Kadar Flisar uživa, mu gre na tekmi najbolje

Slovenski tekmovalec v smučarskem krosu Filip Flisar do osmih stopničk v svetovnem pokalu.

Objavljeno
07. december 2015 01.22
Mojca Finc
Mojca Finc
Montafon – Ob pogledu na brkatega moža v smučarskem krosu se zdi, da Filip Flisar vse počne z izjemno sproščenostjo. Krasi ga dobra volja, med najboljše se prebija lahkotno, napetosti ni opaziti. »Ni vedno brezskrbno, poskušam pa vsakič ohraniti mirne živce in v tekmi čim bolj uživati. Kadar uživam, mi gre na tekmi tudi najbolje,« je razmišljal po 3. mestu na uvodni preizkušnji sezone.

Flisar je v Montafonu v Avstriji v novo sezono za svetovni pokal štartal odlično. Cilj je bil polfinale, izkupiček pa osme stopničke v svetovnem pokalu. Čutil je, da zmore poseči visoko, a tega ni želel napovedati na glas. »Pred štartom vedno razmišljam, kako biti čim boljši. V primerjavi s prejšnjimi sezonami sem imel tokrat občutek, da sem res dobro pripravljen. Izšlo se je, kot sem si želel, imam pa še rezerve. Dobil sem pomembno potrditev za naslednje tekme, saj sem dokazal, da zmorem poseči med najboljše,« je dejal svetovni prvak, ki v preteklih zimah na uvodnih tekmah ni blestel.

V osmini finala je suvereno zmagal v svoji skupini, iz četrtfinala je napredoval kot drugi, v polfinalu pa je po napaki na zadnjem skoku čakajoč na fotofiniš trepetal za uvrstitev v finale. Z avstrijskim tekmecem Robertom Winklerjem sta bila namreč poravnana na 2. mestu. »Prijel sem se za glavo in si rekel, pa menda ja nisem tak kreten, da bom ostal zunaj finala zaradi te napake. Bilo je kar napeto,« je 28-letni Mariborčan razkril, o čem je razmišljal v cilju. »Moral sem se stegniti s celim telesom čez ciljno črto,« je opisal, kako si je z drobcem prednosti le zagotovil finalni nastop.

V zadnjem boju se je spopadel s Kanadčanoma Christopherjem Delboscom in Bradyjem Lemanom ter Francozom Jeanom Fredericom Chapuisom. Do zadnjega skoka je bil v igri za zmago. Mu je žal, da jo je izpustil iz rok? »Boljše bi seveda bilo, če bi zmagal, vendar o tem sploh ne razmišljam. Tudi 3. mesto je namreč zelo lep dosežek. Smučal sem dobro in to je zame po prvi tekmi sezone najpomembneje,« je sporočil Flisar, ki se je v Montafonu po tekmi poveselil z navijači in prijatelji. Kot tretjeuvrščeni je od prirediteljev za nagrado prejel 3400 evrov. Zmagal je Delbosco pred Lemanom. Tudi pri ženskah je najvišja stopnička pripadla Kanadčanki, nanjo se je povzpela Marielle Thompson pred Švedinjo Anno Holmlund in Avstrijko Katrin Ofner.

Karavana smučarskega krosa se bo iz Avstrije preselila v Francijo, kjer jih v Val Thorensu v četrtek čakajo kvalifikacije za drugo tekmo sezone. »V Montafonu mi je proga zelo všeč, zahteva odličnost v taktičnem in tehničnem smislu. Takšni tereni postrežejo z zahtevnimi tekmami. V Val Thorensu pa je proga neprimerno slabša. Pravzaprav je čudna, vsako leto je enaka, nobenih sprememb ni. Francozi bi lahko malo bolj delali na kreativnosti,« je primerjal prizorišči prve in druge tekme sezone ter izzval prireditelje v Savojskih Alpah, naj razmislijo o novostih na tekmovališču.