 13.04
OLYMPICS-YOUTH/
J. P.
J. P.

Lillehammer - Slovenska odprava na mladinskih olimpijskih igrah v Lillehammerju se danes veseli prvega odličja najžlahtnejšega leska, saj je v posamični konkurenci s tekmicami opravila favorizirana smučarska skakalka Ema Klinec. Zelo obetavna 17-letnica iz Poljanske doline, članica žirovske Alpine, je že nekajkrat nase močno opozorila tudi v svetovnem pokalu, v tej zimi pa se je - po vrnitvi po poškodbi, ki ji je vzela več kot leto in pol - že trikat veselila tudi stopničk: v Saporu je bila druga, v Oberstdorfu in Zau (vse tri tekme so bile v drugi polovici januarja) pa tretja.

Klinčeva, sicer slovenska zastavonoša na slavnostnem odprtju iger, je že v prvi seriji pokazala, po kaj je prišla, saj je v konkurenci 13 tekmovalk - vsaka država udeleženka je lahko v ogenj poslala zgolj eno skakalko - pokazala največ. S 95 metri resda ni bila najdaljša, a je z vetrovno izravnavo in zelo lepimi sodniškimi ocenami vodila s točko in pol zaloge pred Rusinjo Sofijo Tihonovo, ki je bila resda dva metra daljša, medtem ko je tretjeuvrščena Italijanka Lara Malsiner (95.5 metra) zaostajala že udobne 8,2 točke.

V drugo je nadebudna Slovenka na manjši napravi skakalnega štadiona Lysgårdsbakkene dodala še en meter (96) in s skupnim seštevkom 249,3 točke prepričljivo preskočila konkurenco. Tihonova je zadržala drugo mesto, a bila kar 11,7 točke prekratka, bronasta Malsinerjeva je zaostala še šest točk več. Ema Klinec, svojčas že dvakrat mladinska svetovna prvakinja v ekipni konkurenci, je tako Sloveniji zagotovila drugo odličje na tokratnih igrah na Norveškem, pred njo je bil Tit Štante že bronast med deskarji v snežnem žlebu.

Ema je blestela že dopoldne na treningu (le na prvem, na katerem je pristala pri 93 metrih, je premoč priznala meter daljši Tihonovi, nato pa je dvakrat zmogla po 96 metrov in si pokorila vso konkurenco) in zatem še v poskusni seriji, ko je potegnila do 98 metrov in prvo izzivalko, Nemko Agnes Reisch, ugnala za 8,9 točke oziroma tri metre in pol. Postala je druga iz slovenskega tabora z zlatim odličjem na mladinskih olimpijskih igrah: na krstni izvedbi pred štirimi leti v Innsbrucku je bil namreč za vso konkurenco premočen Anže Lanišek.

»Nisem hotela prav ničesar napovedovati. Vedela sem, da imam dobre možnosti, da s svojimi dobrimi skoki osvojim zlato. Ko si enkrat favorit, je vse drugače, moraš se skoncentrirati na pritisk in ne sme ti priti preveč v glavo. Saj smo videli danes v prvem skoku, ko sem imela mogoče malce slabše pogoje, nisem bila sproščena, ni bil slab skok, se pa je takoj poznalo, ko si malce napet, mogoče sem se preveč agresivno spustila z zaletne rampe. Potem sem sicer hotela popravljati, tako da sem še nekaj naredila iz tega skoka. Pri drugem skoku nisem imela nič več za izgubiti, samo sprostila sem se, lepo me je na noge stisnilo, uspel mi je kar lep skok, so pa še rezerve,« je povedala po velikem uspehu.

Zlat tudi Bor Pavlovčič

Manj kot uro pozneje pa so imeli v slovenskem taboru nov izjemen razlog za zadovoljstvo, saj je šel po Eminih stopinjah tudi naš predstavnik na moški skakalni preizkušnji Bor Pavlovčič, ki so mu okoli vratu ravno tako nadeli zlato odličje. Tudi 17-letni Gorenjec, član rateško-planiškega kluba, ima že izkušnje tudi s članskih preizkušenj svetovnega pokala, konec januarja se je širši javnost namreč dvakrat predstavil v Saporu in obakrat osvojil tudi točke za 16. in 26. mesto. Tudi on je veljal za favorita v konkurenci 19 nastopajočih, njegova zmaga pa je bila celo še prepričljivejša kot Emina, saj je prvega izzivalca pustil za seboj za kar 11,8 točke.

Pavlovčič je že v prvi seriji zmogel največjo daljavo tekme, edini je namreč preletel magično mejo stotih metrov (101), prepričal je tudi sodnike, odbitek pri vetrovni izravnavi pa je poskrbel, da je imel pred Norvežanom Mariusom Lindvikom zgolj 1,7 točke zaloge. To je obetalo razburljiv finalni dvoboj za zmago, vendar pa se Bor ni ustrašil izziva, pristal je pri 99 metrih, vlekel je torej pet metrov dlje kot Lindvik in ga naposled ugnal za skoraj dvanajst točk. Na stopničkah jima je družbo delal še Nemec Jonathan Siegel, ki pa je bil za Slovenca prekratek za kar 26,8 točke. Slovenci so torej še enkrat več dokazali, da so svetovna skakalna velesila brez primere!

»V prvo sem naredil nekoliko slabši skok. Ker so bili pogoji boljši od Norvežana, sem imel malo prednosti. V drugo sem skočil zelo dobro in tam se je naredila razlika. Na večjem tekmovanju še nisem zmagal, bil sem pa vedno blizu, tako da je res super. To mi bo ostalo za večno. V nadaljevanju si želim še dobrih ekipnih skokov,« je dejal prav tako 17-letni Pavlovčič.