Janus: Ob Prevcu in Tepešu pričakujem še koga z vrhunskim rezultatom

Slovenski skakalci so na uvodnem prizorišču svetovnega pokala v novi sezoni navdušili z dvema drugima mestoma.

Objavljeno
23. november 2015 17.28
SKI-JUMPING-WC-GER
G. L.
G. L.

Ljubljana - Dve drugi mesti na uvodni postaji svetovnega pokala v smučarskih skokih v Klingenthalu sta v slovenski tabor vnesli mirnost in optimizem pred nadaljevanjem sezone. Minuli konec tedna se je lahko smejalo zlasti bratoma Petru in Domnu Prevcu, ki sta skupaj z Jurijem Tepešem in Anžetom Laniškom najprej zaostala le za Nemci na sobotni ekipni tekmi, nato pa navdušila tudi na nedeljski posamični preizkušnji.

Starejši Peter je skozi celoten vikend kazal konstantno formo in vselej preskočil 130 metrov. Na posamični tekmi sta njegova dosežka zadoščala za drugo mesto, s svojima nastopoma pa sta zadovoljila tudi osmouvrščeni 16-letnik Domen ter Tepeš, ki je bil deseti.

»Vidimo, da stvari potekajo dobro, od Kuusama naprej pa pričakujem, da se Petru in Juriju pridruži še kdo z vrhunskim rezultatom. Vikendov bo veliko, tekme pa bodo zelo napete. V Kuusamu bosta namesto Domna Prevca in Anžeta Laniška nastopila Jaka Hvala in Anže Semenič,« je na današnji novinarski konferenci povedal glavni trener slovenske ekipe Goran Janus.

Prekaljeni strokovnjak je na sobotni ekipni tekmi v ogenj poslal najmlajšo ekipo izmed vseh nastopajočih, kar se je izkazalo kot zadetek v polno. Najboljši seštevek dveh skokov je kakopak vpisal starejši od bratov Prevc, ki se je poklonil tudi najmlajšima kolegoma v reprezentanci. »Mlajša člana ekipe (Domen Prevc in Lanišek op. a.) me nista presenetila, nisem niti razmišljal o temu, kaj se bo zgodilo na tekmi. Čakal sem na razplet tekme. Vedel sem, da lahko kdorkoli v ekipi skoči daleč, nisem pa vedel, da bosta to ravno najmlajša. Pri drugem skoku se mi je prikradla manjša napaka, tako je bilo tudi naslednji dan, napaki sta bili zelo podobni, tako da je še marsikaj za narediti do naslednjega vikenda,« je za STA povedal Peter Prevc, aktualni viceprvak svetovnega pokala.

Njegov najmlajši brat je v svetovnem pokalu nastopil prvič, zdaj pa mu bo Janus namenil nekaj počitka. Namesto njega in Laniška bosta v Kuusamo potovala Hvala in Semenič. »Za mene pravijo, da sem hiperaktiven, da moram nenehno nekaj početi. Tudi jaz mislim, da, če nisem nenehno v pogonu, nisem pravi,« je bil kratek, a jedrnat Domen.

Dve mesti za njim je na posamični tekmi pristal izkušenejši Tepeš, ki pred odhodom v Nemčijo ni natančno vedel, kaj lahko pričakuje: »Tega rezultata sem si želel, nisem pa ga pričakoval. Upal sem, da bo blizu, a nisem vedel, kako je konkurenca pripravljena. Zadnji del priprav je prišel zelo prav, vem pa tudi, zakaj smo delali celo poletje. To formo je treba zadržati čez zimo.«

Z dosežki skakalcev na uvodu sezone so bili kakopak zadovoljni tudi vodilni možje zveze oziroma panoge. »Verjamem, da bo sezona uspešna, saj vem koliko truda je bilo vloženega čez poletje. Goranu sem seveda čestital, vedite pa, da sonce ne sije vsak dan, pride tudi kakšna megla ali oblaki, takrat pa bomo rabili podporo in kakšno spodbudo več. Verjamem v fante in v strokovno vodstvo, zaupam vam v celoti, saj veste kaj in zakaj delate,« je zaključil Ljubo Jasnič, predsednik zbora in odbora za skoke in nordijsko kombinacijo.