Hirscher tako dobrega Svindala še ni videl

Avstrijec je z zmago v Beaver Creeku dobil velik superveleslalomski bonus v boju za globus, Norvežan pa ga je zapravil.

Objavljeno
07. december 2015 02.11
SKIING/
Vito Divac
Vito Divac
V svetovnem pokalu alpskih smučarjev in smučark se obetata vzporedna dvoboja za največjo lovoriko sezone – veliki kristalni globus. Na eni strani bo to dvoboj med štirikratnim zmagovalcem Marcelom Hirscherjem in dvakratnim Akslom Lundom Svindalom, na drugi pa med štirikratno osvajalko globusa Lindsey Vonn in Mikaelo Shiffrin, v minulih sezonah izrazito slalomistko.

Brez najbolj vsestranske smučarke zadnjega desetletja Tine Maze, poškodovanih Anne Fenninger in Julie Mancuso ter upokojenih Nicole Hosp, Kathrin Zettel, Dominique Gisin in Jessice Lindell-Vikarby bosta Američanki bržkone edini kandidatki za veliki globus. Tako slabe konkurence v ženskem smučanju na najvišji ravni namreč še ni bilo. Možnosti velikih tekmic iz koloradskega okrožja Vaila so polovične, v prednosti pa je bržkone prekaljena Vonnova, ker je v obeh hitrih disciplinah tako suverena kot Shiffrinova v slalomu. Dejstvo pa je tudi, da sta v zgodovini ženskega svetovnega pokala samo dve izraziti slalomsko-veleslalomski specialistki osvojili veliki globus – Švicarki Vreni Scheinder in Erika Hess.

V moški konkurenci je izrazitim specialistom za tehnične oziroma hitre discipline to uspelo precej večkrat – od Gustava Thönija, Piera Grossa, Ingemarja Stenmarka in Phila Mahra do Alberta Tombe, Luca Alphanda in Ivice Kostelića. Letos ni upokojencev Bodeja Millerja, Didiera Defaga in Benjamina Raicha, moška konkurenca pa je kljub temu precej močnejša – za Svindala. Obeta se torej tesen boj za globus. Hirscher bo seveda stavil na slalom in veleslalom, Svindal pa na superveleslalom in smuk.

Odkar Avstrijec zmaguje, je bilo v moškem delu svetovnega pokala veliko polemik o tem, da ni uravnotežen oziroma da daje prednost specialistom za tehnične discipline. Medtem ko je razmerje hitrih in tehničnih disciplin pri dekletih uravnoteženo z 18:17 za hitre, s tremi alpskimi kombinacijami, pri katerih imajo večinoma prednost slalomistke, je pri moških s paralelnima veleslalomom (v Alta Badii) in slalomom (v Stockholmu) nagnjeno v prid tehničnih (22:19). Klasične alpske kombinacije so tri – v Wengnu, Kitzbühlu in Chamonixu. Razmerje je nekoliko popravila odpoved slaloma v Leviju, za katerega si Avstrijci prizadevajo, da bi ga vendarle izvedli.

Po Hirscherjevi zmagi v superveleslalomu v Beaver Creeku, ki bi ga v boksarskem žargonu lahko opisali kot nokdavn Svindala (osvojil je le 10 točk), je videti, da je Avstrijec morda že pridobil odločilno, še ne vidno prednost. Sam ne meni tako. V Beaver Creeku je dejal, da je zagotovo na zelo dobri poti k novi lovoriki, opozarja pa, da tako dobrega Svindala še ni videl. »Če bo smučal tako, kot je na uvodnih treh oziroma štirih tekmah, nimam nobenih možnosti, da bi bil na koncu boljši,« Hirscher noče prehitevati časa. Zaveda se namreč, da imata njegova tekmeca – Ted Ligety in Felix Neureuther – boljši zmagoviti ritem od Svindalovih, med katerimi je povsem ohromel lanski šampion hitrih disciplin Kjetil Jansrud. Slovenski veteran Andrej Šporn meni, da je imel Jansrud na uvodnih tekmah precejšen psihološki problem s Svindalom, ki pa ima, tako kot Vonnova, nenormalno hitre smuči.

Največji med avstrijskimi zmagovalci svetovnega pokala Hermann Maier je prepričan, da Hirscherja nič ne more ustaviti oziroma da bo izenačil rekord petkratnega dobitnika velikega globusa Marca Girardellija. Njegovo prepričanje temelji na dejstvu, da je moral Svindal za svoja dva globusa dobro smučati v najmanj treh disciplinah. Leta 2007 je kot prvi veleslalomist sezone osvajal točke v vseh disciplinah, na koncu pa premagal Benjamina Raicha za tri točke po zaslugi 15. mesta v finalu v slalomu. Dve leti kasneje je bil dober v treh, smuku, superveleslalomu in veleslalomu, na koncu pa spet v fotofinišu za dve točki prehitel Raicha v točkovno najslabšem seštevku v zgodovini svetovnega pokala (zmagal je s 1009 točkami). Hirscher je v veleslalomu in še zlasti slalomu tako prepričljiv, da doslej tretje discipline ni potreboval. Že lani in še zlasti letos pa mu je postalo jasno, da jo mora priključiti. Superveleslalom zanj niti ni tako velika neznanka. Kot mladinec (leta 2009) je pri dvajsetih osvojil srebrno kolajno na MSP. Letos bo – po zmagi v Beaver Creeku – nastopil še na zanj primernih smučiščih v Kitzbühlu, Hinterstoderju, Južni Koreji (Yuzawi) in finalu v St. Moritzu.

Zanimiva je predvsem primerjava povprečja osvojenih točk, ki kaže na stalno formo dveh tekmecev. Hirscherjevo povprečje osvojenih točk v veleslalomu je v zadnjih štirih sezonah 77, slalomsko pa 65 (v najboljši sezoni 2013 kar 88). Svindalovo povprečje v dveh sezonah, ko se je s Hirscherjem boril za krono – v letih 2013 in 2014 –, je bilo v smuku 59, v superveleslalomu pa 75. Ob tem kaže poudariti, da je leta 2013 dosegel izjemnih 96 točk na tekmo (nastopil je petkrat). Tako kot je Hirscher dobil velik superveleslalomski bonus v Beaver Creeku, ga je Svindal zapravil. Če ima Norvežan v boju za globus dve disciplini in pol, ima Hirscher tri in pol. Enako velja tudi za dvoboj Shiffrin – Vonn.