Fak z mraza za kratek čas domov, od tam spet na mraz

Srebrni olimpijec pred ključnimi tekmami v boju za 3. mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Objavljeno
07. marec 2018 22.52
Janez Porenta
Janez Porenta
Ljubljana – Glavni cilj sezone, olimpijsko odličje, ima vodilni slovenski biatlonec Jakov Fak že pod streho, kar pa ne pomeni, da lahko do konca tekmovalne zime mirno spi. Priložnosti za zmagovalni oder v skupni razvrstitvi svetovnega pokala, ki si jo je pripravil s konstantnimi nastopi skozi vso sezono, ne bo kar tako zlepa izpustil iz rok. Prva od preostalih treh postaj bo ta konec tedna Kontiolahti.

Biatlonci se bodo kot zadnji med zimskimi športniki po olimpijskem premoru vrnili v svetovni pokal, ostali so to storili že prejšnji teden. Dvotedenska tekmovalna luknja je Faku kajpak koristila, a zanj počitka ni bilo. Obveznosti do sponzorjev, medijev in javnosti, ki jih je za seboj potegnilo olimpijsko odličje srebrnega leska, so se kopičile, med drugim so mu novi sosedje pripravili sprejem v Lescah, kjer hitro raste njegov dom, v Vili Podrožnik se je udeležil obiska pri slovenskem političnem vrhu, ki mu je izročil simbolični ček v višini 12.810 evrov, v Idriji pa se zahvalil sponzorju biatlonske reprezentance Kolektorju, od katerega je prav tako prejel deset tisočakov nagrade.

Do konca sezone svetovnega pokala se bodo v dobrih dveh tednih izmenjala še tri prizorišča na severu in vzhodu Evrope – finski Kontiolahti, norveški Holmenkollen in ruski Tjumen, ki je v elitnem koledarju zamenjal dolga leta standardni Hanti-Mansijsk, v katerem je slovenski as vpisal doslej zadnjo zmago. Na prihajajoči dve postaji ima Jakov lepe spomine, saj si je na obeh že pokoril konkurenco: na Finskem je pred tremi leti postal svetovni prvak na tekmi s skupinskim štartom, v Oslu je bil sezono prej najboljši v šprintu. Tokrat je na sever stare celine odšel dobro pripravljen in odločen, da kljub utrujenosti zadrži odličen položaj v skupni razvrstitvi.

Motiviran in dobro pripravljen

»Upal sem, da je bilo dovolj mraza v Pjongčangu, a nas spet zebe. Tu se je živo srebro spet spustilo do 15 stopinj pod lediščem, a ni predaje. Na zadnjih treh postajah se obeta hud boj za končno tretje mesto v svetovnem pokalu, ki je zame pomemben cilj, sploh glede na vse težave z boleznijo v minulih dveh sezonah. Nikogar se ne bojim, energije je dovolj, motiviran sem in dobro pripravljen. Dnevi po vrnitvi iz Južne Koreje so hitro minili, gremo naprej, veselim se nadaljevanja sezone. Kot športnik treniraš za to, da lahko na čim več tekmah dokažeš, kako pripravljen si. Skupno želim končati čim višje in si potrditi, da sem še vedno na visoki ravni,« napoveduje srebrni Fak.

V Kontiolahtiju – in niti na preostalih dveh postajah – priložnosti v disciplini, v kateri je zablestel na OI, torej na posamični 20-kilometrski preizkušnji, ne bo imel. Na sporedu so namreč šprint (moški danes, ženske jutri, oboji ob 17.45), nedeljski tekmi s skupinskim štartom in vmes štafetna sobota. Vsaka točka bo v boju za končno 3. mesto v svetovnem pokalu krvavo potrebna. Martin Fourcade in Johannes Thingnes Bø sta v tej zimi razred zase in se bosta med seboj dajála do konca za veliki kristalni globus (Francoz ima ta hip 54 točk naskoka), v četveroboju za njunim hrbtom pa najbolje kaže ravno Faku, a ima pred šestim Tarjeijem Bøjem pičlih 33 točk prednosti. V šprinterski razvrstitvi je Jakov četrti, le tri točke za Simonom Schemppom, v skupinskem štartu pa osmi. Doslej najuspešnejša sezona za v Mrkoplju rojenega 30-letnika je bila 2014/15, ko je končal kot skupno tretji, v skupinskem štartu je bil drugi, v zasledovanju tretji, v šprintu pa četrti.