En Avstrijec zmagal, drugi potisnil Poljsko na vrh

Stefanu Kraftu je dobil kristalni globus, Stefan Horngacher pa s Poljaki pokal narodov.

Objavljeno
27. marec 2017 01.35
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Planica – Takšne podobe, kakršno je ponudila Planica pred enim letom, tokrat pač ni bilo mogoče ponoviti. Takrat je Slovenija slavila svojega junaka Petra Prevca, zdaj pa so trenutki prav posebnega veselja pripadli obiskovalcem iz Avstrije in Poljske. Naši severni sosedje so praznovali veličastno sezono Stefana Krafta, Poljaki moštveno moč in tako prav zasluženo zmago v pokalu narodov.

Seveda bo Planica 2016 ostala posebej zapisana v srcih slovenskih privržencev, tujci pa so kot ponavadi uživali v enkratni dolini skakalnic in okolju Zgornjesavske doline, a so takrat kar pogrešali negotov boj za prestižni kristalni globus. Prevc si ga je zagotovil že pred zadnjo postajo, zdaj, leto pozneje, pa je bila končnica drugačna: avstrijski as Stefan Kraft je prišel na prizorišče pod Poncami kot vodilni, toda za poljskega tekmeca Kamila Stocha je bil ob zaostanku 31 točk še dosegljiv. Nato pa za konec zasuka le ni bilo.

»Za šport je imenitno, ko takole do konca sezone še ugibamo, kdo bo na koncu skupni zmagovalec. Vem, že pred enim letom smo imeli v Planici veličastno ozračje, zdaj je bila prireditev za še eno stopnjo lepša. A prav je tako za konec zime, v kateri se je kar devet tekmovalcev zvrstilo na najvišji stopnički odra. To je reklama za našo športno panogo, konkurenca je iz leta v leto širša,« je bil za konec sezone prav zadovoljen Walter Hofer, tekmovalni direktor smučarskih skokov v FIS. V gneči po slovesni razglasitvi je med krajšim pogovorom za Delo še omenil: »Resda nam jo je za konec zagodlo vreme, tako da nismo mogli skleniti finalne serije, a vseeno smo v štirih dneh številnim obiskovalcem ponudili zelo veliko.« Zadovoljstvo ob včerajšnjem slovesu s Planico mu je pomenilo tudi lepo popotnico za naslednjo olimpijsko sezono: »Glede tekmovalnega koledarja in prizorišč ne bo sprememb, najprej se bomo lotili še serije naših poletnih tekem, sicer pa bo vse podrejeno kar najlepši luči tekem v Pjongčangu.«

Seveda Korošec, doma iz Špitala ob Dravi, ni mogel skriti veselja ob končnem zmagoslavju avstrijskega rojaka Krafta, čeprav mora kot najodgovornejši za tekmovanja v skokih vedno znova izkazovati spoštovanje do vseh tekmovalcev in njihovih strokovnih ter tehničnih spremljevalcev. Ob koncu sezone je poklepetal tudi z Goranom Janusom, ga za slovo od predolimpijske zime objel, tako kot tudi, denimo, Stocha. Veliki poljski skakalec, dvakratni olimpijski prvak iz Sočija, je resda moral včeraj trikrat poslušati Deželo gorá, avstrijsko nacionalno himno – za Kraftovo planiško nedeljsko zmago, njegov veliki kristalni globus ter povrhu še prvo mesto v posebni razvrstitvi poletov –, toda nato je dočakal tudi himno svoje domovine Poljska še ni umrla za zmagoslavje belo-rdečih v pokalu narodov.

»Ni mi žal, da nimam globusa v posamični razvrstitvi, saj si ga je Stefan bolj zaslužil. Ko pa pomislim na moštveno zmagoslavje, sem posebno vesel, zlasti naše zlate kolajne s svetovnega prvenstva zlepa ne bom pozabil,« je povedal skakalec, za katerim je za odtenek manj uspešna sezona kot pri kralju skakalne zime, vseeno pa se kot zmagovalec novoletne turneje in udarni član najboljšega moštva v sezoni imenitno počuti. Zdaj je ni dežele, kjer bi bili smučarski skoki tako prepoznavni in priljubljeni kot na Poljskem, panogi se je priklonil tudi prvi nogometni as te dežele Robert Lewandowski, ko je februarja obiskal tekmo poletov v Oberstdorfu. Konec tedna v Planici pa je ponosno pospremil rojake tudi Andrzej Krasnicki, prvi mož Olimpijskega komiteja Poljske.

Sicer pa je Stocha in druščino imenitno vodil Avstrijec! Stefana Horngacherja so namreč v predolimpijski sezoni izbrali za zveznega trenerja, o uresničenih ciljih je številnim poljskim poročevalcem včeraj še dolgo ponujal analize, hkrati pa jim tudi dejal, da bodo počitnice za njegove varovance zelo kratke. Povsem jasno je, da bo moštvo, ki se je najbolje odrezalo v pokalu narodov in osvojilo zlato kolajno na SP, v prihodnji sezoni napadalo olimpijski naslov. »Zato pa se moramo temeljito lotiti poletnih priprav, poskusiti še kaj izboljšati, nameniti pozornost malenkostim,« je povedal Horngacher, vedno znova navdušen nad izjemnim statusom skakalnega športa na Poljskem.

Tudi v njegovi Avstriji pa obstaja širok krog privržencev priljubljenih orlov. Kraft je včeraj z 250-metrskim poletom spet navdušil rojake, viharno so dosežek zadnjega dneva sezone pozdravili tudi drugi med skupaj 16.500 gledalci v Planici, kjer je nato bliskovito poslabšanje vremena z močnimi vetrovnimi sunki in dežjem predčasno prekinilo tekmo. Obveljali so izidi prve serije, triindvajsetletnik iz Salzburga je tako zmagoslavno sklenil sezono, kakršne do zdaj še ni doživel – z naslovoma najboljšega na svetu, svetovnim rekordom in velikim kristalnim globusom!