Izbrisala slabe spomine in dobila nov zagon

Ženska kombinacija: Maruša Ferk tik za najboljšo trojico, v slalomu 0,07 s za Kirchgasserjevo.

Objavljeno
18. december 2015 22.35
Špela Robnik
Špela Robnik

Val d'Isere – Nesrečno prizorišče lanskega padca je za Marušo Ferk leto dni pozneje dobilo nov prizvok. Odslej se bo veliko raje kot poškodbe spominjala 4. mesta v alpski kombinaciji, za katerega je morala pogumno pogledati smukaški progi v oči in jo premagati. Ostalo je dodala z odličnim slalomom, s kakršnim je pred nekaj leti redno osvajala točke.

Da bi lahko bila skriti adut za kombinacijo, je napovedala s spodbudnimi časi na smukaških treningih. Resda ji manjka dirkaških kilometrov v nogah, a po drugi strani je bila njena prednost veliko slalomskih zavojev, kar je včeraj tudi s pridom izkoristila. Če bi imela še kakšen smukaški trening, bi morda tudi stala na zmagovalnem odru. Ferkova se je kajpak rezultata zelo razveselila in presenetila celo samo sebe. »Od mene nihče ni veliko pričakoval, niti sama ne, saj sem se zavedala, kako malo smukaškega treninga imam. A glede na zadnjo izkušnjo s to progo mi daje ta rezultat velik zagon za nadaljevanje,« je bila ponosna Gorenjka, ki so jo doslej redno ustavljali padci in poškodbe, a ji motivacije nikdar ni zmanjkalo. Z rezultatom, kot je ta, je dobila vsaj delno uteho za vse težke trenutke na tem prizorišču.

Vseeno se je 27-letnica tudi zavedala, da kombinacijska tako smuk kot slalom vendarle nista bila tako zahtevna, kot bi bili specialni tekmi. Njen smukaški nastop ni bil idealen, naredila je večjo napako in manjkalo ji je zanesljivosti, zato s predstavo ni mogla biti zadovoljna, toda glede na vse okoliščine je nalogo dobro opravila. Še zlasti, ker je v drugo lahko štartala z odličnega izhodišča (28. mesto). Dejala je, da je bila sicer pred drugim nastopom precej utrujena, po nedavni vrnitvi iz Kanade še vedno čuti časovno razliko, in celo zamujala je na štart. »Slaloma sem se lotila zelo korektno ter napadala. V tem tednu sem dobila nekoliko boljši občutek,« je povedala in si kajpak prislužila tudi pohvale glavnega trenerja Denisa Šteharnika. Ta je obžaloval nekoliko slabši smuk, po njegovem mnenju ji je tudi odnesel drugi zmagovalni oder v karieri.

»Ostaja tudi nekaj grenkega priokusa zaradi odstopa Ilke Štuhec. V smuku je bila izvrstna, tudi v slalomu je bila dobro na poti. Žal je izgubila ravnotežje in zgrešila vratca. Mislim, da bo zdaj skušala odstop čim bolje unovčiti še z eno zelo dobro smukaško predstavo,« pa je Šteharnik povedal o Štuhčevi, ki je dosegla četrti smukaški čas. Bržkone ji je uspela kar najboljša predstava v Val d'Isere, za najhitrejšo Lindsey Vonn je zaostala za 1,29 s. Tudi Vanja Brodnik je dobro izkoristila priložnost in se razveselila 10. mesta, Ana Bucik, za katero so sicer nekaj časa poudarjali, da ima velik domet v kombinaciji, pa je le tipala teren in naposled zasedla 27. mesto. Šteharnik sicer redno poudarja, da jih zgolj drobtinice ne zadovoljujejo, vseeno pa ga lahko veseli dejstvo, da so že pred koncem novega leta prav vse reprezentantke na seznamu dobitnic točk.