Fabienne Suter ni več našla motiva

Švicarska alpska smučarka, zmagovalka štirih tekem svetovnega pokala, je pri 32 letih končala športno pot.

Objavljeno
22. april 2017 14.08
mdr*Smucanje
J. P.
J. P.

Zürich - Švicarska alpska smučarka Fabienne Suter se je po desetletju in pol uspešnega tekmovanja v beli karavani odločila, da pri 32 letih pospravi smuči v kot in se posveti novim izzivom. Skupaj s prijateljico Tino Maze je zastopala švicarskega proizvajalca smuči Stöckli, v tekmovalni karieri pa se je kot specialistka za hitri disciplini veselila štirih zmag v svetovnem pokalu, ene smukaške in treh superveleslalomskih, zadnje v začetku koledarskega leta 2012 v Bad Kleinkirchheimu.

Kristalnih globusov za skupno zmago v sezoni svetovnega pokala ni nikdar osvojila, je bila pa enkrat druga v končni razvrstitvi smuka in dvakrat tretja v superveleslalomu. Na preizkušnjah te ravni je zbrala okroglih dvajset uvrstitev na stopničke, na velikih tekmovanjih se ji je to - z izjemo ekipne tekme na svetovnem prvenstvu leta 2007 v švedskem Åreju - vselej ponesrečilo, blizu pa je bila na olimpijskih igrah v Vancouvru leta 2010, ko je zasedla po eno četrto (presenetljivo v veleslalomu), peto (smuk) in šesto mesto (superveleslalom).

Njeno nadarjenost so v vsej karieri zavirale in motile številne poškodbe, zaradi katerih se je tudi odločila, da bo končala športno pot. Pravega motiva za nadaljevanje ni več našla, navsezadnje je v minuli zimi zgolj dvakrat ujela elitno petnajsterico, sedma je bila v januarskem smuku za svetovni pokal v Garmisch-Partenkirchnu in v februarskem za svetovno prvenstvo v domačem St. Moritzu.