Flisar sezono odprl s tretjim mestom

V finalu uvodne tekme svetovnega pokala je moral premoč priznati le Kanadčanoma in se veselil osmih stopničk doslej.

Objavljeno
05. december 2015 13.29
FREESYLE-SKIING-SKI CROSS-WC
J. P.
J. P.

Montafon - Edini slovenski predstavnik v glavnem delu uvodne preizkušnje svetovnega pokala v smučarskem krosu v Avstriji, Filip Flisar, je z odliko odprl novo tekmovalno zimo. Svetovni prvak iz januarskega Kreischberga je namreč osmič doslej skočil na stopničke, še nikdar prej pa ni bil tretji. Zanj je to druga uvrstitev v najboljšo trojico letos, februarja je bil v nemškem Tegernseeju drugi.

V včerajšnjih kvalifikacijah se brkati Štajerec ni metal na glavo, vpisal je deseti čas in se prepričljivo uvrstil v današnje izločilne boje. Najprej je v osmini finala odpravil vse tri tekmece v sedmi skupini - Avstrijca Thomasa Zangerla, Kanadčana Mathieuja Leduca in Američana Tylerja Wallascha. V četrtfinalu je moral premoč priznati domačemu asu Robertu Winklerju, a za seboj še enkrat pustil Zangerla in tudi Francoza Sylvaina Miaillierja, s čimer si je že zagotovil mesto v najboljši osmerici.

V polfinalu v njegovi skupini ni nastopil poškodovani Šved Victor Öhling Norberg, tako da je moral slovenski predstavnik odpraviti le enega tekmeca za preboj še v finale. Šlo je za centimetre, a tokrat je Winklerju, ki ga je moral malo prej spustiti predse, vrnil milo za drago in kot drugouvrščeni - za Kanadčanom Christopherjem Delboscom - našel pot v finale. V njem so gledalci videli le malo prehitevanj, Filip se je s štarta pognal kot tretji, za obema Kanadčanoma, in to mesto zadržal tudi do konca, za seboj je pustil Francoza Jeana Frederica Chapuisa.

V dvoboju rojakov z one strani luže za zmago je svetovni prvak izpred štirih let Delbosco ugnal kvalifikacijskega zmagovalca Bradyja Lemana in se veselil osme zmage na tekmah te ravni. Preostala dva slovenska predstavnika sta končala že v kvalifikacijah: Blaž Ogorelc je na 37. mestu izločilne boje zgrešil za pičlih 15 stotink, Matic Masterl pa se zaradi poškodbe s treninga niti ni pojavil na štartu. Tudi v ženski konkurenci se je zmage veselila Kanadčanka Marielle Thompson, na stopničkah sta ji družbo delali Norvežanka Anna Holmlund in Avstrijka Katrin Ofner, ki je vendarle ubranila čast domače zasedbe.

»Ta proga je nekaj novega, a mi je zelo všeč, tako da se z njo ni bilo težko spoprijateljiti. Zelo sem zadovoljen. Odlično sem treniral, zato imam dobre občutke, a pred tekmami govoriti o tem je, kot bi maja napovedal, kakšna bo vinska letina. Četrtfinale? Takšnih stvari sem nekako že vajen, ni me iztirilo. Srečo sem imel, da sem šel precej po levi, saj sem že prej uvidel, da sta tekmeca pred menoj bolj tvegane sorte. Za počitek ne bo časa, čez dva dni imam nov trening. V načrtu sem imel današnji povratek v domovino in nato pot naprej, a bom ostal tu zaradi podelitve in nato odšel naravnost v Francijo. A to ni kak problem, to so bolj sladke skrbi,« je komentiral Flisar.

IZIDI SMUČARSKEGA KROSA V MONTAFONU

Moški

1. Christopher Delbosco (Kan)
2. Brady Leman (Kan)
3. Filip Flisar (Slo)
4. Jean Frederic Chapuis (Fra)
5. Daniel Bohnacker (Nem)
6. Robert Winkler (Avs)
7. Alex Fiva (Švi)
8. Victor Öhling Norberg (Šve)
37. Blaž Ogorelc (Slo)
Matic Masterl (Slo) ni nastopil

Ženske

1. Marielle Thompson (Kan)
2. Anna Holmlund (Šve)
3. Katrin Ofner (Avs)
4. Anna Wörner (Nem)
5. Sofija Smirnova (Rus)
6. Sami Kennedy-Sim (Avst)
7. Andrea Zemanova (Češ)
8. Karolina Riemen-Zerebecka (Pol)