Ilka jezna dokazala, da sodi više

Smučarka Ilka Štuhec po 11. mestu v smuku danes še na štartu v veleslalomu.

Objavljeno
20. december 2015 00.34
SKI-ALPINE-WOMEN-WORLD-DOWNHILL-WOMEN
Špela Robnik
Špela Robnik
Val d'Isere – Potem ko je v petkovi alpski kombinaciji zapravila vrhunski dosežek, je Ilka Štuhec toliko bolj motivirana krenila s štarta na včerajšnjem smuku. Po povprečnih uvrstitvah na uvodnih tekmah hitrih disciplin je z 11. mestom le dokazala, da je njen doseg lahko precej višji. Za zmagovalko in dobro prijateljico Laro Gut je zaostala za sekundo.

Štuhčeva je bila s svojo smukaško predstavo seveda zadovoljna, čeprav je vedela, da bi bilo mogoče še marsikaj popraviti. »Bila sem res zelo jezna zaradi odstopa v kombinaciji, kar me je še dodatno podžgalo, da sem še enkrat poskusila smučati čim bolje in hitreje. To mi je skoraj v celoti uspelo. Takšni rezultati so vedno dobra potrditev, veš, da dobro delaš in da gredo stvari v pravo smer,« je po najboljši uvrstitvi v tej zimi povedala Mariborčanka, ki je predvsem dobro smučala med tretjim in četrtim merjenjem vmesnega časa – bila je celo četrta najhitrejša. Maruša Ferk in Vanja Brodnik, ki sta se dobrih rezultatov razveselili v kombinaciji, sta tokrat ostali praznih rok, a glede na to, kako malo sta se pred novo sezono posvečali smuku, to trenerjev ni skrbelo. Pomembno je, da sta dobili odgovor, kakšna je trenutno njuna forma, sicer pa morata napredovati postopno, predvsem Ferkova, ki se je velikokrat že opekla zaradi prevelike želje po vrnitvi.

Na progi Oreiller Killy se je včeraj opekla tudi prva favoritinja Lindsey Vonn in po napaki odstopila, a bila po drugi strani vesela, da je ušla padcu. Tako je pot na vrh odprla Švicarki Lari Gut, ki se ji je po dveh zaporednih zmagah približala na le dve točki razlike v skupni razvrstitvi. »Ti dve zmagi nista presenečenje. Trdo sem delala zanju in vesela sem, da mi je uspelo. Zdaj grem še po eno,« je napovedala pred današnjim (10.30) veleslalomom v Courchevelu (zadnjega v Åreju je dobila Vonnova). Nastopile bodo tudi štiri Slovenke: Ana Drev (štartna številka 18), Katarina Lavtar (32), Tina Robnik (52) in Štuhčeva (55).

Na vrhu skupne razvrstitve v svetovnem pokalu je tesno tudi pri moških, vodstvo pred Avstrijcem Marcelom Hirscherjem je včeraj na slavnem smuku v Val Gardeni prevzel Norvežan Aksel Lund Svindal. Viking je dobil že peto tekmo te sezone, skupno pa že 30. v karieri, in spet dokazal, da mu v hitrih disciplinah ni para. Za njim sta končala Francoz Guillermo Fayed in rojak Kjetil Jansrud, med trideseterico ni bilo nobenega Slovenca. Upati je, da bo drugače na današnji veleslalomski klasiki v Alta Badii (9.30), kjer bosta na štartu Žan Kranjec (43) in Klemen Kosi (61).