Kje pa je zdaj snežna odeja?

Na drugi postaji sezone popotnica za Pokljuko. Hochfilzen v decembrskih dneh ne kaže svoje prepoznavne podobe s snežno odejo.

Objavljeno
10. december 2015 21.46
xxx competes in the 10 km sprint men competition at the Biathlon World Cup event, in Pokljuka, Slovenia, Friday, Dec. 19, 2014.(AP Photo/Darko Bandic)
Siniša Uroševič, poročevalec
Siniša Uroševič, poročevalec

Hochfilzen – Kaj se dogaja? Mnogim, ki že dolga leta prihajamo na uvodno srednjeevropsko prizorišče, kar ni šlo v račun, da središče avstrijskega biatlona v decembrskih dneh tokrat še zdaleč ne kaže svoje prepoznavne podobe s snežno odejo. Povrhu pa je še štadion krepko spremenjen – večji del temeljite prenove za svetovno prvenstvo v biatlonu 2017 so že opravili.

Potem ko se je elita svetovnega pokala že tradicionalno najprej preizkusila pred dnevi v Östersundu na Švedskem, je za navzoče tekmovalce, njihove spremljevalce, poročevalce in zveste navijače, ki so že težko čakali na začetek nove biatlonske sezone, napočil čas za prve ocene o pripravljenosti posameznikov. Resda se zima komaj dobro začenja – vreme pa tega niti v alpskih krajih še ne kaže –, toda napovedi s povečevalnim steklom pri favoritih so vedno aktualne. Tako je bil štart Jakova Faka neprijetno presenečenje, podobno tudi ruskih biatloncev na čelu z njihovim prvim adutom Antonom Šipulinom. Lanski junak Pokljuke podobno kot naš udarni reprezentant na začetku ni upravičil napovedi o napadu na kristalni globus, o katerem je pred začetkom sezone 2015/16 podrobno govoril za ruski športni tisk. Sploh pa v deželi izjemnih vložkov v biatlon, ki po svoji priljubljenosti in prepoznavnosti z naskokom prekaša druge smučarske panoge, pri priči pritisnejo na gumb za alarm, ko ne gre vse po (visokih) pričakovanjih. Kajpak sta v novejši preteklosti še naprej najbolj podčrtana neuspeha na dveh največjih tekmovanjih doma, svetovnem prvenstvu v Hanti-Mansijsku ter lanskih olimpijskih igrah v Sočiju, a zdaj ruski biatlonski navdušenci nestrpno čakajo tudi razplet v Hochfilznu, ki ga imajo za bolj svojega od evropskega nogometnega prvenstva 2008, saj je bil v bližnjem Leogangu, četrt ure vožnje od osrednjega avstrijskega biatlonskega štadiona, bazni tabor sanjske zasedbe »zbornaje komande«, ki je takrat pokleknila šele v polfinalu proti šampionski izbrani vrsti Španije.

A niso le Rusi tisti, ki nestrpno pričakujejo današnji spored v šprintu, najprej ženskem, ob 11.30, in nato tri ure pozneje še v moškem. Poleg iz leta v leto številnejših avstrijskih ljubiteljev biatlona, ki tu že pet let čakajo na domačo uvrstitev med najboljše tri, bodo na tribunah najbolj glasni Nemci, za njih je ponavadi tekma v avstrijski soseščini generalka za njihova januarska praznika v Oberhofu in Ruhpoldingu. Seveda tudi pokljuški prireditelji (tekma pri nas bo prihodnji teden, od četrtka do nedelje) upajo na dober obisk biatlonskih zanesenjakov iz Nemčije ter drugih tujih krajev, kajpak bo takrat pomembna tudi podpora domačim adutom. In zato bo tudi za izbrance Tomaša Kosa pomembna dobra popotnica iz Avstrije, kjer bodo slovenske barve poleg Faka branili še Klemen Bauer, Lenart Oblak, Miha Dovžan in Rok Tršan, med biatlonkami pa Teja Gregorin, Andreja Mali, Urška Poje in Anja Eržen.

Podoba štadiona z okolico je ob nenavadnem decembrskem pomanjkanju snega – predvsem ko gre za ta gorski del Avstrije – čudna, a o pripravljenosti utrjenih prog na uradnem treningu ni bilo pripomb. Še manj jih bo med tistimi, ki bodo danes uspešni. V slovenskem taboru pa si seveda želijo doseči več kot prejšnji teden na uvodni postaji sezone na Švedskem!