Fak: Velepec logična izbira

Biatlon: Slovenci začeli priprave na olimpijsko zimo.

Objavljeno
16. maj 2017 22.55
Jakov Fak.biatlonec,Ljubljana Slovenija 10.11.2016 [Biatlon]
Saša Verčič
Saša Verčič
Pokljuka – Četudi je zima 2017/2018 še daleč, se tekmovalci iz »snežnih« športov že pripravljajo na olimpijsko sezono z vrhuncem v Pjongčangu. Tudi biatlonci, pri katerih je na zadnjih OI za kolajno poskrbela Teja Gregorin. Ekipa A ostaja ista kot v prejšnji zimi, za največjo spremembo pa je poskrbel Jakov Fak, ki bo poslej treniral ločeno od reprezentance z Urošem Velepcem.

Ko je pred dvema letoma glavni trener Uroš Velepec zapustil slovensko reprezentanco, se je zdelo, da v veliki meri zaradi nesoglasij z našim najboljšim biatloncem Jakovom Fakom, ki je že leto poprej začel trenirati s Tomašem Kosom. Večkrat se je omenjalo preveč »diktatorsko« Velepčevo delo, a po njegovem odhodu so se rezultati poslabšali, pri čemer so imeli Slovenci resda tudi obilico zdravstvenih težav. Sploh Fak, ki je zadnjo sezono tekmoval le za vzorec, prejšnjo nekoliko več, dosežki pa niso bili na pričakovani ravni. In ker v športu zamere pogosto niso dolgotrajne, je prišel do spoznanja, da mu lahko na stara pota pomaga le – Velepec.

»Dolgo sem razmišljal o tem, kako osvežiti odnos trener - tekmovalec, čutil sem, da potrebujem spremembo. Zanjo sem se odločil, ko sem bil bolan, uvidel sem, da moram nekaj spremeniti. Ne verjamem, da je bila težava v eni stvari, ampak je šlo za splet okoliščin in potem moraš povleči določeno potezo. Težko je tudi, ker prebijemo toliko časa skupaj, vedno si z enimi in istimi ljudmi, zato pride do zasičenosti. Sicer pa ne gledam na vse skupaj kot na senzacionalno spremembo. Pač spremeniš način dela, če prejšnji ne prinaša sadov,« je pojasnil Fak potezo, za katero Tomaš Kos, glavni trener slovenske reprezentance, gotovo ni izvedel med prvimi, ampak je bil v veliki meri na koncu zgolj postavljen pred dejstvo …

Velepec je bil zdaj Fakov prvi izbor in tudi trenerski strokovnjak, ki po odhodu iz slovenske reprezentance bdi nad ukrajinskimi biatlonkami, je predlogu takoj prikimal. »Pogovorila sva se in začela spet delati. Morda je bilo pred leti vse skupaj videti preveč kot spor na osebni ravni, a tako ali tako ni smiselno izgubljati besed za stvari iz preteklosti. Glede na to, da sva z Urošem nekoč že uspešno sodelovala, je bila to logična odločitev. Upam, da bodo rezultati spet takšni, kot so bili, saj se zavedam, da bova zdaj še pod posebnim drobnogledom,« je nadaljeval nekdanji dvakratni svetovni prvak, ki bo večino priprav tako opravil z ukrajinsko reprezentanco, s katero se bo selil po različnih lokacijah (Estonija, Francija, Pokljuka, Nemčija, Avstrija): »Priprav bo več, vsaj 25 dni več, kar pomeni, da bo program zelo naporen.«

Ko nanese beseda na Jakova, seveda ne gre mimo zdravja, ki ga je v preteklosti res velikokrat pustilo na cedilu. Ta čas je povsem zdrav, tokrat si je res vzel dovolj časa za okrevanja. »Nekajkrat sem preveč hitel z vrnitvijo. Veliko je pač pritiskov, nekatere si naložiš sam, druge okolica, zveza, ki želi, da se čim prej vrneš in tekmuješ. A če je vrnitev preuranjena, si povzročiš veliko škode, zato bom imel pri vsem tem zdaj zadnjo besedo,« je odločen Fak, ki se mu zdijo vprašanja, zakaj zboleva, neumestna, saj je zanj pravi čudež, da biatlonec lahko ostane zdrav, potem ko vso jesen leži v dežju.

Se je pa v zadnjem času precej bolj posvetil prehrani, da bi tudi na ta način pripomogel k boljšemu zdravju. »V takšnem položaju se ti zastavi 1001 vprašanje in potem pač iščeš izhod,« pravi, dobro zavedajoč se, da vrnitev med najboljše ne bo lahka. »Izhodiščna točka je zelo nizka, pri čemer je bilo za glavo težko tudi to, da je po odlični sezoni nastopila ena zelo težka, ko poizkušaš mariskaj, pa ne gre, nato pa pride še ena, ki te sesuje do konca. A ostajam optimist, tudi za OI, seveda pa bo moral biti skok za vrhunsko uvrstitev zelo velik. Sicer pa si za prihodnjo sezono ne želim zastavljati visokih ciljev, moja največja želja je, da bi bil zdrav. Rezultati bodo prišli, če bom zdrav in bom lahko dobro treniral, o tem sem stoodstotno prepričan,« je še usmeril pogled proti zimi 2017/2018, pri čemer se je v Pjongčangu že razveselil kolajne na SP.