Janus: Še nikdar tako dobro pripravljeni na zimo

Za smučarskimi skakalci je dolga poletna sezona tekem, a najpomembnejše preizkušnje šele prihajajo.

Objavljeno
08. oktober 2014 09.38
ZOI
Š. Ro., Delo.si, STA
Š. Ro., Delo.si, STA

Ljubljana − Po koncu poletne sezone v smučarskih skokih, ki jo je s skupnim zmagoslavjem na tekmah velike nagrade kronal Jernej Damjan, je bil kajpak zadovoljen tudi glavni trener reprezentance Goran Janus. Preroditelj slovenskih smučarskih skokov je pri tem opozoril, da je vendarle najpomembnejša forma, ki jo bodo njegovi varovanci kazali pozimi.

Slovenci bodo zimsko sezono tudi letos začeli s popolno kvoto sedmih skakalcev. Do začetka tekem svetovnega pokala jih čaka še sedem tednov treningov. Večino jih bodo opravili doma v Kranju, 3. novembra pa bodo skakali na ledeni smučini v Oberstdorfu.

»Poletna sezona je bila za nas zelo dolga, saj smo tekme začeli že julija. Naši cilji niso bili vezani na veliko nagrado, saj je naš glavni fokus zima, ki jo začnemo 21. novembra. Čez poletje se je na tekmah izmenjalo kar 15 skakalcev, od tega jih je 11 osvojilo točke. Veseli smo, da nam je Anže Lanišek prek celinskega pokala priskakal sedmo kvoto za zimo, tako da bomo v sezono svetovnega pokala startali s sedmimi skakalci,« je o poletnih pripravah in ciljih pojasnil Janus.

»Na splošno smo v poletni sezoni uresničili vse, kar smo si želeli. Septembra je mene zanimala zlasti sedma kvota za svetovni pokal, ki smo jo uresničili prek celinskega. Tako bomo imeli od prvih tekem pa do novoletne turneje na tekmah po sedem skakalcev. Moj cilj je bil tudi, da se čez poletje na tekmah izmenja čim več fantov. Veliko smo trdo trenirali, zdaj bo treba intenzivnost treningov do začetka sezone malo popustiti in se bolj posvetiti finesam,« je opozoril glavni trener.

Nova sezona svetovnega pokala v poolimpijski zimi se bo začela z ekipno tekmo pod žarometi 22. novembra v nemškem Klingenthalu. Skupno imajo skakalci na programu 37 tekem svetovnega pokala, od tega sedem v smučarskih poletih. Vrhunec sezone bo zagotovo nordijsko svetovno prvenstvo, ki ga bo od 18. februarja do 1. marca 2015 gostil švedski Falun.

»Če primerjam zadnje tri pripravljalne sezone z letošnjo, lahko zatrdim, da še nikoli nismo bili tako dobro pripravljeni na zimo kot letos,« je zatrdil Janus in v isti sapi dodal: »Vseeno pustimo apetite pri miru. Vsi si želimo dobre skoke, mene osebno pa zanima predvsem, da bomo imeli mir vso sezono. Zadnje štiri sezone smo ga imeli, upam, da bo še naprej tako.«