Flisar v sezono z novim voskom za brke

Smučarski kros: na uvodni tekmi zime v Montafonu bosta ključna skoka v prvem delu proge.

Objavljeno
04. december 2015 20.30
Mojca Finc
Mojca Finc

Montafon – Najbolj znan brkati športnik v Sloveniji Filip Flisar je prebil led pred uvodno tekmo sezone v smučarskem krosu, ki se bo začela danes ob 11. uri v Montafonu. Na preizkušnjo se je uvrstil z desetim časom včerajšnjih kvalifikacij, v katerih je dobil odgovore o pripravljenosti tekmecev za novo zimo.

Tekmovalci v smučarskem krosu bodo danes v Avstriji štartali v novo sezono svetovnega pokala, končali pa jo bodo sredi marca v ZDA. Flisar je poleti tekmovalne apetite uveljavljal s kolesom BMX, zdaj pa se zanj začenja zares na smučeh. »Treningov je konec in prihaja tisti lepši del. Ni hektike, se pa veselim tekmovanj,« je iz Avstrije sporočil 28-letni Mariborčan, ki je v pripravljalnem obdobju treniral z italijansko reprezentanco. Z desetim časom kvalifikacij je bil zadovoljen, brez napak bi lahko iztržil še več. »Po štartni ravnini sta dva skoka – tam sem naredil veliko napako, vzelo mi je hitrost. V zgornjem delu proge sem imel 38. čas, zato sem moral v spodnjem, v katerem pa sem bil med najboljšo trojico, pospešiti in nadoknaditi izgubljeno. Pokazal sem zelo dobro pripravljenost, vendar pa je tekma druga zgodba. In dokler se ne meriš na pravi tekmi, pravzaprav ne veš, kam sodiš,« je kvalifikacijsko predstavo na kilometer dolgi progi opisal svetovni prvak v smučarskem krosu. Najhitrejši čas je dosegel Kanadčan Brady Leman.

Danes se bo v boj za odličja podalo 32 tekmovalcev, Flisar se bo v sedmi skupini spopadel z domačinom Thomasom Zangerlom, Američanom Tylerjem Wallaschom in Kanadčanom Mathieujem Leducom. Zmagovalec štirih tekem za svetovni pokal in dobitnik kristalnega globusa v sezoni 2011/12 se v novo tekmovalno zimo podaja z enako opremo kot v prejšnji. »Nič posebnega nisem menjal, le nadgradil in izboljšal sem obstoječe. Ves čas razvijam opremo, dodelali smo ploščo za vezi, smučarske čevlje in kombinezon. Če hočeš biti v vrhunskem športu pred tekmeci, šteje vsaka malenkost,« je komentiral tekmovalec na Elanovih smučeh. Velikih sprememb zanj v sezoni, ki ne bo postregla z velikim tekmovanjem, pri opremi torej ne bo, je pa že včeraj preizkušal novi vosek za brke, s katerim je pred kratkim postregel na trgu. »Zdržal je in bo tudi ob slabših vremenskih razmerah,« je še povedal brkati smučar prostega sloga.

Na uvodni tekmi sezone bo meril vsaj na polfinale. Kaj bo ključno na poti do cilja? »Prvi del, tista dva skoka moram dobro presmučati. Pomembno je, da dobim hitrost in mi ne bo treba nadoknaditi zaostanka spodaj, kot sem to počel v kvalifikacijah,« si je zaželel.

Brez nastopa na tekmi je ostal Blaž Ogorelc, ki je v prejšnji sezoni naredil pomemben napredek, a bo moral na izločilne boje še počakati. V kvalifikacijah je bil 37., današnji nastop se mu je izmuznil za 15 stotink. Na svoji premierni preizkušnji za svetovni pokal bi moral nastopiti tudi Matic Masterl, a zaradi padca na treningu, ob katerem si je poškodoval koleno, v kvalifikacijah ni nastopil.