Fabjanova ostala brez maže kar med nastopom

Slovenske smučarske tekačice na uvodu v sezono svetovnega pokala v Kuusamu brez točk.

Objavljeno
27. november 2015 20.24
Tanja Volarič
Tanja Volarič

Kuusamo – Začetek svetovnega pokala v teku na smučeh je minil ob popolni prevladi skandinavskih tekačev, saj so tekmovalci s severa pobrali kar 15 uvrstitev med deseterico v obeh kategorijah. Pet Slovencev je na klasičnem šprintu ostalo brez točk za svetovni pokal.

V slovenski reprezentanci so resda tarnali, da jim manjka treninga v klasičnem slogu, ker na Norveškem, kjer so bili dva tedna, zanj niso imeli prog. A vendarle so se nadejali uvrstitev med trideseterico, na koncu pa ji je bila še najbližja Alenka Čebašek na 36. mestu, medtem ko so se Nika Razinger (44.), Lea Einfalt (59.) in Vesna Fabjan zvrstile do 61. mesta. Slednja je za najhitrejšo kvalifikantko in poznejšo zmagovalko Maiken Caspersen Falla presenetljivo zaostala skoraj 20 sekund. Pri moških je bil edini Slovenec na štartu Miha Šimenc 93.

»Seveda nismo zadovoljni, vendar tudi sami nosimo del krivde za takšen razplet. Zlasti pri Vesni smo povsem zgrešili pri pripravi smuči. Tako dolgo smo zapletali, da smo se odločili za najslabšo možno izbiro, tako da ji je med nastopom nanesena maža odstopila s smuči. V takšnih razmerah se ne znajdemo najbolje,« je priznal trener Marko Gracer, ki sicer dodaja, da razpleta ne jemljejo kot tragičnega, četudi so s Čebaškovo in Fabjanovo merili na četrtfinale, torej vsaj na prvi krog izločilnih bojev. Vsi Slovenci bodo sicer nastopili tudi na današnjih tekmah, ženske se bodo merile na 5 km, moški na 10 v prostem slogu.

»Dejstvo je, da v klasičnem šprintu brez Višnarjeve, ki v tej disciplini močno odstopa po možnostih za visoke uvrstitve, v tem trenutku ne moremo računati na odmevne rezultate, seveda pa stanje ni tako slabo, kot se je za nas razpletel uvodni del svetovnega pokala. Pričakujem, da bomo počasi popravili vtis,« zagotavlja Gracer. Pri moških je zmago slavil Norvežan Sondre Turvoll Fossli, ki je doslej svojo edino uvrstitev na zmagovalni oder s 3. mestom zabeležil lani, prav tako v Kuusamu. Za njim sta se uvrstila rojaka Eirik Brandsdal in Petter Northug. Pri ženskah sta drugo in tretje mesto zasedli Švedinja Stina Nilsson in Norvežanka Ragnhild Haga.