Goran Janus z rošado uresničil svojo napoved

V udarni slovenski ekipi smučarskih skakalcev znova tudi Anže Lanišek in Domen Prevc.

Objavljeno
02. december 2015 23.20
Goran Janus, trener slovenske skakalne reprezentance v Ljubljani, 10. oktobra 2015 [Goran Janus,trener,skakalec,portret]
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec

Ljubljana – Goran Janus, glavni trener slovenske reprezentance v smučarskih skokih, je po vrnitvi iz nesrečnega Kuusama izvedel rošado, ki jo je sicer napovedal že vnaprej. V moštvo za Lillehammer, kjer se bo konec tega tedna nadaljeval svetovni pokal, je vrnil najstnika Anžeta Laniška in Domna Prevca. Na Norveško so odpotovali še Robert Kranjec, Peter Prevc, Anže Semenič in Jurij Tepeš, doma pa sta ostala Nejc Dežman in Jaka Hvala.

Reprezentanti so minula dva dni vadili na srednji napravi v Planici. »Imeli smo odlične razmere za trening, ki smo jih dobro izkoristili. Fantje so opravili po 16 skokov, večina jih je bila na visoki ravni, težko pa je reči, kaj dejansko pomenijo, ker nismo imeli primerjave,« je Janus razmišljal pred današnjim odhodom proti Lillehammerju.

Na vprašanje, zakaj je sklenil doma pustiti ravno Dežmana in Hvalo, je odvrnil, da odločitve ni sprejel na podlagi skoka ali dveh v Kuusamu. »Ker zadaj v pripravljenosti čaka še nekaj fantov, gledam pač na to, da jih bo čim več dobilo priložnost,« je pojasnil in obžaloval odpoved celotnega sporeda na 142-metrski skakalnici Rukatunturi. »Škoda, ker se prireditelji niso bolje pripravili, saj bi lahko obe tekmi spravili pod streho. Če na veter niso imeli vpliva, pa bi ga lahko imeli na smučino,« je prepričan Janus, ki je za preizkušnji v Nižjem Tagilu (12. in 13. t. m.) letalske karte načeloma rezerviral za Petra Prevca, Tepeša in Jerneja Damjana, dokončno pa bo ekipo imenoval najpozneje v soboto.

Da v Kuusamu niso izpeljali niti ene tekme, v skakalnih krogih še zmeraj močno odmeva. Komentarjev, češ da je bilo od celotnega konca tedna še najboljše to, da ga je bilo konec, ni manjkalo. Ker ni bilo prvič, da so imeli tamkajšnji prireditelji težave z izvedbo tekmovanja (vsaj eno preizkušnjo so bili prisiljeni odpovedati že v letih 2004, 2005, 2006, 2008 in 2013), pri Mednarodni smučarski zvezi (FIS) resno razmišljajo o tem, da bi jim odvzeli prireditev. Za zdaj sta sicer tekmi še v koledarju (25. in 26. novembra 2016).

»Sistem za zamrzovanje oz. hlajenje zaletne smučine je na žalost odpovedal, zato ni deloval, kot bi moral. Ker se je v njej začela nabirati voda, je postalo nevarno,« je razložil Walter Hofer, direktor skakalnih tekmovanj za svetovni pokal pri FIS, ki ne skriva želje, da bi eno od prireditev na najvišji ravni izpeljali tudi v Severni Ameriki. Z odvzemom preizkušenj Kuusamu bi pridobili en termin.

Ker sta v vodo padli tudi obe preizkušnji v nordijski kombinaciji, je bilo kritik na račun prirediteljev še toliko več. »Vikend je bil res porazen, zato seveda nismo zadovoljni,« je zmajeval z glavo tudi Lasse Ottesen, direktor tekmovanj za svetovni pokal v kombinaciji pri FIS.

Razočarani so bili seveda tudi pri finski smučarski zvezi, pri kateri se zadnja leta spopadajo z velikimi finančnimi težavami. Z odpovedjo tekem v kombinaciji in skokih so izgubili približno pol milijona evrov, kar je zanje seveda hud udarec. Zato se nadejajo, da jih bodo lahko nadomestili v Lahtiju in Kuopiu, kjer bo karavana gostovala med 19. in 23. februarjem 2016.

Danes: 18.00 – uradni trening, 19.30 – kvalifikacije (ž); jutri: 10.00 – uradni trening (m), 14.15 – poskusni skok (ž), 15.00 – 1. serija, sledi finale (ž), 20.15 – kvalifikacije (m); sobota: 15.30 – poskusni skok (m), 16.45 – 1. serija, sledi finale (m); nedelja: 13.30 – kvalifikacije, 14.15 – 1. serija, sledi finale (m).