Goran Janus z eno od najmočnejših ekip

Ob bratih Prevc v tej sezoni med elitno peterico tudi že Anže Lanišek. Na novoletno turnejo ena najmočnejših slovenskih ekip doslej.

Objavljeno
28. december 2015 00.26
Novinarska konferenca smučarjev skakalcev, na sliki Domen Prevc, Ljubljana, 22.December2015 [Domen Prevc,smučanje, skoki, smučarski skoki, novinarska konferenca]
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
Ljubljana – Goran Janus, glavni trener naše reprezentance v smučarskih skokih, je na 64. novoletno turnejo odpeljal eno od najmočnejših slovenskih ekip doslej. Ob nosilcu rumene majice Petru Prevcu, ki je tudi po »selektorjevem« mnenju vroči favorit, ima nastop na uvodni tekmi že zagotovljen tudi njegov (naj)mlajši brat Domen, ki v skupnem seštevku drži visoko osmo mesto.

»Na turneji si želim predvsem uživati, moja pričakovanja pa se od začetka sezone niso spremenila. Upam, da bom delal dolge in lepe skoke,« je pred odhodom v Oberstdorf omenil komaj 16-letni skakalec kranjskega Triglava, ki mu naprava pod Senčno goro ustreza. Na njej si je navsezadnje konec oktobra tudi izbojeval mesto v udarnem slovenskem moštvu.

Da je sposoben pomešati štrene največjim asom, je že dokazal tudi Anže Lanišek, ki je nase resneje opozoril v Nižjem Tagilu, kjer se je izkazal s sedmim in četrtim mestom, pri čemer je za pičli dve desetinki točke zgrešil uvrstitev na zmagovalni oder. A je v Engelbergu nato s 24. in 40. mestom iztržil manj, kot si je obetal po tamkajšnjem kvalifikacijskem podvigu.

»Švica je bila dobra šola. Upam, da sem se kaj naučil iz nje, tako kot od lanskega štarta v turnejo, ko mi ni šlo po načrtih. Upam, da mi bodo te izkušnje pomagale,« si je zaželel 19-letni up SSK Mengeš, ki v svetovnem pokalu zaseda 17. mesto.

Četrti Slovenec v točkovanju je Jurij Tepeš (34.), ki z izjemo uvodne posamične preizkušnje v Klingenthalu, kjer je bil deseti, nikjer drugje ni bil zadovoljen. Zato upa, da mu bo šlo na novoletni turneji bolje od nog, da bi si okrepil samozavest pred »njegovim« glavnim vrhuncem zime – svetovnim prvenstvom v poletih sredi januarja na Kulmu.

Naš najizkušenejši reprezentant Robert Kranjec (36.) je vesel, ker ga levi komolec, ki si ga je poškodoval sredi oktobra pri padcu v Innsbrucku, iz tedna v teden manj ovira, kar se pozna tudi pri njegovem skakanju. »Počasi gre na bolje, s tem pa raste tudi forma,« je razkril 34-letni Kranjčan.

Anže Semenič (51.) si je poskušal na zadnjih treningih v Planici povrniti odlične občutke, ki so ga krasili ob koncu prejšnje sezone, ob njem in Domnu Prevcu pa bo ognjeni krst na novoletni turneji prestal tudi Tilen Bartol, novinec med svetovno elito. »Stavim na sproščenost, kajti z njo bodo prišli dobri skoki, velike daljave in lepi rezultati,« je napovedal 18-letni skakalec ihanskega Sama.