Jernej Damjan potrdil naziv poletnega kralja

Ljubljanski smučarski skakalec na zadnji tekmi letošnje velike nagrade FIS četrti, zmaga Nemcu Richardu Freitagu.

Objavljeno
05. oktober 2014 01.24
Državno prvenstvo v smučarskih skokih Jernej Damjan 7.9.2014 Planica Slovenija
Mi. Š., šport
Mi. Š., šport
Klingenthal – Na navdušenje gledalcev ob Areni Vogtland, kakor se imenuje 140-metrska skakalnica v Klingenthalu na skrajnem vzhodu Nemčije, se je na zadnji tekmi letošnje velike nagrade FIS zmage pred Čehom Romanom Koudelko in Norvežanom Runejem Velto veselil domači smučarski skakalec Richard Freitag. Jernej Damjan je kot najboljši Slovenec pristal tik pod odrom in tako le še potrdil naziv poletnega »kralja«.

Po uvodni seriji je najbolje kazalo češkemu veteranu Jakubu Jandi, ki si je s skokom, dolgim 136,5 metra, zagotovil 2,7 točke naskoka pred drugouvrščenim Poljakom Piotrom Zylo (129,5 m) in še enkrat toliko pred tretjeuvrščenim Freitagom (131 m). V finalu je domačega matadorja odneslo do 133 metrov, kar je bilo dovolj za prevzem vodstva in zmago, saj Zyla (129 m) in Janda (129,5 m) nista imela pravega odgovora na napad 23-letnega Nemca, ki sicer skače za bližnji klub Nickelhütte Aue.

»Čeprav sem tu doma, mi do danes na tej skakalnici še nikoli ni šlo po željah. Tokrat pa – sonce, čudovita publika in potem še zmaga. Bolje se ne bi moglo razplesti,« je Freitag včeraj kar žarel od sreče po svoji drugi zmagi v veliki nagradi FIS po lanskem podvigu v Hinterzartnu. Zelo zadovoljen je bil tudi Damjan, ki je bil po prvem »polčasu« še deveti (131 m), nakar je s petim dosežkom finala (133,5 m) skočil na četrto mesto. Od tretjeuvrščenega Velte ga je na koncu ločilo zgolj 1,9 točke.

»Prvi skok je bil soliden, drugi pa zelo dober, tako da sem izjemno vesel. Tudi zato, ker sem (si) dokazal, da sem lahko spredaj, četudi so na štartu vsi najboljši, kot so bili tokrat,« je bil dobro razpoložen 31-letni Ljubljančan, ki se je v zgodovino vpisal kot prvi slovenski skupni zmagovalec poletnega »svetovnega pokala«. Tako je vzel, kar mu je lani tako nesrečno spolzelo skozi prste.

»Lovorika v veliki nagradi FIS zame ni tako pomembna kot zmage pozimi, kljub temu pa sem srečen, da sem osvojil končno prvo mesto v skupni razvrstitvi tega tekmovanja. Upam, da se bo svetovni pokal 2014/15 zame začel bolje kot lani, ko izvrstne poletne forme nisem prenesel v zimo. Na tem bom intenzivno delal v prihajajočih tednih,« je napovedal Damjan, ki mu je med prvimi segel v roke glavni trener naše reprezentance Goran Janus.

»Čestitam Jerneju za zgodovinsko prvo slovensko skupno zmago v veliki nagradi FIS, ki nam bo za zmeraj ostala v spominu,« je bil vesel tudi 44-letni Ljubljančan, zelo zadovoljen tudi zaradi končnega drugega mesta svojih varovancev v pokalu narodov, kar je prav tako najboljši slovenski dosežek v tem tekmovanju. Za včerajšnji nastop pa je pohvalil tudi solidnega Matjaža Pungertarja (132 m in 125,5 m), ki je s 13. mesta zdrsnil na dvajseto, pa tudi Jurija Tepeša (123,5 m in 124 m/28.), češ da so za njega točke v tem obdobju dober rezultat. Brez njih pa so v Klingenthalu ostali Peter Prevc (118,5 m/38.), Robert Kranjec (123 m/39.) in Anže Lanišek, ki so ga diskvalificirali zaradi prevelikega čevlja. Cene Prevc je tekmo spremljal le kot gledalec, potem ko je obtičal v petkovih kvalifikacijah.