Favoriti padali kot hruške, čast ubranil Marcel Hirscher

Na veleslalomu v Beaver Creeku brez uspeha za slovenska predstavnika, Kranjec odstopil v finalu, Čater prepočasen.

Objavljeno
06. december 2015 20.38
WCup Mens Giant Slalom Skiing
J. P.
J. P.

Beaver Creek - Vsestranski avstrijski smučarski as Marcel Hirscher je včerajšnjo superveleslalomsko zmago potrdil še v današnjem veleslalomu za svetovni pokal v ameriškem Beaver Creeku, na katerem se je do novega uspeha tako rekoč sprehodil, saj se mu je najbližji tekmec komajda približal na manj kot sekundo. Po prvem nastopu je bila razlika polovična, v drugo pa bi verjetno tudi Avstrijcu trda predla, če si ne bi privoščil napake drugouvrščeni po prvi progi, Nemec Stefan Luitz, ki je imel dotlej gromozansko prednost, ki mu je obetala vsaj četrte stopničke v karieri na tej ravni, če že ne tudi krstne zmage.

A huda napaka tik po zadnjem merjenju vmesnega časa je nemškega osmoljenca pahnila povsem v ozadje, na zmagovalni oder pa zavihtela Francoza Victorja Muffata-Jeandeta, ki se je tam znašel prvič, če seveda odštejemo letošnjo januarsko alpsko kombinacijo v Kitzbühlu, ko je bil ravno tako drugi. Obema je na stopničkah družbo delal še 21-letni večkratni mladinski svetovni prvak v tej disciplini, Norvežan Henrik Kistoffersen, ki je slalomskemu specialistu, Švedu Andreju Myhrerju, preprečil prvi vzpon na zmagovalni oder tudi v veleslalomu. Ločila ju je pičla stotinka.

Tako Luitz kot Myhrer sta že na prvi progi iz ozadja izkoristila velik osip najboljših, saj sta se s štartnima številkama 19 in 24 prebila na drugo in tretje mesto, za Hirscherjem pa tedaj zaostajala zelo znosnih 15 oziroma 34 stotink. Avstrijec je dobro izkoristil štartno številko 2, za njim pa so drug za drugim odstopili Francoz Thomas Fanara, domači favorit Ted Ligety in še en Francoz Alexis Pinturault. Tako se je končalo obdobje Ligetyjeve nesporne vladavine na tem prizorišču, na prejšnjih petih veleslalomih je namreč vselej opravil s konkurenco. Povratnik po poškodbi, Norvežan Aksel Lund Svindal, je bil sicer na štartnem seznamu, a je veleslalom zavoljo želodčnih težav in povišane telesne temperature izpustil, enako kot bo tudi prihodnjega v soboto v francoskem Val d'Iseru.

Maloštevilna slovenska odprava je vnovič ostala praznih rok. Žan Kranjec je resda na prvi progi vpisal 27. čas in se prebil v finale, tam pa storil napako in odstopil, po vodi je torej splavala priložnost za pete točke na tekmah svetovnega pokala. Že v prvo je bil prepočasen včerajšnji junak Martin Čater, 18. s superveleslaloma, ki je danes na 46. mestu za finalom zaostal 1,37 sekunde. Čater sicer doslej v tehničnih disciplinah svetovnega pokala drugje kot v Kranjski Gori še ni nastopil. Bela karavana se zdaj seli v Val d'Isere, kjer jo konec prihodnjega tedna čakata slalomski in veleslalomski izziv.

IZIDI MOŠKEGA VELESLALOMA V BEAVER CREEKU

1. Marcel Hischer (Avs) 2:32,58
2. Victor Muffat-Jeandet (Fra) + 0,98
3. Henrik Kristoffersen (Nor) 1,31
4. Andre Myhrer (Šve) 1,32
5. Felix Neureuther (Nem) 1,49
6. Florian Eisath (Ita) 1,53
7. Mathieu Faivre (Fra) 1,61
8. Riccardo Tonetti (Ita) 1,62
9. Philipp Schörghofer (Avs) 1,65
10. Roland Leitinger (Avs) 1,67
46. Martin Čater (Slo)
Žan Kranjec (Slo) odstopil v finalu