Gutova v smuku izkoristila odstop Vonnove, Ilka enajsta

Švicarska alpska smučarka Lara Gut je v dveh tekmah svetovnega pokala v Val d'Iseru ostala nepremagana.

Objavljeno
19. december 2015 13.11
France Alpine Skiing World Cup
J. P.
J. P.

Val d'Isere - Potem ko si je včeraj (resda za las, saj je prvo izzivalko Lindsey Vonn pustila za seboj za pičlo stotinko) pokorila vso konkuenco v alpski kombinaciji, je vsestranska švicarska smučarka Lara Gut podvig ponovila danes in se na progi Oreiller-Killy dokopala še do smukaške zmage za svetovni pokal. Veselila se je že tretjič v sezoni in petnajstič v karieri na preizkušnjah te ravni, od tega petič v smuku.

Verjetno pa bi bil razplet drugačen, če bi ciljno črto prečkala Američanka Vonnova, ki pa je morala med drugim in tretjim merjenjem vmesnega časa odstopiti, potem ko je bila izjemno hitro na progi. Pri drugem merjenju je bila namreč skoraj pol sekunde pred švicarsko zmagovalko, tudi hitrost je imela precej višjo. Lindsey je sicer na tem prizorišču že štirikrat opravila s smukaško konkurenco, tudi lani, vendar pa je v zadnjih štirih izvedbah tudi trikrat odstopila.

Na zmagovalnem odru sta Gutovi družbo delali še njena rojakonja Fabienne Suter, ki je bila prepočasna za 16 stotink, in Kanadčanka Larisa Yurkiw, ki je zaostala 41 stotink, pri 27 letih pa se je šele drugič doslej v svetovnem pokalu povzpela na stopničke - pred tem je bila druga januarja letos v smuku v Cortini. Zelo pa se je izkazala tudi najboljša slovenska smukačica Ilka Štuhec, ki je le počasi kopičila stotinke zaostanka, v cilju zamudila natanko sekundo, kar ji je zdostovalo za enajsto mesto. Za sedmouvrščeno Avstrijko Nicole Schmidhofer je denimo zaostala pičlih enajst stotink.

Lindsey Vonn je najhitreje začela, a odstopila. Foto: Pier Marco Tacca/AP.

 

Druga slovenska predstavnica Maruša Ferk, včerajšnja junakinja s četrtim kombinacijskim mestom, danes v smuku ni bila tako hitra, že ob prečkanju ciljne črte je zaostala za trideseterico najboljših, Gutova pa je bila od nje hitrejša za 3,34 sekunde, čeravno je imela v spodnjem delu eno najboljših izmerjenih hitrosti. Še natanko sekundo več je zaostala Vanja Brodnik in kajpak prav tako ostala brez točk. Že danes se nekaj bolj vsestranskih deklet seli v sosednji Courchevel, kjer jih jutri čaka nova veleslalomska preizkušnja. Štart prve proge bo ob 10.30, finala pa tri ure pozneje.

IZIDI SMUKA V VAL D'ISERU

1. Lara Gut (Švi) 1:44,51
2. Fabienne Suter (Švi) + 0,16
3. Larisa Jurkiw (Kan) 0,41
4. Corrnelia Hütter (Avs) 0,43
5. Tina Weirather (Lie) 0,57
5. Corinne Suter (Švi) 0,57
7. Nicole Schmidhofer (Avs) 0,89
8. Mirjam Puchner (Avs) 0,92
9. Edit Miklos (Mad) 0,94
10. Laurenne Ross (ZDA) 0,97
11. Ilka Štuhec (Slo) 1,00
39. Maruša Ferk (Slo) 3,34
44. Vanja Brodnik (Slo) 4,34