Freund in Prevc unovčila tehnično okvaro Krafta

Nemški šampion z novo zmago do rumene majice, najboljši slovenski športnik po mesecu dni spet na odru.

Objavljeno
13. marec 2015 00.37
SKI-JUMP-WORLD
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport

Trondheim – Nemški skakalni as Severin Freund je slavil še drugo zmago zapored, sedmo v sezoni in skupno 16. v svetovnem pokalu, potem ko je sinoči v svojo korist odločil tekmo na veliki napravi Granåsen. Na veliko veselje slovenskih navijačev se je 26-letnemu Bavarcu, ki je po novem podvigu oblekel rumeno majico, najbolj približal Peter Prevc, obilo smole pa je imel do včeraj vodilni Avstrijec Stefan Kraft.

V tej sezoni najboljši rdeče-belo-rdeči »orel« je z izjemnim skokom, dolgim 142,5 metra, s katerim je le za pol metra zgrešil rekord skakalnice, ki ga je malo pred njim v občutno boljših razmerah dosegel rojak Michael Hayböck, prepričljivo vodil po uvodni seriji. Zdelo se je, da mu zmage nihče več ne more vzeti, saj je imel pred drugouvrščenim Freundom (135 m) že 11,8 točke prednosti, medtem ko je Prevc (137,5 m) na tretjem mestu zaostajal še za dodatne 1,8 točke.

Potem ko si je najboljši slovenski skakalec za prvi nastop kar zaploskal, tako zelo je bil zadovoljen, se je v finalu izkazal še s 136-metrskim poskusom, s katerim je odbil napad Norvežana Runeja Velte (134 m in 141,5 m). Za Prevcem je najboljši skok druge serije prikazal Freund (139 m) in s precejšnjo prednostjo (10,2 točke) prevzel vodstvo. Zatem so se pravzaprav vsi spraševali le še to, s kolikšnim naskokom bo zmagal Kraft.

Potem ko se je moral zaradi premočnega vetra prvič še umakniti s štartne klopi, je v drugo po daljšem čakanju le dobil zeleno luč. Glavni trener Heinz Kuttin je takoj zamahnil z zastavico, Kraft pa se je spustil po zaletišču, silovito odrinil, letel in letel, ko mu je kar na lepem zmanjkalo zračne »blazine« in ga je s precejšnje višine vrglo na tla pri 124 metrih. A s tem njegovih težav še ni bilo konec; med smučanjem proti izteku je namreč prekrižal konici smuči, vendar ostal na nogah, potem ko se je mojstrsko izognil padcu (na spodnji sliki).

Ko je prišel k sebi, je pokazal na varnostno vez, ki se mu je odpela podobno, kot se je Anžetu Lanišku v Kuusamu, kjer je veliki up iz SSK Mengeš zaradi tega konec novembra grdo padel. Avstrijski zvezdnik je zdrs na deveto mesto in izgubo skupnega vodstva pospremil s »humorjem«, češ da je bolje, da se mu je to zgodilo v Trondheimu kot čez teden dni na novi letalnici v Planici.

Freund si ni želel zmagati na takšen način

Freund je novih 100 točk sprejel zelo zadržano. »Na takšen način, da ima tekmec težave, že ni lepo zmagati in osvojiti rumene majice,« je nemški šampion vnovič potrdil, da je športnik v pravem pomenu besede. Zdaj ima 34 točk naskoka pred Prevcem in 46 pred Kraftom.

Skakalec kranjskega Triglava si je vidno oddahnil, potem ko si je z drugim mestom priskakal deseto uvrstitev na zmagovalni oder v sezoni, prvo po skoraj mesecu dni po rekordnem Vikersundu. »Tekma je bila zelo težka, saj je veter vseskozi spreminjal smer in moč pihanja, poleg tega je morala žirija večkrat spremeniti tudi dolžino naleta. Vesel sem, da sem bil tokrat na dobri strani vetra in da sta mi uspela dva vrhunska skoka ter z njima tudi dober rezultat,« je bil zadovoljen Prevc.

Njegov uspeh je s šestim mestom dopolnil Jurij Tepeš (132,5 m in 129,5 m), Cene Prevc (120,5 m in 128 m), po uvodni seriji še dvanajsti, si je za 19. rojstni dan podaril 18. mesto, tik za njim pa je pristal Jernej Damjan (125,5 m in 126,5 m). V finale se je od Slovencev prebil še Matjaž Pungertar (125,5 m in 124 m/29.), praznih rok pa sta ostala Nejc Dežman (125 m/37.) in Jaka Hvala (117 m/41.), ki ga bo v Oslu, kjer bosta v soboto in nedeljo zadnji tekmi pred velikim finalom v Planici, zamenjal Robert Kranjec. Na znamenitem Holmenkollnu bo sicer danes (17) še zadnja preizkušnja skakalk za svetovni pokal v tej sezoni.