Fak že na premieri kot blisk

Biatlon: Norveški uvodna mešana štafeta svetovnega pokala, Sloveniji osmo mesto.

Objavljeno
29. november 2015 22.46
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič

Östersund – V pričakovanju nove biatlonske sezone smo pred dnevi pisali o uganki o moči norveške vrste, ki nazadnje ni izpolnila pričakovanj svojih številnih privržencev, v tej zimi pa bo imela svetovno prvenstvo doma v Oslu. Na včerajšnji premieri sezone pa se je med mešanimi štafetami odrezala imenitno – z zmago. Sloveniji je pripadlo 8. mesto, za cm ali dva je bila ob prihodu v cilj počasnejša od Belorusije.

Resda je sezono odprla nenavadna disciplina mešanih štafet posamezno, z le enim biatloncem in eno biatlonko, poskus so izvedli v prejšnji sezoni na februarski tekmi v Novem Mestu. Barve naše reprezentance sta včeraj branila Rok Tršan in Anja Eržen, zasedla sta 20. mesto, zmagala je norveška dvojica, vendar pa razplet te tekme kaj prida ni vznemiril niti stroke niti občinstva na tradicionalni uvodni postaji sezone. Jasno je bilo, da bodo trenerji močnejše adute predstavili v tekmi klasičnih mešanih štafet s po štirimi akterji, prej omenjena disciplina je ponudila le ogrevanje v dolgo biatlonsko nedeljo na prizorišču, kjer bodo zdaj trije prosti dnevi, od četrtka do nedelje pa nato navzoče čaka običajen spored s posamičnimi preizkušnjami.

Norveška izbrana vrsta je tako prva zmagovalka sezone, v kateri je solidno štartala tudi udarna in obenem najbolj izkušena četverica naše izbrane vrste. Že uvod pa, kar zadeva pogled iz slovenskega zornega kota, ni ponudil presenečenja: najmočnejši in obenem spet kandidat v boju za svetovni vrh ostaja Jakov Fak, lepo strelsko predstavo je uprizoril Klemen Bauer in tudi potrdil, da je dejansko dobro okreval po mononukleozi, Andreja Mali po tekaški plati zaostaja za konkurenco, svojo prepoznavno natančnost na strelišču, v prejšnji sezoni vendarle ne tako očitno, ohranja Teja Gregorin, v progi si še ni povsem na jasnem, kako hitra je v primerjavi s tekmicami. »Moram počakati še kakšno tekmo, takrat bom videla, kam lahko merim v tem uvodnem mesecu sezone,« je dejala po včerajšnji premieri, v kateri je, kot smo je že pogosto vajeni, napadala iz ozadja, na koncu pa se je razveselila 8. mesta, ki ga je z zelo hitrim tekom priboril Fak. Vodilni slovenski biatlonec je sicer na strelišču tvegal, zato tudi zgrešil štirikrat, po tekmi pa je sledila trenerjeva pohvala.

»Tako se nastopi v štafeti! Jakovu se je ponudila priložnost, da si pribori še kakšno mesto, zato se je odločil pravilno. Seveda se ti v takšnih tekmah pripeti napaka, vendar pa je z dodatnimi naboji zgrešene strele hitro popravil, ni izgubil veliko časa, v smučini je bil konkurenčen,« je potegnil črto pod prvim tekmovalnim dnevom v biatlonski sezoni trener Tomaš Kos. Po enoletni odsotnosti se je vrnil k slovenski reprezentanci, cilji so, predvsem glede Faka, spet visoki, s sodelavci ga seveda čaka veliko dela. Za bolj jasno podobo o moči posameznikov bo moral počakati še na razplet preostalih tekem v Östersundu, obenem upa, da bo želena popotnica za selitev na decembrski srednjeevropski prizorišči, v Hochfilzen in na Pokljuko, spodobna, torej z lepo uvodno bero točk …