Flisar jezen, a po enem spodrsljaju še brez razloga za skrbi

Filip Flisar hitro izpadel na drugi tekmi v Val Thorensu. Blaž Ogorelc v vse slabših razmerah.

Objavljeno
13. december 2015 22.46
Špela Robnik
Špela Robnik

Val Thorens – Čeprav so ga po tretjem in drugem mestu na uvodnih tekmah sezone svetovnega pokala mnogi že videli tudi na najvišji stopnički zmagovalnega odra, Filip Flisar ni uresničil želenega nadaljevanja. Da bo ta scenarij težko uresničljiv, je svetovni park deloma dal vedeti že po petkovi tekmi v Savojskih Alpah, ki ga je precej izmučila.

Seveda je obljubil napad na zmago in se proti njej tudi podal s štarta. Toda ker ni bil čisto pravi, je tekmo končal že po nastopu v osmini finala, izločil ga je slovenski tekmec Blaž Ogorelc. »Že na začetku smo se zapletli v kontakt, nek čuden splet okoliščin je bil. Moram reči, da nisem najbolje štartal, saj sem bil po prvi tekmi zelo utrujen. Nisem bil stoodstoten, a vseeno sem poskušal iztržiti, kolikor sem lahko. Nato se je zapletlo še v ovinku pred ciljem, Blaž je prišel predme in tako sem obtičal na tretjem mestu,« je opisal četveroboj za napredovanje, a skomignil, da je takšen razplet v tem športu pač nekaj običajnega. »To je pač smučarski kros, hitro se zgodi. Če si v napačnem trenutku na napačnem mestu, velikokrat ne moreš veliko storiti. A nimam razloga za paniko. Tudi nisem razočaran, čeprav sem bil kar jezen, da sem izpadel že po prvem nastopu, navsezadnje je pomembna vsaka točka. Ampak kaj morem,« je dejal in se zavedal, da se bo gotovo kmalu kaj podobnega primerilo tudi vodilnemu v tej sezoni Kanadčanu Chridu Delboscu. Tolažil se je tudi, da je po podobnem scenariju že v petek izpadel Jean Frederic Chapuis, pa četudi na progi, ki je njegova domača in nosi celo njegovo ime. Naslednji dan pa se je vrnil z zmago.

Tako je Flisar po 2. in 17. mestu svoje nastope v Val Thorensu vseeno označil za uspešne, še zlasti, ker mu je uspelo preobrniti svojo statistiko na prizorišču, na katerem se ga je doslej vedno držala smola. Po uvodnem uspehu v Montafonu je tudi dobil dodatno potrditev, da je na začetku sezone v odlični formi. »Najbolj pomembno je, da dobro smučam in da vidim, kje sem v primerjavi s tekmeci. Če je en rezultat nekoliko slabši, nič zato,« je ostal pozitiven brkati smučar in po tekmi odhitel domov na vsaj dvodnevno intenzivno regeneracijo. Konec tedna ga namreč spet čaka podobno naporen dvojni spored v Innichenu.

Veliko zagona za naslednje tekme bi sicer moral dobiti tudi Ogorelc, ki je petkovemu 15. mestu nato dodal še 11. in tudi izenačil svojo najboljšo uvrstitev v svetovnem pokalu. »Seveda sem lahko zadovoljen, a imam v tej sezoni velike težave, saj od Smučarske zveze Slovenije nimam praktično nobene podpore. Največjo težavo predstavlja servis smuči, ki je lahko pri nas tudi odločilen,« je takoj opozoril 25-letnik in torej kljub dobrim rezultatom Val Thorens zapuščal zaskrbljen. Smuči si tako pripravlja sam, kar pa zahteva dodatno obremenitev in čas. To pa še ni vse, zdaj je ostal tudi brez trenerja Luke Krajnca, ki je oktobra na hitro vskočil po nenadnem odhodu Primoža Vrhovnika v Kanado. Na tekme v Italijo tako odhaja sam, ob tem pa opozarja, da v tej sezoni kot A reprezentant ni od zveze prejel še niti evra. »Saj ne zahtevam nič drugega kot nekaj pomoči pri kritju stroškov poti in nastanitev. A boril se bom naprej, kaj drugega mi niti ne preostane,« je še dodal smučar iz Radvanja. Razočaran nad vodstvom panoge in krovno organizacijo se je vseeno nadejal, da vsaj z dobrimi rezultati opozori nase in morda prepriča vsaj kakšnega pokrovitelja. Navsezadnje si je z njimi svoj položaj pred nekaj leti nekoliko olajšal Flisar, ki sicer zelo dobro pozna Ogorelčeve tegobe, a se z mačehovskim odnosom zveze že dolgo ne obremenjuje več.